2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lenfödem Tedavisinde Pnomatik Kompresyon Cihazı ve Kinesiotaping Yöntemi
MAKALE #7140 © Yazan Fzt.Nilüfer KABLAN | Yayın Haziran 2011 | 12,861 Okuyucu
PNOMATİK KOMPRESYON CİHAZI LENFÖDEM TEDAVİSİNDE ETKİLİ MİDİR?

Pnomatik kompresyon cihazının lenfödemi tedavi etme mekanizması, kompleks boşaltıcı fizyoterapi (KBF) kavramı ile taban tabana zıttır.

KBF uygulamasında önce lenf sıvısının boşaltılacağı sağlam lenf nodül ve damarları uyarılır. Bu uyarılan sağlam lenf damarları ile hasta lenf damarları arasında anastomoz kurulur ve yukardan aşağı doğru kademeli olarak hasta taraf lenf damarları kademe kademe boşaltılır. Pnomotik kompresyon cihazı ise tam aksine aşağıdan başlayan ve kademeli olarak yukarı çıkan bir basınç uygulamasını içerir. Uygulanan bu basınç ile sıvı sağlam taraf lenf nodullerine değilde hasta lenf nodüllerine itilir. Kısaca sıvı emilimin yapılacağı bölgeye aktarılamayıp yine hasta tarafta kalır.

KBF uygulaması sonrasında manuel lenf drenajı ile uyarılan damarların dokular arasındaki sıvıyı emmesine devam etmesini sağlamak ve boşaltılan lenf damarlarının yeniden dolmasını önlemek amacıyla özel materyallerle bandajlama yapılır. Pnomotik kompresyonun ise sağlam lenf damarlarının emme gücünü artıran bir etkisi olmadığı gibi, kişi cihazdan çıktıktan sonra boşalan lenf damarlar hızla geri dolmaktadır.
Bunlara ek olarak yüksek basınçta uygulanan cihazın lenf damarlarının daralmasına yol açarak dokular arasındaki sıvının akışını engellediği görülmüştür. Pnomotik kompresyon cihazının genital ve gövde ödemini artırdığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
Bu olumsuz etkilerinden dolayı pnomotik kompresyon cihazının günümüzde lenfödem tedavisi amacıyla Avrupa ve Amerika’da kullanımı oldukça az orandadır. Fakat tüm bunlara rağmen lenfödem tedavisine etkisi net olarak ortaya konulamamıştır ve daha çok araştırma yapılmasına gereksinim duyulmaktadır.

LENFÖDEM TEDAVİSİNDE KİNESİOTAPİNG UYGULAMASI

Kinesiotaping Dr. Kenzo Kase tarafından 1971 yılında geliştirilmiş ve kineisotex isimli materyal kullanılarak uygulanan bir tekniktir. Amerika’da 1995, Avrupa’da 2002 ülkemizde ise 2005 yılında uygulanmaya başlanmıştır.

Kinesiotapingin tedavi edici etkisi kinesiotexin özel yapısı ve uygulama tekniği ile ortaya çıkmaktadır. Kinesiotex %100 kotondan yapılmış bir materyaldir. Deri kalınlığında ve yapısında olup boyunun %130-140’i oranında esneyebilmektedir. Özel örgüsü sayesinde derinin nefes almasını sağlayarak uzun süre (3-6 gün) cilt üzerinde alerji oluşturmadan kalabilmektedir. Sudan etkilenmediği gibi cilt üzerinde kaldığı sürece tedavi edici etkisini devam ettirmektedir.

Hangi bölgeye, hangi teknikle yapılacağına karar vermek için özel değerlendirme testlerinin uygulanması ve sorunun tespitinin ardında temel 9 uygulama tekniğinden en uygun olanı yapılmaktadır. Bazı durumlarda bu tekniklerin kombinasyonu yapılmaktadır.
  • Kinesiotaping tekniğinin temel olarak etkileri şu şekildedir;
  • Kas tonusunu düzenler
  • Kan dolaşımını artırır
  • Lenfatik sistem aktivasyonunu artırır
  • Eklemleri destekler
  • Proprioseptif uyarıyı artırır
  • Ağrıyı azaltır
Lenfödem tedavisinde kinesiotaping uygulaması temel tedavi yöntemi olarak değil Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapiye destek olarak kullanılmaktadır. Lenfödem tekniğinde deri ile deri altı dokular arasında boşluk oluşturularak burada yer alan kan ve lenfatik damarların sıvıyı aktarma kapasitesi artırılmaktadır. Bu uygulama kola, bacağa ve gövdeye yapılmaktadır. Özelliklede bandajlamanın yapılamadığı gövde lenfödeminde ödemin giderilmesine ve hastadaki gerginlik, doluluk ve ağırlık hissinin ortadan kaldırılmasına büyük katkı sağlamaktadır. Hipoalerjik yapısı sayesinde cilt yapısı çok hassas olan lenfödem hastalarında güvenle kullanılabilmektedir.

Kinesiotaping yöntemi lisans sonrasında kinesiotaping özel sertifika kurslarına katılmış ve kurslardan başarılı olmuş fizyoterapistler ve doktorlar tarafından yapılmaktadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Lipoödem, Lenfödem ve Lipo-Lenfödem Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Kinesiotaping Fzt.Seda GÜLER
► Evde Kan Şekeri Ölçümü-Şeker Ölçüm Cihazı ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Lenfödem Prof.Dr.Elif AKALIN
► Lenfödem Fzt.Öznur ARSLAN
► Lenfödem Tedavisi Fzt.Hüseyin ATAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Lenfödem Tedavisinde Pnomatik Kompresyon Cihazı ve Kinesiotaping Yöntemi' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:07
Top