2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



2 Yaş Tuvalet Eğitimi
MAKALE #7021 © Yazan Psk.Gamze BAŞTİRYAKİ | Yayın Mayıs 2011 | 77,379 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
TUVALET EĞİTİMİ

Tuvalet eğitimi, çocuğun hiç bir kimsenin yardımı ve hatırlatması olmadan, kendi kendine tuvaletinin geldiğinin farkına varıp, tuvalete gidip tuvaletini yapabilmesidir. Yani tuvalete gitme davranışını kontrol edebilmesidir. Tuvalet eğitimi, anne-babanın çocuğunun çişi nin geldiğini fark edip onu uyararak tuvalete göndermesi değildir.

Genellikle halk arasında tuvalet eğitimine başlamak için daha erken yaşlar düşünülür. Örneğin; 1-1 ,5 yaş gibi, hatta daha kundaktan alıştırdığını iddia eden anneler bile vardır. Ancak 2-2, 5 yaş öncesinde annenin belirli saatlerde çocuğunu tuvalete oturtması, bezini açması veya çocuğun hareketlerinden tuvaletinin geldiğini anlayıp tuvalete götürmesi tuvalet eğitimi değildir. Çünkü, bu durumlarda çocuğun tuvaletini yapması kendi kontrolü altında değildir. Onun için de tuvalet eğitimi anlamına gelmez.
Tuvalet eğitimi için 2- 2,5 yaşları beklenmelidir. Çünkü çocukta tuvaletini yapmayla ilgili organlar bu yaşlar civarında gelişir. Bu yaşlardan önce çocuk tuvaletinin geldiğini hissetse bile tutamaz.Genellikle kız çocukları erkek çocuklarından daha önce mesane ve barsak kaslarını kontrol etmeyi öğrenirler. ( Kızlarda genellikle 2,5 yaş civarında, erkeklerde ise 3 yaş civarında) Önemli olan çocuğunuz tuvalet terbiyesi için hazır olmadan bu terbiyeyi vermek için acele edip baskı kurmamaktır. Çocuğunuzun tuvalet terbiyesine hazır olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır:

Çocuklar genelde tuvalet eğitimine hazır olduklarında bazı işaretler verirler. Bunlar ; Yürüyebilmekte ve oturabilmektedir, bağımsızlık isteğini belli etmektedir, eşyaları yerine koyma alışkanlığını edinmeye başlamıştır, her şeye olumsuz yaklaşmamaktadır ,kaka ve çiş anlamına gelen kelimeleri kullanmaktadı, ev halkının tuvalet ve banyo hareketlerini taklit etmeye çalışmaktadır, kilotunu kendi kendine indirip kaldırabilmektedir, kakası düzenli, yumuşak ve şekillidir hemen hemen hergün aynı saatlerde yapmaya başlamıştır, kakalı bezle kalmayı sevmemekte ve istememektedir, Tuvalete gitmesi gerektiğini anlatan fiziksel uyarıları anlamakta ve önceden size söylemektedir ve en önemlisi ara sıra gündüz uykularından kuru kalkmaya başlamaları veya 1-2 saat kuru kalabilmeleridir.

Peki bu belirtilerin hepsi çocuğunuzda mevcutsa artık ne yapmanız gerekmektedir? Tabi size ve çocuğunuza en uygun zamanı seçip eğitime başlamalısınız ve çok geç kalmamalı aynı zamanda baskıcı olmamalısınız. Bunun yapılması gereken günlük olağan bir davranış olduğunu herkesin başarabileceğini zor olmadığını anlatmalısınız. Buna sizde inanmalısınız ve bu eğitimi gözünüzde büyütmemelisiniz. Aksi halde baskıcı bir anne baba olarak bu eğitimi güçleştirir hatta sıkıntılar yaratabilirsiniz.
Model seçin anne-kız baba- oğul gibi birlikte tuvalete girin siz tuvalette ona model olun ve birlikte yapmayı deneyin. Onu lazımlığa bezini çıkartarak oturtun. Yine başlangıçta alıştırmak amacıyla! Bu aşamada bir takım açıklamalar yararlı olabilir; anne-babanın, varsa-diğer kardeşlerin ve herkesin bu işi yaptığını ona anlatın. Soyunup tuvalete girmenin erişkince bir davranış olduğunu anlatmaya çalışın ona. Bu davranış işe yarar ve etki gösterirse iyi. Olumsuzluk durumunda unutmayın. Hazır olana ve kendi kendine tuvalete oturmaya ilgi gösterene kadar bekleyin!

Çocuğa bağırsak hareketlerinin nereye gideceğini anlatın. Bezine kaka yaptığı zaman, onu lazımlığa oturtun, bezi onun gözü önünde lazımlık içine boşaltın. Bu durum, onun oturma ve kaka üretme arasındaki ilişkiyi anlamasına yardım edecektir. Lazımlığı tuvalete döktükten sonra sifonu ona çektirin ,korkuyorsa yapmayın, kakanın nereye gittiğini görsün. Kakadan sonra giyinmeyi ve ellerini yıkamayı öğretin.
Anne-baba örnek olma adını tuvalete giderken “çişim-kakam geldi tuvalete gidiyorum” cümlesini onun duyabileceği normal bir şekilde söylemelidir. Çünkü çocuklarımız bizi taklit etmeyi çok severler.

