2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Grip ve Grip Aşısı
MAKALE #15299 © Yazan Op.Dr.Güzin BAŞCI | Yayın Eylül 2015 | 3,060 Okuyucu
İfluenza virusunun etkeni olduğu grip salgın hastalıklara neden olmaktadır.Hastalığa neden olan virus çok sık aralıklarda form değiştirdiği için salgınlara neden olur.Virus burun, boğaz, soluk borusu ve akciğerlere yerleşebilir, zatürreye neden olabilir.Soğuk algınlığına neden olan viruslardan farklı olarak solunm yolu epitel tabakasına zarar verir ve böylelikle bakteriel enfeksiyonlara da zemin hazırlar.
Hastalık genelde ateşle başlar, yüzde kızarma halsizlik olur.Baş dönmesi bulantı kusma olabilir.Ateş genelde 2-3 gün sürer.Bazen 5 güne uzayabilir.Kuru öksürük, boğaz ağrısı, boğazda kızarıklık, kas iskelet sisteminde ağrılar olabilir.Bu bulgular 1 haftada iyileşirken öksürük birkaç hafta devam edebilir.
Grip ağır seyrettiği zaman ölümlere kadar neden olabilecek, hafife alınmaması gereken lhastalıktır. Sonbahar mevsiminde, hava koşulları insan bünyesini altüst eder. Okulların açılması ve yaklaşan kurban bayramı nedeniyle de hareketliliğin artacak olması gibi nedenlerden dolayı özellikle hamilelerin dikkatli olması gerekir.
Virüs enfeksiyonu olduğu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Ancak ikincil bir enfeksiyon olarak bakteriyel bir enfeksiyon da eklenirse o zaman doktora başvurmak koşuluyla antibiyotik kullanılabilir. Gripten korunmak için salgın dönemlerinde kapalı yerlerde mümkünse bulunmamak ve elleri çok sık yıkamak gerekir. En önemli ve etkili tedavi, düzenli uyku ve yatak istirahati ile iyi beslenme ve sıvı tüketimidir. Odaların iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Boğaz ağrısını gidermek için pastil kullanılabilir. Ateş durumunda parasetamol türü ilaç alınabilir. Burun tıkanıklığı olursa tuzlu su veya okyanus suyu rahatlıkla kullanılabilir. Hastalık düzelmeye başladığında, hemen normal gündelik hayata ya da işe dönülmemeli, tam bir iyileşme olana kadar dinlenmeye devam edilmelidir; aksi takdirde ikincil enfeksiyonların eklenmesiyle bir kaç hafta sürecek müzmin hastalığa yakalanılabilir.
Grip aşısı canlı virüs içermeyen, hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılabilen güvenli bir aşıdır. Amerikan jinekolog ve Obstetrisyenler birliği (ACOG) 2000 yılı aralık ayında yayınladığı görüşünde salgın mevsiminde hamileliğinin ikinci ya da üçüncü trimesterinde olan kadınlara grip aşısı olmaları önerilmektedir.Yine aynı bildiride şeker hastalığı, astım, hipertansiyon gibi yüksek risk durumlarının varlığında gebelik yaşına bakılmaksızın grip aşısı yapılması önerilmektedir. Bu gibi yüksek risk faktörleri olmayan kadınlarda ise aşının ilk trimester sonunda yapılması önerilmektedir.
Gebelikte bağışıklık sistemi değiştiğinden dolayı gebelerde grip enfeksiyonu daha ağır seyreder.Gebelikte grip geçirilmesi anne karnındaki bebeği etkileyip erken doğum veya anne karnında bebek ölüm önemli sonuçlar doğurabilir.Grip aşısı ile hem anne hem de anne karnından bebeğe geçen antikorlar nedeni ile bebek korunmuş olur.
Aşının koruyuculuğu %70-90 arasında değişmektedir.Aşının koruyuculuğu o yıl influenza suşlarının önceden iyi tahmin edilip, aşısının ona göre planlanması ile ilgilidir.
Yılda bir kez yapılan aşının grip salgını başlamadan önce yapılması önemlidir.
Grip olan emziren annelerin bebeğini emzirmesinde sakınca yoktur ancak bebeğine bulaşmaması için bazı önlemler almalıdır.Anne sütü alan bebekler gribe daha az yakalanırlar ve grip olurlarsa daha hafif seyreder.
Grip aşısının olası yan etkileri şunlardır: Enjeksiyon alanında lokal hassasiyet ve şişlik, hafif ateş ve halsizlik, nadiren alerjik reaksiyon
Grip aşısı gribe neden olmaz. Aşı sonrası ilk 2 hafta içinde görülen üst solunum yolları enfeksiyonları tamamen tesadüfüdir ve aşı ile bir ilgisi yoktur.
Öte yandan aşı hazırlanırken yumurta kullanıldığı için yumurta alerjisi olanlarda grip aşısı kontrendikedir ve yapılmamalıdır.
Aşağıdaki durumlarda acil doktora başvurulmalıdır
-Nefes darlığı
-Gögüs ve karında baskı hissi
-Ani baş dönmesi
-Bilinç kaybı
-Ateş düşürücülere yanıt vermeyen yüksek ateş
-Bebek hareketlerinde azalma yada bebek hareketlerini hissetmeme
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Grip ve Grip Aşısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güzin BAŞCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güzin BAŞCI Fotoğraf
Op.Dr.Güzin BAŞCI
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın Makaleleri
► Grip ve Grip Aşısı Dr.Ahmet ALTINTAŞ
► Grip Aşısı Dr.Sevin KARALAR
► Gebelik ve Grip Aşısı Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Mevsimsel Grip (Influenza) Dr.Yeşim KARA
► Çocuklarda Nezle-Grip Dr.Çağatay RUHİ
► Soğuk Algınlığı ve Grip Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Grip ve Grip Aşısı' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinusmus ve Gebelik Haziran 2016
► Kürtaj Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:21
Top