2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolog Tavsiye ile mi Secilmelidir ?
MAKALE #20710 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Ağustos 2019 | 2,073 Okuyucu
Bugün insanların sorunlarına yardımcı olan birçok farklı yaklaşım ile birçok terapist ve uzman vardır. Bu nedenle, daha önce psikolog veya psikiyatr ile görüşme yapmayanlar için doğru uzman seçimini yapmak zor olabilir. Uzman desteği almaya karar vermiş ancak tavsiye isteyebilecek kimsesi bulunmayan kişiler İnternet üzerinden uzmanlar aramaktadırlar. Tavsiye yoluyla profesyonel yardım alınamıyorsa, “doğru” terapistleri seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç önemli nokta vardır.


Psikolog / Psikoterapist Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Terapistin eğitim seviyesi bir uzman bulmada ilk adım olmalıdır. Psikoloji alanında lisans derecesi ve psikoloji alanında yüksek lisans derecesi (klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, uygulamalı psikoloji, vb.) Olması önemlidir. Yüksek lisans derecesi için okurken; Terapistin seçimi danışanın çocuk mu, genç mi yoksa yetişkin mi olduğuna ve danışanın tedaviye neden gitmesi gerektiğine bağlı olacaktır. Bu nedenle, yüksek lisans derecesi psikolojinin dallarından biri olmalıdır.


Google’da her zaman ilk sayfada görünen terapist, iyi bir terapist değildir. Bu sadece interneti iyi kullanmayı bilen biri olarak karşımızda durduğunu gösterir. Bazen danışmanların diploması bile olmayabilir. Bugün birçok kısa süreli kişisel gelişim kursu sunulmaktadır. Ne yazık ki, bu ağlarda eğitilmiş “insanlar” kendilerine terapist zannedebilir. Bunun için diploma her zaman ilk sorulması gereken noktadır.
Ziyaret etmeyi planladığınız bir uzman varsa, bir terapist için daha ayrıntılı bir araştırma, “doğru” psikoloğu seçip seçmediğiniz konusunda size daha fazla bilgi verecektir. Uzman bir psikolog sitesinden; eğitim durumu, kurumlar, makaleler, alan uzmanlığı, vb. konularda daha geniş bir bilgiye sahip olabilirsiniz.



Son aşama ilk buluşmadır. Daha önce uzman desteği almış kişiler, geçmiş deneyimlerinin kötü olması durumunda, önyargıyla oturuma gelebilirler. Önceki işleminde bir süre tedaviye katıldığından, ancak çeşitli sorunlar nedeniyle oturumu durdurduğundan, şimdi terapistin yardımcı olamayacağı korkusuyla karşılaşabilir. Ancak, her terapistin yaklaşımının, bilgi alanının ve deneyiminin farklı olduğu unutulmamalıdır.



Terapistin etik değerlere önem verip vermediği, danışan ile ilgili herhangi bir bilgiyi danışanın rızası olmadan üçüncü bir tarafa devretmek gizlilik ilkesidir. Bir kişi iyi bir uzmana geldiyse anlar. Psikoterapist seçiminin doğru olması önemlidir, çünkü kişi bu alanda bir terapistle birlikte çalıştığı veya çalıştığı için, kendisi ve daha sonra yakın çevreleri üzerinde olumlu bir etkisi olacak ve yaşam kalitesini artıracaktır.



Hangi Terapist Sizin İçin Uygun?


Kural olarak, psikolojik yardım arayan insanlar, çevrimiçi kaynakların eksikliğinden dolayı tanıdık psikologlara sorarak bu ihtiyaçları her zaman karşılamaya çalışırlar. Bu uzun zamandır devam ediyor. Bu durum ihtiyaçları için uygun olmayan terapistlerin bulunmasına yol açar ve tedavinin devamını olumsuz yönde etkiler.


Ülkemizde psikoloji dünyasının en büyük sorunu, mesleki bir yasa bulunmamasıdır. Yasanın yokluğu, birçok vasıfsız insanın, yeterli eğitim ve diploma olmadan terapistler olarak kendilerini sunmalarının yolunu açıyor. Sormanız gereken birkaç başlı soru bulunmaktadır.


1) Hangi Bölümden Mezun?


Bir kişinin psikolog unvanını almasının ilk şartı üniversitelerde psikoloji alanında 4 yıllık bir derece elde etmektir. Lütfen seçtiğiniz psikoloğun 4 yıllık psikolojiden sonra hangi alanda uzmanlaşacağını unutmayın. Şu anda İnternette çok fazla takipçisi olan ancak bu alanda nitelikleri bulunmayan insanlar var. Hangi fakülteden mezun olduğunuzu ve hangi alanda anladığınızı araştırdığınızdan emin olun. Psikoloji ve psikolojik danışma ve psikolojik danışma (PDR) farklı bölümlerdir. Bu aşamada, katılımcının girdiği fakültenin üniversitelerin psikoloji fakültesi olmasına dikkat etmelisiniz.


2) Eğitimler ve Sertifikalar



Ele alınması gereken ikinci konu, psikoloğun tedaviye hazırlanmasıdır. (Örneğin, ilişkinizdeki problemler hakkında çift terapiye girmek istiyorsanız, psikoloğun terapinin gidişatını tamamladığına dair iki tanıklığı olması gerekir.) Psikolojik testler yapıldığı ortamda uygulayıcının bu alanda sertifika sahibi olması gerekir.


3) Karşılıklı Güven


Psikoterapötik ortamın rahat ve sessiz olması ve kendinizi güvende hissettirmesi gerçeği, belirleyici önemli bir faktördür. Terapi iki yönlü bir yolculuk olduğundan, terapist ile danışan arasındaki uyum çok önemlidir. Güvenebileceğiniz ve kendinizi keşfedebileceğiniz bir psikolog bulmak, terapi sürecine yardımcı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolog Tavsiye ile mi Secilmelidir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Terapist Tavsiye Verir mi? Terapist Sizde Neyi Dinler? Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
► Psikolog İş Ne İş Yapar? Psk.M.Enes İMERT
► Rehabilitasyonda Psikolog Psk.Zehra Ayça AYSEN
► Psikolog Kimdir? Psk.Tuğçe EYİKOÇAK
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikolog Kimdir? Psk.Gizem PEKCAN
► Psikolog Ne Yapar? Psk.Özlem DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolog Tavsiye ile mi Secilmelidir ?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:30
Top