Çocuğunuz kakasını kendisine ait ilginç bir ürün olarak görmektedir. Kakasının kendi vücudundan çıktığının yeni farkına varmıştır. Bu nedenle kakasıyla ilgili olumsuz şeyler söylemekten kaçınmalı. Anne çocuğunun altını silerken kötü koktuğunu söyler, burnunu kapatıp lazımlığı yüzünü ekşiterek hemen döker ya da kakasına bakmak istediğinde ona kızılırsa duyguları incinir. Onun ilgisini paylaşılıyormuş gibi görünüp rol yapmak gerekmez ancak kakasının pis olduğunu ve iğrenmesi gerektiği ona aşılanmamalı. Çocuk kakasının ailesini iğrendirdiğini bilirse tüm vücudunun dolayısıyla da kendisinin ailesini iğrendirdiğini düşünebilir. Bırakın kötü olup olmadığına kendi karar versin nasıl koktuğunu nasıl olduğunu sorun o kısa sürede size yanıt vermeye başlayacaktır.
Yaşadığınız başarısızlıkları dikkate almayınız ve denediğiniz yöntemi istikrarlı şekilde sürdürünüz. Sürekli değiştirilen yöntemlerde çocuğunuzu strese sokacak yada bu işi oyun olarak düşünmeye başlayacak sizi daha da zorlayacaktır. Bu nedenle seçtiğimiz eğitimde istikrarlı olmamız ve aşama aşama ilerlemeniz çok önemlidir. Ara sıra yaşanan başarısızlıklarda onu eleştirmekten yargılamaktan sakının bu onu cezalandırmaya girer
Gündüz eğitimi geceye göre daha kolaydır. Çünkü çocuğunuz daha bilinçli ve sizi dinlemektedir. Gece eğitimi için yapmanız gereken basittir fakat zaman alır. Bu yüzden önce yatağı için önlemler almanızda fayda var bunun amacı sizi korumaktır çünkü ıslanan yatağı temizlemek sizi daha çok yıpratacaktır.

Öncelikle yatağını korumak için muşamba koruma seçin yumuşak hışırdamayan bir şey olsun çünkü çocuğunuzun gece uykusunun kalitesi de çok önemli. Kolay yıkanabilen çarşaf ve yatak setleri seçin. Çünkü hemen hemen her gün yıkamanız gerekecek. Aslında bu uygulamalarda yaz ayları en uygun olanıdır çocuğunuzun hastalanmaması için ve yıkanan çarşafların daha kolay kuruması için. Çocuğunuz için yapmanız gereken gece yatmadan 1 saat önce sıvı tüketimi yapmamalısınız. Gece içmesi gereken sütü 1 saat önceden içmiş olmalıdır. Ve gece derin uykusunun arasında 12:00-01:30 saatlerinde tuvalete kaldırmanızda fayda var tabi uykusunu dağıtmadan ve huzursuz etmeden yapmalısınız. Tatlı bir şekilde tuvalete gitmesinde fayda olduğunu yoksa gece ıslanabileceğini anlatın. Geri yatırırken de yine istikrarlı bir şekilde yatması gerektiğini oyun olmadığını anlatarak yatırır ve yanında kesinlikle çok zaman harcamayın. Eğer gece yanında çok zaman harcarsanız bunu size karşı kullanmaya başlayacaktır.
Normal gelişmekte olan bir çocuğun 4-5 yaşlarından sonra altını ıslatmasına “enuresiz” denir. Altını ıslatma erken çocukluktan beri devam ediyorsa, bu arada çocuğun kuru kaldığı uzunca bir dönem varsa, buna “primer enuresiz”, altını ıslatmadığı uzunca bir dönemden sonra yeniden ıslatmaya başlamışsa, buna da “sekonder enuresiz” denir. Görülen vakaların %80’i birinci tiptedir. Altını ıslatma ilköğretime başlama çağındaki çocuklarda %10-12 gibi oldukça yüksektir. 5-14 yaş arası ise %6 oranında görülmektedir. Genellikle erkek çocuklarda, kızlara göre biraz daha fazla görülür. Altını ıslatma bazı vakalarda hemen her gece, hatta gecede birkaç defa, bazılarında ise birkaç gecede bir olabilir. Bir çok vakada yaşın ilerlemesiyle önce seyrelme, sonra kendiliğinden düzelme olur.

Tuvalet eğitimin en önemli parçası da temizlik alışkanlıklarıdır. Ellerinin yıkanması, kullanma alanının temiz tutulması da tuvalet eğitiminin içinde yer almalıdır.
Bu eğitim de çocuğunuzun çabası kadar sizinki de çok önemlidir. Bu yüzden her iki tarafta sakin ve uyumlu olmalıdır. Bu eğitimin sonuca ulaşma süresi unutmayın ki herkes için farklıdır. 1 ayda sürebilir 1 yıl hatta birkaç yıl. Fiziksel bir problem olmadığı sürece kısa zamanda sonuca ulaşacaksınızdır. Sabır sabır ve sabır lütfen. Saygılarımla Başarılar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"2 Yaş Tuvalet Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gamze BAŞTİRYAKİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gamze BAŞTİRYAKİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     35 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gamze BAŞTİRYAKİ'nin Makaleleri
► Tuvalet Eğitimi Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Tuvalet Eğitimi Psk.Gözde ALPER
► Tuvalet Eğitimi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Tuvalet Eğitimi Psk.Mutlu İNCESOY
► Tuvalet Eğitimi Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Nilufer KOCA
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Barış ÜLKÜMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında '2 Yaş Tuvalet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:31
Top