2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Nedir
MAKALE #22904 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Şubat 2023 | 890 Okuyucu
EMDR Nedir?
EMDR, “Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” anlamına gelen bir psikoterapi uygulamasıdır. EMDR terapisti, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek (ki bu genelde terapistin parmağını danışanın gözleriyle takip etmek şeklinde olur), danışanın beyninin her iki yarım küresini hafifçe uyarır ve bu sayede danışanın rahatsız olduğu bellek, anı ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar.

Bu hızlı göz hareketlerine veya dikkatin farklı yönlerden gelen uyarılara odaklanması, danışanın iyileşme sürecini hızlandırdığı düşünülmektedir.

EMDR Terapisi Kimlere Uygulanır?
Travma sonrası stres bozukluğu, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yaşam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra, fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, beden algısının bozukluğu, çocuklarda travma belirtileri, yas, kronik ağrı ve başka sorunların tedavisinde kullanılır. EMDR terapisi özellikle Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nun iyileştirilme sürecindeki başarısıyla bilinmektedir ve bu ve daha birçok konuda araştırma yapılmıştır.

EMDR Terapisi Yararlı Olur mu?
Beynin, kişinin yaşadığı travmatik ve olumsuz olayları zamanla işlemesi sağlıklı bir sürecin olduğunu kanıtlamaktadır. EMDR terapisi sayesinde beynin bu doğal bilgi işleme süreci sonucunda birey eskiden yaşadığı travmatik olayı hatırlasa dahi bu olayla ilgili çok az rahatsızlık duyar ya da hiç duymaz. Bazen bu doğal bilgi işleme süreci tıkanıklığa uğrayıp aksar ve yaşanan olumsuz olay ya da durumlarla ilgili resim, düşünce ve duygular işlenmeden kalır.

Bu tıkanmışlık kişide geçmişin etkisinden kurtulamama ve eskiden yaşanan travmatik olayı sürekli düşünme hissini yaratır. Mantık bu olayın geçmişte kaldığını söylese de kişi psikolojik sebeplerden dolayı mantıklı düşünemez ve yaşadığı olumsuzluğun duygusal etkisinden kurtulamaz. Sekteye uğrayan söz konusu bu işlemleme, geçmişte yaşanan travmatik anının, diğer anılar gibi doğal işlemlerden geçerek depolanıp işlemlenmesini önlemektedir.


EMDR terapisi kişinin geçmişte yaşadığı olumsuz ve travmatik yaşantı ile ilgili bilgiyi hızlı bir şekilde işlemesini sağlamaktır. Psikolojik sorunların birçoğunda problem, olumsuz olayın olmasından ziyade bu olayla ilgili olumsuz duyguların beyin tarafından işlenememesi kaynaklıdır.

EMDR terapisi ile çift yönlü uyarma sırasında, bireye sıkıntı veren sahne, düşünce, duygu ve beden duyumsamasına odaklanması istenir. EMDR terapisi sonucunda geçmişte daha önceden sözünü ettiğimiz nedenlerden dolayı harekete geçmekte yetersiz kalmış olan adaptif bilgi işleme süreci aktifleşir ve geçmişte yaşanan olumsuz olay ya da durumun yol açtığı duygusal sıkıntının kaldığı yerden işlenmesi sağlanır. Amaç sadece bireyin duyduğu sıkıntıyı azaltmak değil aynı zamanda geçmişteki olumsuz olay ya da durumla ilgili negatif inancının yeni bir pozitif inanç ile yer değiştirmesi ve danışanın davranışsal değişimlerle daha üst seviyede işlevsellik göstermesini sağlamaktır.

EMDR Terapisi Kaç Seans Sürer?
Her şeyden önce EMDR terapisinde danışan ve terapist arasında sağlıklı bir ilişkinin sağlanmış olması mühimdir. EMDR terapisinin kaç seans süreceği, danışanın psikolojik rahatsızlığına ve boyutuna göre değişmektedir. Terapi için kesin olarak seans sayısı belirtmek oldukça yanlış olacaktır çünkü psikolojik sorunlar ve boyutları, kişiden kişiye göre değişmektedir. EMDR terapisinin kaç seans süreceği uzman tarafından terapinin gidişatına göre belirlenir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Nedir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Nedir? Psk.Ezgi SÖNMEZ
► Emdr Nedir? Psk.Ayza SEKİZKARDEŞ
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Gülsen MURAT TAŞYÜREK
► Emdr Nedir Psk.Zeynep KAYA
► Emdr Nedir? Psk.Sündüz ATAY
► Emdr Nedir? Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Emdr Nedir? Psk.Belma ZİREKOĞLU
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Emdr Nedir' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:59
Top