2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş İmplantları
MAKALE #3440 © Yazan Dr.Dt. Laçin BERBER | Yayın Ağustos 2009 | 6,362 Okuyucu
Diş İmplantı nedir?

Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış, vida şeklinde yapay diş köküne “diş implantı” diyoruz.

İmplantın Avantajları Nelerdir?

Diş çekiminden sonra alışılagelen klasik yöntem, yandaki dişlerin kesilerek protez yapılmasıdır. Ancak bu yöntem sağlam dişlerde madde kaybına, hatta zamanla dişe kaybına ve de bu bölgede kemik kaybına neden olur. Çekilen diş yerine implant ya da implatlar yaparak yukarıda basettiğimiz sıkıntıları ortan kaldırmış oluyoruz.
Günümüzde diş implantları, doğru yer ve kişiler tarafından uygulandığı zaman tartışmasız olarak doğal dişlere en iyi alternatiftir. Geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Oynayan, ses yapan, ağız içinde kayan ve ağrıya sebep olan total-parsiyel protezler yani takma dişler bile implantlarla daha rahat ve emin kullanılabilir. Ayrıca bazı bireylerde, geleneksel köprü ve protezler, yumuşak doku yaraları, zayıf destek dişler veya kusma eğiliminden dolayı rahat olarak kullanılamamakta veya hiç kullanılmamaktadır.

Bugün implantın, 21. yüzyılda üzerinde en çok çalışılacak olan diş tedavi şekli olduğu anlaşılmaktadır. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantı, hasta ve hekim açısından çok başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.
İmplant tedavisi hangi vakalarda, ne avantajlar sunar?

a) Alt çenede dişlerini tamamen kaybetmiş, protez taşıyan hastalar: Bu hastalar protezin hareketine bağlı olarak sürekli vuruk sebebiyle oluşan ağrıdan ve iyi çiğneyememekten şikayetçidirler. Bu şikayet zaman içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artar hale gelir. Bu tip hastalarda implant tedavisi bahsedilen şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi, kemiğin erimesini de durdurmaktadır.
b) Üst çenede dişlerini tamamen kaybetmiş, protez taşıyan hastalar: Üst protezler alt çene protezlerine oranla daha stabil olsalar da protezin damağı kapatan tasarımı tat alma duygusunu azaltıp mide bulantısına neden olabilmektedir.
c) Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalar: Bu hastaların şikayeti kancalarla tutunan protezin çirkin görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğu olarak sayılabilir.
d) Tek dişini kaybetmiş hastalar: Bu hastalar tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişi feda etmek zorunda olan hastalardır. Tek bir implantın yerleştirilmesi komşu dişleri kurtardığı gibi daha estetik ve fonksiyonel sonuçların ortaya çıkmasına da neden olur.

İmplantların çeşitleri var mıdır?

Evet, değişik implant tipleri üretilmiştir. Ancak günümüzde en popüler olan implant tipi 'vida' şekilli olanlardır.

Her hastaya implant uygulanabilir mi?

Diş implantı için ideal adayın genel ve ağız sağlığının iyi olması gerekir. İmplantı desteklemek için çenede uygun kemik yapısı olması gereklidir ve en uygun adaylarsigaraa kullanmayan, periodontal hastalığı olmayan, sağlıklı dişeti dokusu olanlardır.
İmplantlar, belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Varolan kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir.

Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur. Genc hastalarımızda kemik gelişiminin tamamlanmasından sonra implant uygulamasını yapmaktayız. Bu süre içinde dişlerin devrilmemesi, dizinin bozulmaması ve karşıt çenedeki dişlerin uzamaması için apareylerle önlem almaktayız.

İmplant muayenesinde neler yapılır?

Bu muayene sırasında hastalarımızdan genel sağlık durumları hakkında bilgi alınacak ve gerekli görülürse birtakım tahlilleri yaptırmaları istenebilecektir. Bu aşama da ayrıca çeşitli röntgen incelemeleri ve ağız modelleri de elde edilmektedir.

İmplant yerleştirilirken acı duyulur mu?

Uygun anestezi yöntemi uygulandıktan sonra hastalarımızın ağrı duyması sözkonusu değil. Operasyon sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Genellikle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Bir çok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir.

İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protez takılabilir mi?

Bazı durumlarda evet. Ancak kalıcı protezin yapılması için implant'ların kemik ile tam bütünleşmesini sağlamak için iyileşme dönemi olan ilk 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Ancak bu iyileşme süresinde hastalarımıza uygun bir geçici protez yaparak fonksiyon, estetik ve konuşmalarının düzgün olmasını sağlayabiliyoruz.

