2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik ve Grip Aşısı
MAKALE #3772 © Yazan Dr.Hüseyin ŞENYURT | Yayın Ekim 2009 | 6,144 Okuyucu
Gebe iken grip aşısı yapılır mı?

Evet, yapılır.Hatta Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) grip mevsiminde gebe olan veya gebe kalacak tüm kadınlara mevsimsel grip aşısının yapılmasını önermektedir. Aşının yapılması sakıncalı olanlar yumurtaya ciddi alerjisi olanlar ve daha önceki grip aşısında ciddi reaksiyon gösterenlerdir.

Gebelik süreci kalp ve akciğerler üzerine ilave yüklerin bindiği bir dönemdir ve ilave olarak gebelik sırasında bağışıklık sistemi de zayıflamaktadır.Tüm bunlar gebe iken grip geçirme ve grip enfeksiyonuna bağlı ciddi komplikasyonlar geliştirme riskinizi artırmaktadır. Bu tip komplikasyonlar anne hayatını dahi ciddi olarak tehdit edebilir, ayrıca düşük ve erken doğum gibi gebelik komplikasyonlarına yol açabilir.

Grip aşısı canlı aşı olmadığı için gebeliğin her döneminde emniyetle yapılabilir. Bir de ülkemizde bulunmayan ve burundan sprey şeklinde uygulanan canlı grip aşısı mevcuttur, bu aşının gebelik sırasında uygulanması pek doğru değildir.Fakat hem enjeksiyon şeklinde uygulanan grip aşısı hem de burun spreyi şeklindeki grip aşısı gebelik öncesi dönemde emniyetli şekilde uygulanabilir.Yalnız canlı aşı uygulandığında gebelik 4 hafta ertelenmelidir.

Son dönemin güncel grip virüsü olan H1N1 veya diğer adı ile "domuz gribin"e ait virüs 2009-2010 sezonu için üretilmiş mevsimsel aşının içinde bulunmamaktadır. Bu virüs. için ayrı bir aşı üretilmiştir ve bu günlerde uygulanmaya başlanacaktır. Bu aşının uygulanması gereken gruplar arasında gebelerin önceliği bulunmaktadır. Eğer daha önce grip aşınızı yaptırmadınız ise mevsimsel grip aşısı ile birlikte "Domuz gribi" aşısını aynı anda yaptırabilirsiniz. Eğer daha önce mevsimsel grip aşınız yapıldı ise o zaman tek başına bu aşıyı yaptırmanız yeterli olacaktır.

Basında domuz gribi aşısı ile ilgili olarak çıkan olumsuz haberlerin hiç birinin bilimsel geçerliliği bulunmamaktadır. Aşının denenmemiş olduğu iddiaları gülünçtür, zira grip aşısı her yıl sıfırdan üretilmektedir. 1952 yılında Dünya Sağlık Örgütünün kurduğu " WHO Global Influenza Surveillance Network " 83 ülkede 128 merkezden aldığı bilgiler doğrultusunda , bir sonraki yıl salgın yapması ihtimali yüksek olan 3 virüsü belirler ve bunları aşı üreticilerine bildirir.Aşı üretimi yaklaşık 200 gün süren bir süreçtir ve bu sürecin sonunda aşılar sonbahara doğru piyasaya çıkmış olur.Bu süreç her yıl tekrarlanır. Domuz gribinin şansızlığı , tehlikenin algılandığı dönemde 2009-2010 mevsimsel grip aşısı üretim sürecinin başlamış olmasıdır.Eğer daha erken dönemde risk belirlenmiş olsa idi domuz gribi mevsimsel aşının içine dahil edilecekti. Bu olmadığı için domuz gribi için ayrı bir aşı üretmek gerekli olmuştur. Domuz gribi için üretilen aşının , mevsimsel grip aşısından üretim tekniği ve olası komplikasyonlar açısından hiçbir farkı bulunmamaktadır.

Riskler açısından "domuz gribi" aşısının, , mevsimsel grip aşısından hiç bir farkı yoktur, çünkü mevsimsel grip aşısının üretildiği teknikle üretilmektedir.Risk gruplarında iseniz çekinmeden yaptırabilirsiniz.

Kimlere grip aşısı yapılmalı?
Gebeler
65 yaş üzerinde olanlar
Kronik akciğer hastaları
Kronik kalp hastalığı olanlar (kalp yetmezliği,iskemik kalp hastalığı,doğuştan kalp hastalığı)
Kronik karaciğer hastaları (siroz dahil)
Kronik Böbrek hastaları
Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar (kemoterapi alanlar,kortizon kullananlar,AIDS hastaları)
İnsanların yoğun olarak bir arada yaşadıkları yerlerde olanlar.(Hapishane, yaşlı bakım evleri,kreşler,okullar ve öğrenci yurtlarında yaşayanlar)
Sağlık çalışanları
6 ay - 2 yaş arasındaki çocuklar.

Kimlere grip aşısı yapılmamalı?

Şiddetli yumurta allerjisi olanlar
Guillain-Barre sendromu öyküsü olanlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik ve Grip Aşısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Hüseyin ŞENYURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Hüseyin ŞENYURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hüseyin ŞENYURT Fotoğraf
Dr.Hüseyin ŞENYURT
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Hüseyin ŞENYURT'un Makaleleri
► Gebelikte Grip ve Grip Aşısı Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Grip Aşısı Dr.Sevin KARALAR
► Grip ve Grip Aşısı Dr.Ahmet ALTINTAŞ
► Mevsimsel Grip (Influenza) Dr.Yeşim KARA
► Çocuklarda Nezle-Grip Dr.Çağatay RUHİ
► Soğuk Algınlığı ve Grip Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ
► Serviks Kanseri-Hpv Aşısı Dr.Hasan YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelik ve Grip Aşısı' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğum Kontrol Metotları PDF Nisan 2009
► Sezeryan ile Doğum Ocak 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:51
Top