2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatları Hakkında Sık Sorulan Sorular
MAKALE #5613 © Yazan Prof.Dr.Ömer Taşkın YÜCEL | Yayın Ekim 2010 | 13,132 Okuyucu
BADEMCİK VE GENİZ ETİ AMELİYATLARI ne zaman gereklidir?

Bademcik ameliyatları sık enfeksiyonlar, nefes alma zorluğu, tümör şüphesi , ağız kokusu durumlarında gerek duyulan ameliyatlardır.

Sık enfeksiyondan yılda 4’ün üzerinde geçirilen bademcik enfeksiyonlarını kast etmekteyiz. Bu enfeksiyonları üst solunum yolu enfeksiyonlarından ayırt etmek gerekir. Bademcik enfeksiyonlarında bademciklerin üzerinde beyaz plak veya noktalr görülür, genellikle 38 derece üzerinde ateş, boyunda ağrılı şişlikler, aşırı halsizlik ve boğaz kültürlerinde B hemolitik streptokok üremesi görülür.

Horlama, nefes almada zorluk uykuda nefes durması da büyümüş bademciklerin ortaya çıkardığı en önemli sorunlardan birisidir. Genellikle geniz eti büyüklüğü ile beraber görülür. Tedavi edilmediği takdirde uyku bozukluklarına , dikkat eksikliklerine, büyüme ve gelişme geriliklerine neden olur. Yüz iskeletinin gelişiminde negatif etkiye neden olarak diş bozukluklarına ve bozuk gelişimlerine neden olur

Bademciklerin asimetik olarak büyük olması renk değişikliği ile birlikte nadirde olsa bazı tümörlerin habercisi olabilir, bu durumda KBB doktoru tarafından muayene edilerek gerekirse biyopsi alınmalıdır.

Ağız kokusu bir çok rahatsızlıkta görülebilir. Bademciklerin içindeki boşluklarda biriken maddelere bağlı olarak çıkan ağız kokusunda bademciklerin alınması oldukça yararlı olmaktadır.

BADEMCİK VE GENİZ ETİ AMELİYATLARI kaç yaşından itibaren yapılabilir?

Bu konuda bir alt sınır vermek pek mümkün değildir. Bu problemler çocuklarda genellikle 2 yaş civarında ortaya çıkmaya başlar. Anestezi açısında güvenilir ve tecrübeli bir ortamda , eğer bu tıkanıklık ileri derecedeyse bu yaştan itibaren yapılabilir. Sık enfeksiyonlar hakında dahaiyi karar vermek için bir iki yıl beklenebilir.

BADEMCİK VE GENİZ ETİ AMELİYATLARININ riskleri nelerdir?

Bu ameliyatların riskleri genel anestezinin ve ameliyatın riskleri olarak ayrılabilir. Genel anestezi sırasında konulan tüpün çıkması , ilaçların etkileri sonucunda oluşacak sorunlar gibi ölüme kadar giden riskler sayılabilir. Ancak günümüzde bu riskler ameliyata iyi hazırlanmış tecrübeli ellerde 50-100.000 de bir oranlarındadır. Bu rakam bu cerrahinin sık yapıldığı ortamlarda dahi 30-40 yılda karşılaşılabilecek bir durumdur.

Ameliyata bağlı risklerden en önemlisi kanamalardır. Bunlar ilk 48 saat içerisinde olabileceği gibi azalan oranlarda 10 güne kadar görülebilir. Kanama nedeniyle tekrar ameliyata alına kişi sayısı %1-5 arasında değişmektedir. Kanama nedeniyle kaybedilen hasta oran olarak 100-200.000 de bir civarındadır.
Ameliyat sonrası seste değişiklere rastlanabilir. Bunlar açılan burun nedeniyle nazone konuşmanın azalması sonucu ve boğazda değişen yapı nedeniyle ortaya çıkar. Bir kısmı normal şekline zamanla ulaşır , bir kısım değişikliğin aslında olması gerektiği ses tonu olduğunu da bilmek gerekir.

Bazı durumlarda ameliyat sonrası damağın yeterli kapanmayı yapmaması sonrası burundan sıvı gelmesi şikayeti ortaya çıkabilir. Bu durum ameliyat sonrası ağrıya bağlı olarak geçici şekilde olabileceği gibi damak kaslarının yetersiz fonksiyonu olanlara geniz etinin kapayıcı etkisinin ameliyatla ortadan kaldırılması sonucu kalıcı da olabilir. Kalıcı olan durum nadiren görülmektedir.

Bademciklerin alınmasının bağışıklık sistemine kötü etkisi var mıdır?

Bademciklerin bağışıklık sisteminin gelişiminde rolü vardır. Ancak bu etki ikincil önemdedir. Sık enfeksiyon geçiren çocuklarda bilakis bademcikler enfeksiyon odağı haline gelmektedir. Yapılan çalışmalarda ameliyat olan ve olmayan çocuklar arasında enfeksiyona yakalanma sıklığının arttığına ve farklılık olduğunu gösteren bir bulgu yoktur. Eğer gereklilik mevcutsa bunun ameliyatın bağışıklık üzerine olacak etkileri göz ardı edilebilir.

Ameliyat olmak yerine beklenebilir mi?


Sık enfeksiyon geçiren çocuklarda yaşla beraber enfeksiyon sıklığında bir azalma görülebilir. Eğer çocuğun sosyal yaşamını ve okul başarısını etkilemiyorsa beklenebilir, ancak bu etkilenmeler varsa çok fazla beklemek hayat kalitesinde azalmaya neden olacaktır.

Büyük bademcik ve geniz etinde çocuğun büyümesiyle gerileme görülebilir, ancak bu çağlar hızlı gelişmenin olduğu zamanlarda olduğundan buradaki gecikmeler özellikle yüz iskeletinde bozulmalara neden olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatları Hakkında Sık Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ömer Taşkın YÜCEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ömer Taşkın YÜCEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ömer Taşkın YÜCEL Fotoğraf
Prof.Dr.Ömer Taşkın YÜCEL
Ankara
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ömer Taşkın YÜCEL'in Makaleleri
► Geniz Eti ve Bademcik İltihabı ve Tedavisi Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
► Sinüzit Hakkında Sık Sorulan Sorular Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Burun Estetiği Hakkında Sık Sorulan Sorular Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatları Hakkında Sık Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Poliplerinde Sık Sorulan Sorular ÇOK OKUNUYOR Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:38
Top