2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebekler ve Çocuklarla Nasıl İletişim Kurmalıyız? Çocuklarla Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
MAKALE #11978 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Aralık 2013 | 9,726 Okuyucu
Bebeğim ve Çocuğumla Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Çocuğumun beni dinlemesi için ne yapmalıyım?

Çocuğumun konuşma becerisini geliştimek için nasıl davranmalıyım?

Aklınızda sıklıkla buna benzer sorular varsa çocuklarla iletişim konusunda sizi bu yazı bilgilendirecektir.

İşte Size Bebekler ve Çocuklarla İletişim Kurmanın "PÜF NOKTALARI"

1- Öncelikle bebeğimize ve çocuğumuza bir konu hakkında bilgi verirken yada birşey yapmasını, yapmamasını istediğimizde onunla aynı boy hizasına gelerek konuşmalıyız. Bu onun bizimle kuracağı iletişim için daha cesaretli olmasını sağlayabilir.

2- Bebekler ve çocuklar kendilerine sesleniş tarzını çok önemserler. Onlar için yumuşak ve sevgi dolu bir ses tonu ile gergin ya da mutsuz bir ses tonu arasında büyük fark vardır ve onlar bunu hemen hissederler. Bu nedenle onlarla iletişim kurarken sevecen bir ses tonu kullanmaya özen göstermeliyiz.

3- Bebekler ve çocuklarla iletişim kurarken yüz ifademizin pozitif olmasına dikkat etmelisiniz. Pozitif, gülümseyen bir yüz ifadesi onları çok rahatlatır.İyi bir yüz ifadesiyle kendisine yaklaşan kişilere karşı daha yakın (bazı bebek ve çocuklarımız annesine çok daha yakın iken bazıları ise babasına çok daha yakın) davranırlar. İşte bunun sebebi ona daha pozitif davranan ebeveynlerdir. Pozitif davranan anne ise anne, baba ise baba bebek ve çocuğunun güvenini ve sevgisini kazanır

4- Onlarla etkili iletişim kurmaya çalışırken onları gözlerimizle takip etmemiz ve gözlerine bakmamız çok önemlidir. Buna özen gösterirsek çocuğumuz önce, bizden gözle iletişim kurmayı öğrenecektir. Bu durumda yetişkin olduğunda diğer insanlarla iletişim kurarken de çok özgüvenli bir şekilde karşı tarafın gözlerine bakabilmek için hazırlık yapmış olur.

Göz teması kurup gözlerine bakmak aynı zamanda ona değer verdiğimiz mesajını da verir kendisine, dikkat ettiğinizde anlarsınız ki bebeğiniz ve çocuğunuz gözlerinizle sizin gözlerinizi sürekli kontrol eder. Örneğin bir ses duyduğunda size bakar, siz korkarsanız endişelenir, siz rahatsanız daha rahat davranır.

5- Bebeğimiz ve çocuğumuzla konuşurken mutlaka olumlu cümleler kurarak konuşmalıyız. Bu onları daha çok motive edecektir, onların ileride negatif bireyler olmasını engelleyecektir. Örneğin (olumsuz cümle) “söylediklerimi yapmazsan seni parka götürmem” yerine (olumlu cümle) “söylediklerimi yaparsan seni parka götürürüm”, (olumsuz cümle) “yemeğini yemezsen büyüyemezsin” yerine, “yemeğini yersen büyürsün” tarzında olumlu cümleler kurarak konuşursak istediklerimizi çok daha ve daha rahat yerine getirebilirler.

6- Çocuklarla iletişim kurarken bizi daha iyi bir şekilde dinlemelerini sağlayabilmek için ses tonumuzu ve beden dilimizi iyi kullanarak dikkatlerini çekebiliriz. Onlara ismiyle hitap etmek, sevecen ve dikkat çekebilecek şekilde hitap edebilmek iletişimimizin süresini uzatacağı gibi çocuğumuzun sıkılıp ağlamasını da azaltabilir.

7- Çocuklarla iletişim kurarken şarkı söylemek de oldukça önemlidir. Şarkılar çocukları sakinleştirdiği gibi aynı zamanda konuşma konusundaki becerilerini de arttırabilir. Bu nedenle fırsat buldukça onunla iltişim yolu olarak şarkı söylemeyi de kullanmalıyız.

Çocuğumuzla iletişim kurarken tahammül edemiyorsanız, çok çabuk öfkelenip sinirleniyorsanız, çocuğunuzun iletişiminde gerilik ya da başka herhangi bir bozukluk olduğunu düşünüyorsanız bir uzman yardımı alabilirsiniz.


Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebekler ve Çocuklarla Nasıl İletişim Kurmalıyız? Çocuklarla Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► 0-6 Yaş Çocuklarla İletişim Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Çocuklarla Doğru İletişim Psk.Melisa AKTÜRK ASAR
► Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bebekler ve Çocuklarla Nasıl İletişim Kurmalıyız? Çocuklarla Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:31
Top