2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kimsin Sen Psikolog?
MAKALE #18559 © Yazan Psk.Hicran DEMİRHAN | Yayın Haziran 2017 | 3,613 Okuyucu
Psikologa neden gidilir? Psikologa gitmem gerektiğini nasıl anlarım? Psikolog ne iş yapar? Biz psikologlara sıkça sorulan sorulardan sadece bir kaçı? Sıkça karşılaştığım bir durum da bulunduğum sosyal ortamlarda, örneğin bir misafirlikte, kuaförde, mağazada, otobüs durağında ( liste uzar da uzar… ) mesleğimi öğrendikten sonra insanların bir dakika içinde hayatlarına dair sordukları sorular.
- Eşimle problemlerimi nasıl çözebilirim?
- Çocuğum çok yaramaz, okuldan sürekli şikayet geliyor, ne yapmalıyım?
- Çok sinirliyim öfkemi nasıl kontrol ederim?
- Kızım bizim oğlan çok sessiz. İki bir şey söylesen ona. Biraz konuşsan?
- Benim çocuk hiperaktif mi?
… Bu soru listesi de uzar da uzar…
Bu durum gösteriyor ki aslında birçok insanın psikologa danışacak bir şeyleri olmasına rağmen yaşanılan sorun ‘krize’ dönüşmeden psikologların kapısı çalınmıyor. Psikolojik destek almak her zaman ertelenen ötelenen bir durum oluyor.
Kimsin sen psikolog sorusuna gelirsek. Belki de doğru olan kim olduğumuzu değil de kim olmadığımızı anlatmakla başlamalı. Psikolog bir bakışta insanların kişilik yapılarını çözebilen, zihin okuyabilen, her durumda yapılması gereken en doğru hamleyi bilen, size ne yapmanız gerektiğini söyleyecek, tüm dertlerinize derman olacak kişi değildir. Psikologun elinde böyle bir sihirli değnek yok elbette.
Ülkemizde psikolojik rahatsızlık veya kriz anı yaşayanlar dışında, psikologa gidenlerin sayısı da oldukça az. Ancak terapi süreci sağlıklı bir birey için de oldukça faydalı olacaktır. Terapotik süreç kişinin kendini daha iyi anlamasını sağlayacak ve kişinin hayatına farklı bir perspektiften bakmasına yardımcı olacaktır. Bu süreçle birlikte kişi günlük hayatın stresi, iş ve özel hayatın dengesi, ilişkileri, hedef ve hayalleri gibi birçok konuda farkındalık kazanacaktır.
Psikolog size, kendinizi farklı bir gözden görebilme fırsatı sunacak ve bunu yaparken de objektif ve yargılamadan sizin kendinizi daha iyi tanımanıza ve anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu sebeple sağlıklı bir zihinle yaşamak, yaşam kalitenizi yükseltmek için, psikoloğa gidebilirsiniz.
Hangi durumlarda kesinlikle psikolojik destek almak gerektiği de oldukça önemli elbette.
- Geleceğinize yönelik karamsarlık, umutsuzluk duygularınız yoğunsa,
- Adını tam koyamadığınız nedensiz gibi görünen bir duygusal çökkünlük içindeyseniz.
- Ölüm ya da intihar düşünceleriniz oluşmaya başlamışsa,
- Uyku bozukluğu yaşıyorsanız,
- Yaşam seçimleriyle ilgili ( evlenme, boşanma, iş değiştirme, şehir değiştirme, duygusal ilişki, sosyal ilişkiler vs.) önemli bir karar aşamasındaysanız ve nasıl karar vereceğinizi bilmiyorsanız,
- Kendinize ve çevrenize zarar vermeye başladıysanız,
- Kontrol edemediğiniz öfke ve panik krizi yaşıyorsanız,
- Son zamanlarda aşırı kilo kaybı yaşadıysanız, ya da aşırı kilo almaya başladıysanız,
- Alkol tüketimini arttırmaya başladıysanız ve bu yüzden sorunlar yaşıyorsanız,
- Takıntılarınız oluşmaya başlamışsa,
- Duygu ve düşünceleriniz iç dünyanız size karışık geliyorsa,
- Üst üste yanlış seçimler yapmaya başladıysanız,
- Geçmişte çözemediğiniz ve biriktirdiğiniz duygu ve düşünceleriniz varsa, yineleyerek aklınıza geliyorsa,
- Öz güveniniz düşükse ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız,
Özetle içinizde çok fazla duygu ve düşünce biriktirdiyseniz ve bunları anlatarak rahatlamak ve çözümleme becerisi kazanmak istiyorsanız, size aynadan yansımanızı görmenize yardımcı olacak, hayatınızın dışından, objektif olarak sizi dinleyecek ve belki de en önemlisi sizi düşünceleriniz davranışlarınız ve yaşam şeklinizle yargılamayacak kişidir psikolog…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kimsin Sen Psikolog?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hicran DEMİRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hicran DEMİRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     26 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hicran DEMİRHAN Fotoğraf
Psk.Hicran DEMİRHAN
Zonguldak (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hicran DEMİRHAN'ın Makaleleri
► Psikolog İş Ne İş Yapar? Psk.M.Enes İMERT
► Rehabilitasyonda Psikolog Psk.Zehra Ayça AYSEN
► Psikolog Kimdir? Psk.Tuğçe EYİKOÇAK
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikolog Kimdir? Psk.Gizem PEKCAN
► Psikolog Ne Yapar? Psk.Özlem DEMİRCİ
► Psikolog Problemimi Çözer mi? Psk.Ceren TATAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kimsin Sen Psikolog?' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bende Panik Atak Var! Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:45
Top