2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pospartum Depresyon’u (Doğum Sonrası Depresyonu) Biliyor Musunuz?
MAKALE #17696 © Yazan Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN | Yayın Aralık 2016 | 2,485 Okuyucu
Doğum sonrası psikiyatrik hastalıklar mevzu bahis olunca akla ilk gelen kuşkusuz doğum sonrası depresyondur. Dünya Sağlık Örgütünün vermiş olduğu verilere bakılırsa doğum sonrasında kadınlarda depresyon görülme sıklığı % 5 – 20 arasında kabul edilmektedir.

Doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası özellikle kadınlar için çok önemli bir yaşam olayıdır. Aileye katılan yeni üye ile birlikte öncekinden daha farklı bir düzen kurulduğu özel ve her ailenin yaşamış olduğu zaman dilimidir. Kadınlar doğum sonrası ilk bir yıllık bu yoğun dönemde psikiyatrik hastalıklar ( kaygı bozuklukları, takıntı ve zorlantı bozukluğu (OKB), deprsyon ve nadiren psikoz) açısından anlamlı bir risk altındadırlar.
Depresyon kadınlarda doğum sonrası en baskın olarak görülen rahatsızlıktır. Görülme sıklığı %5 – 20 olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü, kadınlarda doğum sonrası depresyon geçirme oranını
%10 – 15 olduğunu kabul edilmektedir.
Doğum Sonrası ortaya çıkan bu duygu durum bozukluğu doğumdan sonra 1 yıl içinde görülebilen ve kadınlarda kaygılı, takıntılı, endişeli, umutsuz, çaresiz ve yalnızlık hissi gibi yoğun duyguların hakim olduğu bir dönemdir. Bu semptomların yanı sıra doğum sonrası depresyonda görülen tabloda “kendine veya bebeğine zarar verme ile ilgili takıntılı düşünceler ve intihar düşünceleri” yine görülen davranışlar arasındadır.
Doğum sonrası yaşanan depresyona bazı biyolojik sebepler etki edebileceği gibi psikolojik sebeplerinde oldukça etkin olduğunu söyleyebiliriz.

Biyolojik sebepler arasında literatürde en çok karşımıza çıkan etkin neden; genetik ve hormonal nedenlerle yeni doğum yapmış olan kadınlarda kaygı seviyesinin düşmesine, günlük stres oluşturan durumlarla daha zor baş etmesine sebep olduğu yönündedir.
Psikolojik sebeplere baktığımız zaman ise; annelerin kendilerine ayıracak zamanlarının olmayışı, emzirme nedeniyle uykusuz kalmaları, yorgunluk, kolaylıkla negatif duygu durumu içine girebilmeleri, iletişim sorunları, planlamamış gebelikler, eşle ilgili sorunlar, beklenmedik yaşam olayları, sosyal desteğin yetersiz olması ile birlikte yaşanan; değersizlik ve umutsuzluk duyguları, karamsarlık, dikkatle zayıflama, kararsızlık, intihar düşünceleri, iştahta bozulmalar, uyku düzeninde değişiklikler gibi pek çok sebebin olduğunu görebiliriz.

Kuzey Kıbrıs’ta Doğum Sonrası depresyonu engellemek için maalesef yapılan araştırmalar ve çalışmalar oldukça yetersizdir. Oysaki Doğum Sonrası Depresyon erken dönemde tespit edilip tedavi edilmezse yıllarca sürebilen ve tedavisi zor bir hale dönüşebilen bir durum olabilir. Bu sebeple doğum sonrası yaşanan duygu durum bozukluklarının, doğum sonrasında, kadın doğum uzmanları tarafından tespit edilmesi ve tedaviye yönlendirilmesi hem kadın sağlığı açısından, hem de anne bebek ilişkisi açısından oldukça önemlidir.

Depresyon riskini azaltmak için anneye sağlanan sosyal destek oldukça değerlidir. Anneye kendine zaman ayırabileceği fırsatlar vermek, uyku düzenleri ve emzirme ile ilgili destek olmak, eşlerin ev içi sorumluluklarda sorumluluk almaları ortaya çıkabilecek semptomların kısa zamanda azalmasına ve yok olmasına sebep olur. Fakat bazen bu semptomlar artarak devam eder. Bu gibi durumlarda alanında uzman kişilerden destek alınması önerilir. Doğum Sonrası Depresyonda hekimler ilaçlı tedavileri emzirme söz konusu olduğu için tercik etmemekte, bunun yerine ilaçsız bir yöntem olan psikoterapi yöntemini tercih etmektedirler. Annenin yaşadığı sorunun üstesinden gelmesi için çok önemli bir role sahip olan psikoterapi ile yaşanılan duygu durumu gözden geçirilir ve güncel ve/veya geçmiş stres yükleri ile ilgili olan depresyon halinin çözümlenmesi için sağlıklı bir sürece girilir.

Hepinize sağlıklı hamilelik ve sağlıklı doğumlar dilerim…

Zehra Ayça AYSEN
Uzman Klinik Psikolog
Hamile ve Doğum Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pospartum Depresyon’u (Doğum Sonrası Depresyonu) Biliyor Musunuz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra Ayça AYSEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in Yazıları
► Doğum Sonrası Depresyonu Psk.Dilek KILIÇ
► Doğum Sonrası Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► Doğum Sonrası Depresyonu Ne Zaman Yaşanır? Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Pospartum Depresyon’u (Doğum Sonrası Depresyonu) Biliyor Musunuz?' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Rehabilitasyonda Psikolog Aralık 2016
► Panik Atak’la Yaşamak... Aralık 2016
► Otizm Nedir? Aralık 2016
► Anxsiyete (Kaygı) Nedir? Aralık 2016
◊ Çocuğum Engelli Aralık 2016
◊ Stres Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:10
Top