2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini İstiyorsanız Neler Yapmalısınız?
MAKALE #5433 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Eylül 2010 | 9,664 Okuyucu
Kabul Dili kullanmak çocukları anne babaya yakınlaştırır. Kabul dili kullanan anne babalar çocuğu olduğu gibi kabul ettikleri mesajını çocuğa verirler. Bu durumda zaman zaman çocuğun davranışları kabul edilmeyebilir, hatalar görüldüğünde bu hata çocuğa ifade edilir. Bu ifade sırasında genel olarak çocuk değil sadece hatalı davranış eleştirilir, çocuk ve onun kişiliği kabul edilir. Çocuk bir başkası tarafından olduğu gibi kabul edildiğini hissettiğinde nasıl değişeceğini, gelişeceğini ve hangi yolla olduğundan daha iyi olabileceği düşünmeye başlayacaktır.


Çocuğa hangi cümle sık tekrar edilirse çocuk o söylenen ifadeye uygun davranmak zorunda kalır. Örneğin çocuğa akıllı ve çalışkan olduğu tekrar edilirse çocuk buna uygun davranmaya başlayabilir. Sürekli olarak negatif ve olumsuz mesaj alan çocuklar ise bu olumsuz ifadelere uygun davranmaya eğilim gösterir.


Çocukları tarafından dinlenilmek istenen anne babaların çocuğa onu kabul ettirdiklerini belli etmeleri gerekir. Zaman zaman anne babalar “biz çocuğumuzu zaten kabul ediyoruz, o bizim çocuğumuz nasıl onu sevmeyiz nasıl kabul etmeyiz” şeklinde ifadeler kullanırlar. Bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ÇOCUĞU KABUL ETMEK BAŞKA BİRŞEY ÇOCUĞU KABUL ETTİĞİNİ ÇOCUĞA HİSSETTİREBİLMEK ÇOK BAŞKA BİRŞEYDİR”. Önemli olan çocuğa duyulan sevgi ya da onu ne kadar kabul ettiğimizi çocuğumuza hissettirip yansıtabilmektir. Bunu başaramadığımızda çocuk zaten kendisi sevgimi ya da onu kabul ettiğimi anlamalı şeklindeki bir bahaneye sığınmamak yerinde olabilir. Çocuğun bunu anlaması ya da tahmin etmesi çocuğun sorumluluğu değildir ve aynı zamanda çocuğu bu şekilde çıkarım yapmak zorunda bırakmak çocuk için yorucu olabilir. Eğer çocuğa onu kabul ettiğimizi ve sevdiğimizi hissettirebilirsek bizi dinlemesi kolaylaşır ve bize değer vererek dinleyebilir. Anne babanın kabulü çocuğa ulaşmadıkça onun üzerinde hiç bir etkisi olmaz.

Ana babalar çocuğa her an karışmayarak onu kabul ettiklerini gösterebilirler. Genelde babalar çocukların kendi uğraşlarına yalnız kalmalarına izin vermediklerinde çocukların giderek onlardan uzaklaştığı ve aileyi dinlemedikleri görülmektedir.

Genellikle ana babalar, terapistler ve danışmanlar tarafından “Tipik On İki" denilen sözlü tepkileri kullanırlar. İletişimdeki hatalar olarak da dile getirebileceğimiz bu unsurlar kullanılmadığında çocukların anne babalarını dinlemelerine yardımcı olabilir. Bunlar:

1) Emir vermek, yönlendirmek;

2) Uyarmak. gözdağı vermek

3) Ahlak dersi vermek;

4) Öğüt vermek, çözüm ve öneri getirmek

5) Öğretmek, nutuk çekmek, mantıklı düşünceler öne sürmek;

6) Yargılamak,

eleştirmek, suçlamak;

7) Övmek, aynı düşüncede olmak;

8) Ad takmak, alay etmek

9) Yorumlamak, analiz etmek tanı kovmak;

10) Güven vermek, desteklemek, avutmak, duygularını paylaşmak;

11) Soru sormak, sınamak, çapraz sorgulamak;

12) Sözünden dönmek oyalamak, şakacı davranmak, konuyu saptırmak;

başlıkları altında toplanabilecek cevaplardır. Bu cevapların hepsi yapıcı değil yıkıcıdır ve terapist ve danışmanlar çocuklarla çalışırken bu 12 sözlü tepkiyi kullanmazlar.

Dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir nokta da basit kapı aralayıcılar ve etkin dinlemedir. Sözlü iletişimdeki 2 önemli hususla ilgili bilgilere bakacak olursak;

1-) Basit Kapı Aralayıcılar

2-) Etkin dinleme.

Basit Kapı Aralayıcılar: Çocuğun duygularını hiçbir yaralama ve görüş beyan etmeden ve daha etkili bir şekilde aktarmasını sağlama "Anlıyorum", "Oh", "Hımm' “olur”, "Bana ondan söz et', "Duymak istiyorum", "Senin görüşün ilgimi çekiyor", "Bu konuda konuşmak ister misin bunu tartışalım", Anlatacaklarını dinlemek istiyorum" "Bana her şeyi anlatmanı istiyorum", "Bu konuda bir şeyler söyleyecek gibisin”, "Bu senin için önemli gibi görünüyor”, “Duygularını açıklamaya hakkın var", Senden öğreneceğim, şeyler olabilir”, "Senin görüşünü gerçekten öğrenmek istiyorum. Bu tip yaklaşım sadece çocukları değil yetişkinleri de yakınlaştırır. Temelde değerli olduğunu, sayıldığını, önemli olduğunu hissettirmek esastır.

Etkin Dinleme: Temelde çocuktan gelen mesajı doğru çözümleyip geri gönderme vardır, yani herhangi bir şekilde kendi düşüncesini katmadan karşı tarafın ne anlatmak istediğini anlayıp tekrar geri iade etmek olarak ifade edilebilir.


Fatma KIRIMLI TAŞKIN
UZMAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini İstiyorsanız Neler Yapmalısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Sigarayı Bıraktıktan Sonra Sizi Neler Bekliyor? ÇOK OKUNUYOR Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini İstiyorsanız Neler Yapmalısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:28
Top