2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeklerde Geç Konuşma ve Nedenleri
MAKALE #23104 © Yazan Uzm.Psk.Burcu KORAY | Yayın Ocak 2024 | 242 Okuyucu
Geç konuşma, çocuğun normal gelişim evrelerine göre beklenen konuşma becerilerini kazanmada diğer çocuklardan daha yavaş olması durumunu ifade eder. Her çocuk gelişimini farklı bir hızda tamamlar, bu nedenle belirli bir yaşta konuşma becerilerini kazanmamış olmak aslında endişe sebebi değildir. Ancak, genellikle belirli bir yaşa gelindiğinde, çocuğun beklenen dil ve konuşma becerilerini kazanmamış olması durumunda, gecikmiş konuşma endişe yaratır.

Konuşmada gecikme, çocuğun kelime dağarcığının, dilbilgisinin veya seslerin düzgün bir şekilde kullanımının normalden daha geç gelişmesi anlamına gelmektedir. Genellikle, üç yaşına geldiğinde, çoğu çocuk anlaşılır bir şekilde konuşmaya başlar. Ancak, her çocuk farklıdır, ve bazıları için bu süre daha uzun olabilir.

Gecikmiş konuşmanın nedenleri oldukça çeşitlidir. Genetik faktörler, işitme sorunları, erken çocukluk döneminde maruz kalınan stres veya travma gibi çeşitli etkenler gelişimsel gecikmeye yol açabilmektedir. Terapist olarak bu tür durumlarda hem çocukla hem de eveynle yaptığımız görüşmler çeşitli test ve sorularla ile kaynağa inmeye çalışırız

Geç Konuşan Çocuk Kimdir ?

Geç konuşan çocuk, yaşına uygun gelişimsel süreçleri takip etmeyen çocuktur. Bir çocuğun, tam ve tutarlı cümleler kurması için belirlenmiş bir tarih olmamasına rağmen, beklenen kilometre taşlarını takip edebilmek için bilim camiasında yaygın olarak kabul edilen bir kılavuzun bulunduğunu belirtmek önemlidir. Tipik olarak, normal gelişim gösteren bir çocuğun ilk kelimesini ilk 18 ayda söylemesi, 2 yaşına kadar basit bir cümle kurabilmesi ve iki buçuk yaşına kadar yaklaşık 40 ila 70 kelimelik bir kelime dağarcığına sahip olması beklenir.

Açıkçası, gelişim hızı çocuktan çocuğa büyük ölçüde değişir, ancak yukarıdaki rakamlar ebeveynlere, aynı yaştaki diğer küçük çocuklarla karşılaştırıldığında çocuklarının nasıl olduğu hakkında bir fikir verebilir. Ek olarak, bazı durumlar diğerlerinden daha ciddidir: örneğin, çocuğunuz iki yaşına girmek üzereyse ve yalnızca "hayır" kelimesini söylüyorsa; veya sadece "evet", kelime dağarcığı 50 kelime yerine sadece 20- 30 kelime olması durumunda endişelenmekte oldukça haklısınızdır.

Gecikmiş Konuşmadan Şüphe Duyduğumuzda Ne Yapmalıyız ?

Konuşma gecikmesi olan çocukların ebeveynlerinin bu durumdan oldukça endişeli olmaları ve çocuklarını mümkün olan en kısa sürede normale döndürmek için istekli olmaları anlaşılabilir bir durumdur. Ebeveynler, çocuklarının konuşma becerilerinde bir gecikme olduğunu fark ettiklerinde, mutlaka bir uzmana başvurmalıdırlar. Erken müdahale dönemi, çocuğun ihtiyaçlarına uygun destek ve yönlendirme sağlama konusunda oldukça önemldir. Panik olmadan destek aramalı, her çocuğun farklı olduğunu ve biraz destekle bu gecikmelerin aşılması mümkün olabileceğini kendinize hatırlatmalısınız.

Konuşma Terapisi Neden Önemli

Yaklaşık dört çocuktan biri, yaşamlarının ilk yıllarında konuşma gecikmesi belirtileri göstermektedir; dolayısıyla nadir görülen bir sorun değildir. Ancak iyi olan şu ki, çok büyük ordanda tedavi edilebilir. bir problemdir Bu nedenle, bir sorun olabileceğini fark ettiğiniz anda, zaman kaybetmeden uzman desteği almalısnız.

Konuşma gecikmesinin nedenlerini belirlemeye yardımcı olmak için konuşma terapisi değerlendirmesi kesinlikle gereklidir. Ebeveynler çocuklarını en iyi tanıyan kişiler olsa da, bir psikolog, konuşma ediniminin gelişimini iyi bilir ve bu nedenle belirli semptomları ve bunlara karşılık gelen teşhisleri tanımlama konusunda uzmandır.

Geç Konuşma Nedenleri ?

Küçük çocuklarda gecikmiş konuşmaya neden olabilecek problemler genellikle dilin veya damağın (ağzın çatısı) fiziksel yapısındaki oral eksiklikleri, beynin konuşma üretiminden sorumlu kısmının düzgün çalışmadığı anlamına gelen oral motor problemleri, beslenme zorlukları,işitme sorunları veya kulak enfeksiyonları ve bu koşulların herhangi biriyle ilişkileri olası nedenler asrasındadırç

Konuşma Terapisti İlk Seans Neler Yapar ?

Çocuğunuzun konuşmasını, dilini ve genel gelişimini uzmanlığımız bağlamında gözlemleriz

Çocuğunuzun belirli uyaranlara ne kadar tepki verdiğini ve genellikle kendi yaş grubunun ulaştığı kilometre taşlarını ölçüp ölçemediğini değerlendirmek için bir dizi etkili standart test ve ölçek kullanırız

Konuşmanın ses ve netliğinin gelişimini dinleriz.

Çocuğunuzun oral-motor gelişimini farklı test ve ölçekler ile ölçer ve bir değerlendirme yaparak seanslara başlarız.


Değerlendirme Sonrasında;

İlk terapi seansı sonunda endişelerinizi ve gözelmelerinizi ele alacak, sonuçları tartışacak ve çocuğunuzun konuşma terapisi seanslarından faydalanıp faydalanmayacağına karar veririz. Bu noktada ebeveyn olarak katılımlarınız bizim için çok önemlidir. İşbirliği yaparak, çocuğunuzun gecikmiş konuşmasını mümkün olduğunca etkili bir şekilde tedavi etmeyi kolaylaştırmaya yardumcı olabilirsiniz "Kritik Dönem" erken tedavininen önemli kilometre taşlarından biridir.

Sevgiler
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeklerde Geç Konuşma ve Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Burcu KORAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Burcu KORAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu KORAY Fotoğraf
Uzm.Psk.Burcu KORAY
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burcu KORAY'ın Makaleleri
► Bebeklerde Yüz Düeti Psk.Alpaslan KESKİN
► Bebeklerde 2 Yaş Sendromu Psk.Özlem TOKGÖZ
► 0-36 Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Bebeklerde Zeka Gelişimi Psk.Serap DUYGULU
► Bebeklerde Güvenli Bağlanmanın Önemi Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bebeklerde Geç Konuşma ve Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:21
Top