2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Sonrası Depresyon
MAKALE #6118 © Yazan Psk.İlkay GEDİK | Yayın Aralık 2010 | 5,461 Okuyucu
Birçok kadın için dünyaya bir çocuk getirmek hem fiziksel hem de duygusal anlamda oldukça zor bir deneyimdir.

Yeni annelerin bazılarında doğumdan hemen sonra hızlı duygu geçişleri ortaya çıkabilir. Bu durum doğumu takiben 10 gün içerisinde kaybolur. Ancak bazı kadınlarda daha uzun sürebilen doğum sonrası depresyon görülebiliyor.

Hamilelik döneminde yaşanan bazı normal değişimler de benzer semptomları ortaya çıkardığı için depresyon tanısı bazen konamamakta ve tedavi edilememektedir. Yorgunluk, uyku problemleri, güçlü duygusal tepkiler ve kilo alma doğum öncesinde ve sonrasında yaşanabilen sorunların başında geliyor. Ancak bu semptomlar aynı zamanda depresyonun da belirtileri olabiliyor. Bu belirtilerin depresyon kaynaklı olduğu ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi de o kadar etkili olmaktadır. Bazen anneler bu durumu gizleme yoluna gidebiliyorlar, çünkü içinde bulundukları durum nedeniyle kendilerinin yetersiz anne olarak algılayabiliyorlar ve korktukları için de yardım almaktan çekinebiliyorlar.

Araştırmacılar doğum sonrası 3 tip depresyon tarif etmişlerdir: Doğum sonrası ortaya çıkan üzüntü-kaygı durumu (baby blue sendromu), doğum sonrası depresyon (post-partum ) ve doğum sonrası psikozu.

Doğum sonrası ortaya çıkan kaygı-üzüntü durumu genellikle doğumdan sonraki ilk 3 gün içerisinde ortaya çıkar ve birkaç hafta içerisinde kaybolur. Yeni doğum yapan kadınları ortalama yüzde 50 ila yüzde 80’ni arasındaki bir oranda bu bu durumu görmek mümkün. Genellikle uykusuzluk, ağlama, aşırı hassasiyet ve duygu durumunda ani değişikler şeklinde belirtiler ile bu durum kendini gösterir.

Doğum sonrası depresyonun duygusal semptomları sık sık ağlama, aşırı hassasiyet, yorgunluk, bezginlik, suçluluk duygusu yüksek kaygı ve kendini değersiz hissetme şeklindedir. Fiziksel semptomları baş ağrısı, uyuşukluk, göğüs bölgesinde ağrı şeklinde görülebilir. Doğum sonrası depresyon geçiren bir anne çocuğuna karşı negatif düşünceler ve ilgisizlik gösterebilir. Bu durum anne-çocuk arasında kurulacak bağın olumsuz yönde gelişmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle tedavi edilmesi anne-bebek ilişkisinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için çok önemlidir. Doğum sonrası depresyon hala çok tanımamakta ve bildirilmemektedir. Bu tip bir depresyon doğum yapan kadınların yüzde 3 ila yüzde 20’si arasındaki bir oranda görüldüğü tahmin edilmektedri. Doğumdan sonraki ilk 6 ayda ortaya çıkar ve bir yıla yakın sürebilir.

Doğum sonrası psikozu çok sık görülen bir hastalık değildir. Araştırmalara göre doğum sonrası psikozu her doğum yapan 1000 kadından sadece 1’inde görülmektedir. Post-partum psikozun semptomları taşkınlık, davranışlarda aşırı düzensizlik, yorgunluk, mizaç değişikliği, umutsuzluk, halüsinasyon şeklinde kendini gösterir.

Doğum sonrası depresyonun Sebepleri ve risk faktörleri

Doğum sonrası depresyonun gerçek nedeni hala tam olarak bilinmemektedir. Hamilelik ve doğum sonrasında meydana gelen hormonal değişimlerin neden olduğu tahmin edilmektedir. Ancak depresyonun tetikleyen tek bir faktör bulunmamaktadır. Doğum sonrası depresyon bir çok faktörün birleşmesi sonucu ortaya çıktığı araştırmacılar tarafından tahmin edilmektedir.

Doğumun annenin beklediği gibi gerçekleşmemesi, hamilelik sırasında yaşanan aşırı stres depresyonu tetikleyebilir. Araştırmalar annenin yaşının, anneden beklenen annelik becerileri beklentilerinin yüksekliğinin, yapılan doğum sayısı ve annenin sosyal desteğinin az olması gibi faktörlerinde depresyonun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Ayrıca, annenin hamilelikten önce depresyon geçirmesi doğum sonrası depresyon riskini artırdığı bir gerçektir. Bu durumdaki kadınların doğum öncesinde doktorları ile bu konuyu konuşması ortaya çıkacak olan riski de azaltacaktır. Eşle olan sorunlar, sosyal desteğin az olması, hamilelik sırasında ve doğum sonrasında yaşanan problemler doğum sonrası depresyon riskini artıran diğer faktörlerdir.

Kendinize nasıl yardımcı olabilirsiniz ?

Doğum sonrası depresyonun tedavisinde ilaç ve psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Sizin için en uygun olan yöntemi ruh sağlığı uzmanı ile konuşarak karar veriniz.
Öncelikle kendinizin yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Sizin yaşadıklarınızı yaşayan başka kadınlarda var ve unutmayın bu durum sizin hatanız değil. Size kendi kendinize yardımcı olmak ve bu durumla başa çıkmak için yapabileceğiniz birkaç öneri:
  • Kendinize yakın hissettiğiniz bir arkadaşınızla yaşadıklarınız hakkında konuşun.
  • Çocuğunuzun bakımı ve ev işleri konusunda size yardımcı olabilecek birilerini bulmayı deneyin. Bu size biraz nefes almak ve kendinize zaman ayırma olanağı verecektir.
  • Günde sadece 15 dakika da olsa kendiniz için bir şeyler yapmayı deneyin. Yürüyüşe çıkın, ılık bir duş alın, kitap okuyun vs.
  • Hissettiklerinizi ve yaşadıklarınızı günlük olarak not edin. Bu durum olumsuz düşüncelerinizin ve duygularınızın dışarı çıkmasına yardımcı olur. Kendinizi iyi hissetmeye başladığınızda eski yazdıklarınıza geri dönüp, ne kadar iyiye doğru gittiğinizi görmüş olursunuz.
  • Doğum yapmanın hayatınıza birçok yeni değişiklikler getirdiği bir gerçektir.
Hiç kimse sizden “mükemmel bir anne” olmanızı beklemiyor. Neyi ne kadar yapabileceğiniz hakkında kendinize karşı dürüst olun ve yardıma ihtiyacınız olduğunda diğer insanlardan yardım istemekten çekinmeyin.
  • Sosyal destek almak için yakın çevrenizle ilişkiye geçebilirsiniz.
  • Ruhsağlığı uzmanı ile konuşmayı deneyin. Belki terapi veya medikal tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Psikolog İlkay Gedik
Yazan
Psk.İlkay GEDİK
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğum Sonrası Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkay GEDİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkay GEDİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.İlkay GEDİK
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkay GEDİK'in Makaleleri
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.Ela KÖK
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.Sinem Gül ŞAHİN
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.Eda GÖKDUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Doğum Sonrası Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:53
Top