2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Engelli
YAZI #3173 © Yazan Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN | Yayın Aralık 2016
Bir çocuğun dünyaya gelmesi, gelişip ilk adımlarını atması, ilk kelimelerini hecelemesiyle ailesinin yaşayacağı mutluluk herhalde tartışılamaz. Engelli çocukların anne – babaları bu mutluluğu ne yazık ki aynı şekilde yaşayamamaktadır. Çocuk sahibi olmayı düşünen aileler için özürlü/engelli/farklı gelişen bir çocuğa sahip olmak, hayatlarının en zor deneyimlerinden biri olmaktadır.
Özürlü bir çocuğa sahip olunduktan sonra ailede, karmaşık duygu durumlarının yaşanması hem gayet doğal hem de kaçınılmazdır. Bu süreçteki ilk duygusal tepkiler; belirsizlik, şok, inkâr, suçluluk, kızgınlık, isyan, derin üzüntü ve umutsuzluk hali, tükenmişlik, yorgunluk ve ağlama nöbetleri olarak sıralayabiliriz.
Engelli bir çocuğun aileye katılmasıyla ailede sosyal izolasyon, ebeveynler arasında iletişim problemleri, çocukların bakımı için ekstradan harcanan zamanlar neticesinde, günlük aktiviteleri gerçekleştirememe, finansal problemler, günlük idareyi aksatan davranışlar görülebilir. Ağır bakım sorumlulukları ailenin stres düzeyinin oldukça yükselmesine neden olurken bu stres beraberinde, isyan, mutsuzluk, kızgınlık, suçluluk gibi duyguların da ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle ortaya çıkan bu yeni durumla başa çıkabilmeleri ve çocuğun engelini kabullenmeleri açısından psikolojik destek almaları yararlı olabilir.
Engellilik; toplumda var olan ve birçok psiko – sosyal sorunu beraberinde getiren bir olgudur ve ailenin yaşamında bir dönüm noktasıdır. Engelli çocuk, gelişiyle beraber ailenin yapısında, işleyişinde ve aile üyelerinin üstlenmiş olduğu rollerde önemli ölçüde değişiklikler yaratmaktadır.
Engelli çocuğa sahip olma, toplumun yapısı, bireyin kişilik özellikleri ve destek kaynaklarının farklı olmasından dolayı her aileyi farklı şekillerde etkilemektedir.
Eğitim seviyesi düşük olan aileler, çocuklarının engeli hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarından çocuklarından beklentileri de daha sınırlıdır. Bu nedenle bu tip aileleri engelli çocuklarına nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda eğitmek ve çocuklarının özürü ile ilgili bilgilenmelerini sağlamak, onların çocuklarına daha iyi bir eğitim verebilmeleri ve üzerlerine düşen görevleri yerine getirebilmeleri açısından önemlidir.
Unutmamak gerekir ki, engelli çocuğa sahip ailelerin yaşadıkları olumsuzluklarla baş edebilmeleri, duygusal evreleri en az sorunla atlatabilmeleri ve çocuklarını kabullenerek yaşama uyum sağlayabilmeleri sosyal ve psikolojik destek alındığı taktirde kolaylaşır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra Ayça AYSEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in Makale ve Yazıları
► Bedensel Engelli Çocuğum Var Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Engelli Çocuk ve Aile Erdi KANBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Engelli' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Rehabilitasyonda Psikolog Aralık 2016
► Panik Atak’la Yaşamak... Aralık 2016
► Otizm Nedir? Aralık 2016
► Anxsiyete (Kaygı) Nedir? Aralık 2016
◊ Stres Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:26
Top