2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Rehabilitasyonda Psikolog
MAKALE #17701 © Yazan Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN | Yayın Aralık 2016 | 5,100 Okuyucu
Psikologun amacı; fiziksel, psikolojik (bilişsel, duygusal, davranışsal) ve sosyal işleyişi en uygun biçimde yerine getirmesi için, işlevsel yetersizliği olan bireyin kendisine ve onun tedavi planı ile destek programının içinde yer alan diğer bireylere yardımcı olmaktır.
Bireylerin; işlevsel yetersizliklerini, etkinlik sınırlılıklarını ve sosyal katılım güçlüklerini azaltarak, psikososyal işleyişini arttıracak şekilde hizmet vermeyi, gelişimsel veya edinilen işlevsel yetersizliklerine uyum sağlamalarını ve baş etmelerine yardımcı olmayı hedeflerler.

Rehabilitasyon psikologları, ailelere ve birinci derecedeki bakıcıların yanı sıra bireyin sosyal çevresindeki ilgili bireylere de (öğretmenler, arkadaşlar, işverenler, akrabalar, v.b.) hizmet verirler.

Rehabilitasyon bireylerin hepsini bütünlük içinde ele alır ve hep birlikte, işlevsel yetersizliği olan bireyin verimliliğini ve sosyal ilişkilere, sosyal etkinliklere, eğitime, iş ve toplum yaşamına katılımını sağlamak üzere gerekli olan olanakları araştırarak, bireysel destek programını hazırlar.

Hizmet götürülen birey, rehabilitasyon sürecinin aktif bir üyesi olarak görüldüğü için, onun ihtiyaçları, tercihleri ve kaynakları dikkate alınır. Psikologlar işlevsel yetersizliği veya kronik hastalığı olan bireylerle çalışırken, onların hem kendilerinden hem de çevrelerinden kaynaklanan faktörleri dikkate alır.

Bunu yaparken Dünya Sağlık Örgütü’nün (World Health Organization (WHO)) en son ‘’Uluslararası işleyiş, İşlevsel yetersizlik ve Sağlık (IIYS) Sınıflandırması’’nı (International Classification Of Functioning, Disability and Health) göz önünde bulundurarak, söz konusu bireylerin IIYS’ lerine etki eden bireysel özelliklerini dikkate alırlar.

Psikolog verilecek olan hizmetleri ve müdahaleleri programlarken, işlevsel yetersizliği olan kişilerin;

1) Kendilerinden kaynaklanan faktörler arasında cinsiyet, nörobilişsel durumlarını, duygu durumlarını, istenilen düzeydeki bağımlılık veya bağımsızlıklarını, hareket özgürlüklerini, benlik saygılarını, yeteneklerini ve yaşam kalitelerini hakkındaki kendi görüşlerini, iş ve sosyal ilişkilerdeki tatminlerini, fiziksel sınırlılıklarının ötesine geçebilme arzularını göz önünde bulundurup,

2) Çevrelerinden kaynaklanan faktörler arasında kültürün, etnik özelliklerin, coğrafi bölgenin etkilerini, işlevsel yetersizliklerin tutumlar üzerine etki eden bakış açılarını dikkate alır,

3) Ayrıca, kendileriyle birlikte, hareketliliklerini ve katılımlarını güçleştirecek çevresel engelleri, bu engellere uyum sağlamalarını kolaylaştıracak mevcut araçları, destekleyici teknolojinin kullanımın, kendi kendilerine yardım olanaklarını, gerekli konulardaki mevcut hizmetleri araştırır,

4) İleri derecede işlevsel yetersizlik veya kronik hastalığı olanlara, bu hizmetlerin bütününün en etkili bileşimi verilmesini sağlar.

Psikolojik desteğe ihtiyaç duyan bireyler (farklı gelişen çocuk sahibi olan aileler) yardım aldıkları zaman çocuğun; gelişim hızı, gelişim aşaması, annesi ve babası ile ilişkisi değerlendirilir. Anne babanın; işlevsel yetersizliği olan (farklı gelişen) çocuğun gelişiminde uygun destek verip vermediği, aile yapısı, aile içi iletişim, aile dinamikleri hakkında bilgi toplar ve bilgilendirir.

Rehabilitasyon da çalışan psikolog rehabilitasyon ekibinin en hayati üyesidir, çünkü biyolojik bozukluğu olan bireye fiziksel, zihinsel, sosyal ve kişisel işleyişini en üst düzeye çıkarması yönünde yardımcı olur. Rehabilitasyon psikologları; bir ekip içinde en uygun rehabilitasyon hedeflerine ulaşmak üzere biyolojik, psikolojik, sosyal ortamların bileşkesi içinde hizmet verir.

Psikolog Zehra Ayça AYSEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Rehabilitasyonda Psikolog" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra Ayça AYSEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in Yazıları
► Psikolog İş Ne İş Yapar? Psk.M.Enes İMERT
► Psikolog Kimdir? Psk.Tuğçe EYİKOÇAK
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikolog Kimdir? Psk.Gizem PEKCAN
► Psikolog Ne Yapar? Psk.Özlem DEMİRCİ
► Psikolog Problemimi Çözer mi? Psk.Ceren TATAR
► Psikolog Tavsiye ile mi Secilmelidir ? Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Rehabilitasyonda Psikolog' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak’la Yaşamak... Aralık 2016
► Otizm Nedir? Aralık 2016
► Anxsiyete (Kaygı) Nedir? Aralık 2016
◊ Çocuğum Engelli Aralık 2016
◊ Stres Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:42
Top