2007'den Bugüne 92,774 Tavsiye, 28,308 Uzman ve 20,057 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ders Çalışmadığınızı Düşünüyorsanız Neleri Bilmelisiniz
MAKALE #5992 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Kasım 2010 | 28,450 Okuyucu
Ders Çalışmadığınızı Düşünüyorsanız Neleri Bilmelisiniz?
  • Öğrenci zaman zaman sıkılmasını ve dersin başına geçememesini ders çalışamama bahanesi olarak öne sürebilir. Sıkılıyorum, dersin başına oturamıyorum gibi nedenlerle çalışamadığını ifade edebilir. Bu durumda önerilebilecek üç şey: çalışırsa başarıyı tadacağı günleri hayal ederek motive olması- en yakın zamanda çalışmaya başlaması- küçük adımlarla ilerlemesi
  • Ders çalışamadığınızı düşünüyorsanız çevreyi ve çevredeki uyarıcıları da kontrol etmekte yarar vardır. Örneğin dikkat dağıtıcı uyarıcılar varsa biran önce bunları ders çalışma ortamınızda kaldırmanız gerekir. Örneğin cep telefonunuzu bu sürede göremeyeceğiniz bir yere koymakla başlayabilirisiniz.
  • Zorlandığınız konular veya sorularda pes edip ders çalışmayı bırakıyor olabilirisiniz. Buna dikkat edip farkındalık kazanırsanız zorladığınız konuda bırakmak yerine fark yollarla tekrar çalışmayı deneyebilirsiniz.
  • Her gün ders çalışmak için bir zaman dilimi belirleyin ve zor öğrenilen derslere daha çok zaman ve daha verimli olduğunuz zamanı ayırın. Çalışma süresini zaman içinde arttırın.
  • Verimli ders çalışma için en uygun süre 20-40 dakika arasında bir süredir. Örneğin 30 dakikalık çalışmadan sonra 10 dakikalık tekrar yapmak ve bitiminde ise 10-15 dakikalık molalar vermek çalışmanızı daha verimli hâle getirecektir.
  • Öğrenme sürecinde başarılı olabilmek için belli bir ders süresi dışında, yetişkinlerin nasıl ders çalıştıklarının bilinmesi veya verimli ders çalışma alışkanlıklarına ne düzeyde sahip olduklarının belirlenmesi gerekmektedir.
  • Günümüzde en kısa sürede, en kalıcı bilginin kazanılması, eğitimin amacı olmaktan çok çağın bir gerekliliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Başarının çok çalışmayla değil etkili çalışmayla elde edilebileceği göz önüne alındığında öğrencilerin verimli çalışma alışkanlıklarına sahip olmaları zorunluluğu belirmektedir.
  • Verimli ders çalışma stratejilerinin bilinmesinin öğrenciler açısından önemli olduğu açıktır. Öğrencilerin yetişkin olması, bir süre eğitime ara vermiş olmaları ve içinde bulundukları sosyal statü ve roller dikkate alındığında verimli ders çalışma stratejileri açısından rehberlik ihtiyacı belirmektedir.
  • Ders çalışabilmek için ders çalışmanız için gereken nedenleri sıralamanız gerekebilir. Bu nedenlere bağlı olarak ders çalışmanız motivasyonunuzu arttırabilir.
Verimli çalışma aslında sonuçta başarı elde etmemize neden olan çalışmadır. Diğer bir anlatımla çalışma sonucunda iyi bir ürün alınmıyorsa çalışmanın verimi düşük olabilir.

Çalışma verimi ne kadar yükselirse öğrencinin başarısı ve aldığı notlar da zamanla o kadar yükselme gösterebilir. Bu nedenle saatlerce çalışmak değil bizi hedefe götürecek çalışma başarıya giden yoldur.

Ders çalışma, verimli çalışma gibi süreçler de aslında bireysel özelliklerle çok yakından ilişkilidir. Birimize göre çok fazla soru çözmek başarıyı arttırırken diğerine göre çok okuma yapmak başarıyı arttırabilir. Bu nedenle ders çalışma planları, ders çalışma süreci kişinin özelliklerine göre şekillendirilmelidir.

Başarılı olmak için planlı çalışmak gereklidir. Plan kişiyi belli zamanlarda belli işleri bitirmeye zorlayacaktır. Planlı çalışabilmek için, günlük zaman cetveli hazırlamak ilk adım olmalıdır.

Günlük plan sadece ders çalışmada değil, günlük diğer çalışmaların, dinlenme, eğlenme gibi konuların da neler olabileceği ve bunlara ne kadar zaman ayrılabileceğinin belirlenmesinde etkilidir.

Günlük plan hazırlamak ve bu plana uygun hareket etmek başlarda çok yorucu, zorlayıcı hatta gereksiz gelebilir. Ancak zamanla palanlı hareket etmek alışkanlık haline gelecek, zamanın ne kadar verimli kullanıldığı rahatlıkla gözlenebilecektir.

Plan yapmak sanıldığının aksine çok statik bir uygulama değildir. Günlük veya haftalık plan içinde bazen hesapta olmayan aksamalar ve değişiklikler olabilecektir ve bunlar son derece doğaldır.

Plan hazırlarken amaçlar ve öncelikler iyi belirlenmelidir

Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ders Çalışmadığınızı Düşünüyorsanız Neleri Bilmelisiniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Çocuk Cinsellikte Neleri Merak Eder? Psk.Merve SARAÇOĞLU
► Verimli Ders Çalışma Psk.M.Enes İMERT
► Nasıl Ders Çalışılır? Psk.Armağan ADANAR
► Ders Çalışma Alışkanlığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuğum Ders Çalışmıyor! Psk.Hayriye ÖZCAN
► Hatalarımızdan Ders Çıkarabilmek… Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Ders Çalışmak Ama Nasıl? Psk.Armağan ADANAR
► Verimli Ders Çalışma Teknikleri Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,057 uzman makalesi arasında 'Ders Çalışmadığınızı Düşünüyorsanız Neleri Bilmelisiniz' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:52
Top