2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Ders Çalışmıyor!
MAKALE #11005 © Yazan Psk.Hayriye ÖZCAN | Yayın Mayıs 2013 | 4,389 Okuyucu
Günümüzde eğitim ve çalışma hayatında yoğun bir koşuşturmaca ve rekabet yaşanmakta. Bu koşuşturmaca artık hepimize çok tanıdık ve doğal görünüyor gibi. Öyleki; eğitim hayatındaki mücadeleye çocuklar henüz çok küçük yaşlarda girmekteler ve zaman zaman da bu durum çocukları fazlaca zorlamaktadır. Artık daha da küçük yaşlarda okula başlayan çocuklar henüz oyun dönemindeyken kendilerini çok da anlamlandıramadıkları bir yarışın içinde bulabilmektedir. Bu koşuşturmacanın içinde kalan çocuklar kimi zaman ders çalışmayı hatta okula gitmeyi bile reddedebilmektedir. Çocukları okula gitmeyi reddeden ailelerin, çocuklarıyla okula gitmeye ve orada uzunca bir süre kalmaya alışmaları gibi, çocukları ders çalışmayan ebeveynler de çocuklarının derslerini birlikte yapmaya hatta bazen ödevleri tek başlarına yapmayı üstlenmeye alışan aileler olabilmekteler. Oysaki çocuklar, bilmeleri gerekenleri öğrenebilmek için kendi üstlerine düşen görevi kendileri yerine getirebilmelidir, ödevlerini kendileri yapmalıdır. Çocuklar ders çalışmadıklarında “dersine çalış, kitabını aç, ödevini yap, hiç ders çalışmıyorsun” gibi laflar onlara çok kez söylenir. Çoğu zaman da bu sözlerin çocuklar üzerinde etkisiz kaldığı görülür ve bunun sonucunda da anne babalar amaçlarına ulaşamazlar. Çocuklara ne yapmaları gerektiğini söylemek, ders çalışmaları konusunda onları uyarmak işe yaramadığına göre ne yapmalıyız? Bunu hangi yolla başarabiliriz?

Çocuğumuz ders çalışmakla ya da okula gitmekle ilgili bir sorun yaşıyorsa öncelikle bu sorunun ne olduğunu anlamaya çalışmalıyız. Çocuk; bir amacı olmadığı için, motivasyonu düşük olduğu için, okulla ya da evle ilgili bir sorun yaşadığı için, dersler çok zor geldiği ve anlayamadığı için ya da daha başka bir nedenden dolayı ders çalışamıyor olabilir. Gerçek nedenin ne olduğunu bilmek bize zaman kazandıracaktır ve bize en doğru adımı attıracaktır.

Sebep belirlendikten sonra konuyla ilgili olarak yapılabilecek olan ne varsa onlar zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Çocukla inatlaşmak yerine onu anlamaya çalışmak ve bunu ona hissettirmek en doğru yol olacaktır.

Ders çalışmak, okula giden bir çocuğun görevidir. Bunun çocuğa iyi anlatılması ve kendi görevlerini iyi bir şekilde yerine getiren birer anne baba olarak çocuğa iyi bir örnek olunması işleri kolaylaştıracaktır.

Derslerine çalıştığı zaman çocuğu sürekli ödüllendirmek, derslerine çalışmadığında ise çocuğu cezalandırmak asla bir çözüm değildir. Zaten yapması gereken bir işi yapıyor olduğunda yani derslerini yaptığında çocuk çok olağan üstü bir iş yapmışçasına sık sık ödüllendirilmemelidir.

Birçok çocuk; hayatındaki problemler çözüldüğünde ve gerçekten ne için ders çalışması gerektiğini bildiğinde uyarılara gerek kalmadan çalışabilir ve ayrıca daha çok ders çalışabilir. Ders çalışmak; çocuk için bir ödül ya da ceza nedeni olmadan, evde gerginlik yaratan bir tartışma konusu olmadan, sadece ve sadece günlük bir uğraş, bir görev olarak benimsetildiğinde çocuk verimli bir çalışma içine girebilir.
Bu yöntemler uygulandığı halde problem devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Sorunun daha çok uzayıp bir alışkanlık haline gelmesine mümkün olduğunca izin verilmemelidir. Ders çalışmamak yanlış bir davranış kalıbı olarak benimsenip uzun bir süre de bu şekilde kabul edilip uygulandığında problemi çözmek daha da güçleşecektir. Bu nedenle, sorun çözülemediğinde onu görmezden gelmek yerine yardım istemekten kaçınmadan işbirliği içinde çalışılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Ders Çalışmıyor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hayriye ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hayriye ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hayriye ÖZCAN'ın Makaleleri
► Çocuğum Zeki Ama Çalışmıyor... Psk.Büşra Nur KÜÇÜK
► Verimli Ders Çalışma Psk.M.Enes İMERT
► Nasıl Ders Çalışılır? Psk.Armağan ADANAR
► Ders Çalışma Alışkanlığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Hatalarımızdan Ders Çıkarabilmek… Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Ders Çalışmak Ama Nasıl? Psk.Armağan ADANAR
► Verimli Ders Çalışma Teknikleri Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Ders Çalışmıyor!' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Wısc-R Testi Nedir? Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:27
Top