2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Öncesi Hazırlık ve Doğum Yöntemlerine Genel Bakış
MAKALE #5273 © Yazan Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK | Yayın Ağustos 2010 | 6,293 Okuyucu
Doğum öncesi nasıl hazırlık yapılmalı?

Gebeliğe hazırlanan tüm anne adaylarına öncelikle rutin jinekolojik muayene yapılmalı, smear testi alınmalıdır. Genital enfeksiyon varlığında tedavi edilmelidir. Gebelik öncesinde Rubella için bağışıklık araştırılmalıdır. Bağışıklığı bulunmuyorsa öncelikli olarak aşılanmalı ve aşı sonrasında bir ay doğum kontrolü sağlanmalıdır. Gebelikten önce 0.4 mg/gün folate tedavisi başlanması özellikle nöral tüp defektlerinin gelişimini %70 oranda azaltmaktadır. Demir eksikliğine bağlı anemisi bulunan hastalara demir tedavisi verilmelidir. Epilepsi hastalığı için ilaç kullanan anne adaylarına 10 mg/gün K vitamini başlanması önerilmektedir. Yüksek oranda A vitamini kullanıyorsa, gebelik öncesi A vitamini kesilmelidir. Yüksek oranda kahve tüketimi ile gebeliğin düşükle sonuçlanması arasında ilişki bulunmaktadır. Bu nedenle, gebelik öncesinde ve gebelikte kahve tüketimi kısıtlanmalıdır.
Gebeliğe kilolu başlamak hem gebeliğe bağlı diyabet için, hem de preeklampsi adını verdiğimiz yüksek tansiyonla birlikte idrarda protein atılımı ile seyreden gebeliğe özgü bir durum için risk faktörüdür. Üriner enfeksiyonlar, postnatal kanama, tromboflebit, iri doğum, omuz distosisi, sezaryen doğum obez kadınlarda daha sık görülmektedir. Vücut kitle endeksi 25 kg/m2 den yüksek olan anne adayları gebelik öncesinde diet ve egzersiz programları ile ideal kilolarına ulaşmaya çabalamalıdır.

Normal doğum nedir? Bu doğumu gerçekleştirmek için şartlar nedir?

Normal doğum bebeğin, plasenta ve zarların vajinal yolla dış ortama çıkmasıdır. Bir gebeliğin normal yoldan sonlanabilmesi üç ana faktöre bağlıdır. Bunlar; rahme bağlı, bebeğe bağlı ve annenin kemik yapısına bağlı faktörler olarak sınıflandırılabilir. Doğumun olabilmesi için rahim ağzının açılmasını sağlayacak düzenli aralıklarla kasılmalar gelişmeli ve bu kasılmaların karşısında rahim ağzının açılmasına engel bir durum olmamalıdır. Rahim ağzı açıldıktan sonra devam eden kasılmalar bebeği rahim dışına itecektir. Bu itmenin sağlanması için bebek uygun pozisyonda olmalı ve yine önünde bir engel bulunmamalıdır.Normal doğumun gerçekleşebilmesi için son olarak, bebeğin ilerleyeceği yol ile bebek arasında bir uyumsuzluk söz konusu olmamalıdır. Bebeğin normalden iri veya yolun normalden dar olması doğumun olağan gidişatını engelleyecektir.

Sezaryenle doğum nedir? Bu doğumu gerçekleştirmek için şartlar nedir? Sebepleri nedir?

Sezaryen doğum bebeğin anne karnından yapılan bir insizyonla dış ortama alınmasıdır. Sezaryen doğum için 4 ana endikasyon bulunmaktadır. Bunlar; doğum sürecinde fetal distres adını verdiğimiz bebeğin oksijen seviyesini etkileyebilecek kalp atımlarında azalma meydana gelmesi, daha önce sezaryen ile doğum yapmış olma, önde gelen kısmın ayak, omuz, makat olması gibi prezantasyon anomalileri, bebeğin başının doğum kanalına uyum gösterememesi veya doğumun ilerlememesidir. Plasentanın rahim ağzına yapışık olması veya komşuluk göstermesi, çoğul gebelikler, anne yaşının ileri olması, infertilite tedavisi ile elde edilen gebelikler diğer sezaryen endikasyonlarıdır. Annenin tıbbi gerekçe olmaksızın elektif nedenlerle sezaryen doğum istemesi de birçok ülkede tartışılan ve fikir birliğine varılamamış bir konudur.

Anestezi uygulamalarının ve sezaryen tekniklerinin güvenilirliği nedeniyle sezaryen doğum ihtiyacı oluştuğunda tüm anne adaylarına uygulanabilir.

Normal doğum mu sezaryen mi?

Anne ve fetus açısından bir sakınca bulunmuyorsa öncelikli olarak anne adayı normal doğum için teşvik edilmelidir. Ancak, daha önce myomektomi veya sezaryen doğum öyküsü bulunuyorsa normal doğum kasılmaları sürecinde rahim kaslarının ayrışma riski bulunmaktadır. Bu nedenle, rahim ameliyatı geçirmiş bireylerde sezaryen doğum daha güvenlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğum Öncesi Hazırlık ve Doğum Yöntemlerine Genel Bakış" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Anne Sağlığında Doğum Öncesi Bakım Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Anne Sağlığında Doğum Öncesi Bakım Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Bel Ağrısına Genel Bakış Dr.Erkan KAPTANOĞLU
► Panik Atak'a Genel Bir Bakış Dr.Zengibar ÖZARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Doğum Öncesi Hazırlık ve Doğum Yöntemlerine Genel Bakış' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelik ve Diyabet Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:19
Top