2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Her Şeyden Korkuyor; Çocuğumun Korkusunu Nasıl Giderebilirim?
MAKALE #11974 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Aralık 2013 | 24,271 Okuyucu
Çocuğum herşeyden korkuyor;
Çocuğum bir ses duyduğunda irkiliyor, korkuyor;
Çocuğum korkan gözlerle bakıyor;
Çocuğumun korkusunu nasıl giderebilirim;

Eğer aklınızda bu ve benzeri sorular varsa bu konuda bilgi edinmeli konuya hassas bir şekilde yaklaşmalısınız.


Çocukların sürekli korku kelimesini kullanmalarının çeşitli nedenleri olabilir. Bunlardan biri çocuğun sıklıkla korkutulması olabilir. Yani eğer bir çocuk sürekli etrafındakiler tarafından korkutuluyorsa ve “bunu yapma yoksa şöyle olur” gibi korku içeren tepkilere maruz kalıyorsa korkmayı alışkanlık haline getirebilir.

Diğer bir neden ise çocuğun yapısı gereği tedirgin ve ürkek olması olabilir. Bu durumda çocuğa sürekli sakinleştirici telkinler verilebilir. Alçak ve yumuşak bir ses tonuyla konuşup ani tepkilerden kaçınılabilinir.

Çocuğunuzun ani ve yüksek seslere maruz kalması da korkusunu tetikleyebilir. Böyle durumlara maruz kalmaması için gayret gösterebilirsiniz. Ani ve yüksek sese maruz kalmasını engelleyemediğiniz zamanlarda ise bir kulak tıkacı ile onun bu sesleri duymasını engelleyebilir ya da azaltabilirsiniz.

Çocuğun korkularının başka bir nedeni de sürekli korkan bireylerle iletişimde olmasıdır. Yani korkan ve tedirgin anne babalar da çocuğa korkması için model olabilmektedir. Korkan ya da panik içerisindeki gözlerle bakan ebeveynler çocukların korkak olmasına ve herşeyden tedirgin olup korkmasına neden olabilir. Bu yüzden çocuklarla iletişim kurarken sakin, endişesiz, olumlu bir yüz ifadesi ve ses tonu kullanılabilir.

Çocukların anne karnındayken sıkıntılı bir dönem yaşamaları, annenin gebelik sürecinde aşırı tedirginlik ya da üzüntü gibi olumsuz duygular yaşaması ya da yakınları “özellikle de eşi” tarafından uygun olmayan davranışlara maruz bırakılması da çocukların korkmayı ve kasılmayı anne karnında öğrenmelerine neden olabilir. Bu nedenle özellikle baba adaylarının gebelik sürecinde her durumda anneyi dinleyen, sakin tepkiler veren ve pozitif olmayı aşılayan bir eğilim içerisinde olması doğacak bebeğin kişiliğini de olumlu etkileyecektir.

Çocukların korkmasının diğer bir nedeni de T.V.’de, bilgisayarda korku içerikli yayınlara maruz kalmaları olabilir. Bağıran, korkan, kızan karakterleri bu iletişim kanallarında görmeleri korkmalarına neden olabilir. Bunu engelleyebilmek için anne, baba ve diğer yetişkinlerin dikkat etmeleri de uygun olabilir.

Korku nedenleri sadece aile ile sınırlı kalmamaktadır. Bazen bakıcıların, bazen kreş öğretmenlerinin tepkileri de çocuklarda korkuya neden olabilir. Çocukla vakit geçiren herkese ailenin ona nasıl davranması gerektiği hakkında bilgi vermesi uygun olabilir. Bağırarak konuşma, ani tepkiler verme, kızar gibi sevme gibi durumlar korkuya neden olabileceğinden bunları engelleyebilecek şekilde bilgilendirme yapılabilir.

Çocukta korku çok dikkat çekecek hale gelmişse, ağlamasına neden oluyorsa ve de anne babanın bir kaç kez rahatlatmasına rağmen farklı durumlarda korku yine devam ediyorsa kesinlikle uzman yardımı almak gereklidir. Bu korkuyla ilgili çalışırken uzman aileyi dinleyerek ve korkunun kaynağını anlamaya çalışarak destek olabilir. Sonuç olarak aileyle ne şekilde davranması gerektiğini paylaşarak süreci şekillendirebilir.

Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman

Bu makale Uzman Psikolojik Danışman Fatma KIRIMLI TAŞKIN' a aittir. İzin alınmadan kullanılamaz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Her Şeyden Korkuyor; Çocuğumun Korkusunu Nasıl Giderebilirim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Çocuklar Okuldan Neden Korkuyor Psk.Dnş.Gökçe SABANCI
► Hipnoz Okul Korkusunu Yok Ediyor Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Her Şeyden Korkuyor; Çocuğumun Korkusunu Nasıl Giderebilirim?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:29
Top