2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sömürülme, İstismar İlişkisi, Psikolojik Şiddet ve Baskı ile Baş Etmek!
MAKALE #8026 © Yazan Psk.Deniz BOLSOY ERDEM | Yayın Ocak 2012 | 8,011 Okuyucu
Ne yazık ki bir çok insan istismar edildiği ilişkinin içinden çıkmadan görmekte olduğu işkencenin farkında olmaz çünkü insan zihni dayanıklılık esası üzerinden işler. Yaşadığı zulüm ve baskıyı bir şekilde hafifletmenin, çoğu zaman da görmezden gelmenin bir yolunu bulur. Bazen bu o kadar ileri gider ki dar bir kot pantolon giydiği için kocasından ölümüne dayak yiyen, komaya giren kadın ilişkinin içinden çıkma şansının olmadığı noktada “hak ettim ben!” diyebilir çünkü ya hak ettiğine inanacaktır, ya da çekip gitmenin bir yolunu bulmak zorunda kalacaktır.

Çekip gitmenin bir yolunun olmadığı zamanlar elbette vardır. Ama çoğu zaman aslında bir çıkış yolu vardır. Ancak ilişkimize o kadar çok yatırım yapmışızdır ki, bir türlü gönlümüz el vermez emeklerimize sırtımızı dönüp gitmeye. Bir çok arkadaşınızın, hatta kendinizin bile ağzında “aslında bir yıl önce bitirecektim ben bu ilişkiyi....” tarzı sözler duymuşsunuzdur. O bir yılda ne oluyor da kişi en sonunda ilişkiyi bitirmeye karar veriyor? En sonunda yaşadığının istismar olduğunu ve istismar eden kişinin de buna hiç bir şekilde son vermeyeceğini anlıyor.


İstismar edildiğinizi nasıl anlarsınız? Bazen çok açıktır. Fiziksel ya da sözel şiddete maruz kalırsınız. Ama bazen de, belki de çoğu zaman, alttan alta, kendini belli etmeyen, hatta dışarıdan bakıldığında sanki size rahat batıyormuş gibi görünen istismar çeşitleri vardır. En tehlikelileri de bunlardır çünkü etrafınızdan da destek göremezsiniz. Adını koyamazsınız,, çünkü belli belirsizdir, örnek veremezsiniz. Ama içinizde hep bir sıkıntı vardır. İlişki içinde olduğunuz kişinin etrafındayken kendinizi rahat hissetmezsiniz, her an yanlış bir şey yapacaksınız da suçlanacaksınız duygusuyla yaşarsınız. Yanlış bir şey yaptığınızda, ya da karşınızdakinin hoşuna gitmeyen bir şey söylediğinizde başınıza gelecek şey hep aynıdır, sizi surat asarak, göz temasını keserek, susarak cezalandırır. Üstelik “bir şey mi oldu?” dediğinizde de “hayır” cevabını alırsınız. Yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. O cezayı çekmek, karşınızdakinin size sessizlikle attığı dayağı yemek zorundasınızdır. Şikayet ettiğinizde de anlayışsız ve de saldırgan taraf siz olursunuz. Bu tür bir ilişkiyi tek başınıza, kendi kendinize iyileştiremezsiniz. Ya çekip gideceksiniz, ya siz de göz temasınızı ve iletişiminizi keseceksiniz ki her ikisi de ilişkiyi iyileştirmek için uzun vadede işe yaramazlar. Benim tavsiye, eğer ilişkinizi sürdürmeye kararlıysanız, iyi bir ilişki terapisti bulmanızdır. Aşağıda yazdığım ipuçlarından faydalanarak bir ilişki terapistine ihtiyacınız olup olmadığına dair fikir edinebilirsiniz.


Bu tür bir istismar ilişkisi içinde olup olmadığınızı anlamak için önce gerçek duygunuzla temasa geçin. Mantıksal açıklamaları ve düşünceleri bir kenara bırakın. Rahatsız edilmeyeceğiniz bir odaya çekilin ve içinde bulunduğunuz ilişkide kendinizi gerçekte nasıl hissettiğinizi anlamaya çalışın. Çoğunlukla mutlu ve rahat mısınız? Yoksa kendinizi bir suçlu gibi hissediyor ve her an mutluluğunuz bozulacak duygusuyla mı yaşıyorsunuz? Elbette zaman zaman mutlu ve rahat, zaman zaman da tedirgin olabilirsiniz. Ancak ağır basan taraf sıkıntı ve tedirginlikse, kendinizi günah keçisi gibi hissediyorsanız, yanlış giden şeylerin faturası çoğu zaman size kesiliyorsa ve bir şekilde siz de bu faturayı istemeye istemeye baskıyla kabul ediyorsanız, karşınızdakinin her durumda zeytinyağı gibi üste çıkacağını hissettiğinizden memnuniyetsizliklerinizi dile getiremiyorsanız bu ilişkiyi gözden geçirme vakti gelmiş demektir. Yardım istemekten çekinmeyin, emin olun ki yalnız değilsiniz!
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Psikolojik Şiddet Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Kadına Karşı Sözel ve Psikolojik Şiddet Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sömürülme, İstismar İlişkisi, Psikolojik Şiddet ve Baskı ile Baş Etmek!' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:24
Top