İmplant uygulama kararında yaşlılık dezavantaj mıdır?

Hayır. Sağlık yaştan çok daha önemli bir faktördür. 70-80'lerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat sağlık sorunu olan hastalardan daha azdır. Ayrıca daha yaşlı kişilerin implanta ihtiyacı gençlerin ihtiyaçlarından daha olasıdır çünkü yaşlılarda daha çok diş kaybı olmuştur.

İmplantların temizliği ne kadar önemlidir?

İmplantların ağız içindeki yabancı cisimler olduğu düşünülürse temizliklerinin en az kendi dişleriniz kadar hatta daha da önemli olduğunu taktir edersiniz. Daha önceki röportajlarımızda belirttiğimiz gibi, periodontopatojen mikroorganizmaların sayısını ne kadar azaltabilirsek, dişlerimiz ve implantlarımızın ömrü o kadar uzun olur. İmplantların temizlikleri belli bir öğrenme süreci gerektirse de, zor değildir. Ancak bu iş için yeterli zamanı hastalarımızın ayırması gerekmektedir. Unutmamanız gereken şey, bu tip bir tedavinin başarılı olması için gerekli en önemli faktörün düzenli ağız bakımı ve rutin kontrol olduğudur.

İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mıdır?

İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış, ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Bu maddeler genellikle titanyum’dur. Vücudun titanyuma karşı antijen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.

İmplant kemikle kaynaşmazsa ne olur?

Doğru implant ve cerrahi yöntem kullanılması durumunda böyle bir olasılık çok azdır. Bu tip bir başarısızlık genellikle cerrahi operasyonu takip eden ilk 6 ay içinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda diş çekimi kadar kolay bir işlem ile implant yerinden çıkartılmalıdır. Bu bölgedeki kemiğin iyileşmesini takiben yeni bir implant konulabileceği gibi, klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilir.

İmplant tedavisinde gözlenebilecek riskler nelerdir?

Ağız içi ya da dışı tüm cerrahi işlemlerde gözlenebilecek risklerin ötesinde bir risk söz konusu değildir. Bunlar erken dönemde enfeksiyon, protezlerin tamamlanmasından sonraki geç dönemde ise yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle erken dönem iyileşmesi sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.

İmplantların başarısı garantili mi?

Ağzınıza giren ve sizin kontrolünüz altında olan hiç bir şey için garanti vermek mümkün değildir. Bir organ nakli veya kalp ameliyatı sonrasında sağlık durumunuzun ne ölçüde garantili ise implant uygulamaları içinde aynı durum geçerlidir. Ancak biz size mümkün olduğu kadarı ile implantı kusursuz bir şekilde yerleştirmeye çalışacağımızı söyleyebiliriz. Biz implantların başarılı olması için elimizden geleni yapıyruz, fakat aynı çabayı hastalarımızdan da görmek istiyoruz.

İmplant uygulaması nasıl yapılmaktadır?

Bu prosedür periodontolog ve protez uzmanının takım çalışmasıyla uygulanmakta. İmplantın nereye yerleştirileceğine hastamızla birlikte karar vermekteyiz. Sonuçta hastanın özel durumuna ve seçilen implanta bağlı olarak, hastanın kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak, sadece hastamıza özel tedaviyi uygulamaktayız.
İmplant uygulanabilmesi için, öncelikle periodontal tedavi uygulamak gerekiyor. Bazı durumlarda periodontal tedaviyle implant uygulamasını aynı zamanda yapıyoruz. Dişetleri sağlıklı duruma geldikten sonra, genel sağlıkla ilgili bir problem yoksa ve de implantı destekleyecek yeterli kemiğimiz mevcutsa, tedaviye başlıyoruz..

İmplantların Uzun Ömürlü Olması için ne yapmak gerekiyor?

Düzenli ve doğru ağız bakımı ve periodontolog ziyareti, implantların uzun vadeli başarısında kritik öneme sahiptir
İmplant tedavisinin avantajlarını son olarak nasıl özetlersiniz?
Daha iyi çiğneyebilme, her istediğini yiyebilme
Daha iyi estetik görünüm
Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat
Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme.



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş İmplantları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Laçin BERBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Laçin BERBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Laçin BERBER Fotoğraf
Dr.Dt. Laçin BERBER
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi43 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Laçin BERBER'in Yazıları
► Diş İmplantları Nasıl Üretiliyor? Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Diş İmplantları' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:23
Top