2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yağ Yakmak
MAKALE #9100 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Haziran 2012 | 9,356 Okuyucu
Uzun süreli aç kalmanın yağ yaktırdığına olan inancımız büyük bir yanlıştır. Metabolizmada kan şekerini dengeleyen hormonumuz olan insülin hormonu, vücuda aldığımız yiyeceklerle birlikte harekete geçer ve belli oranlarda salgılanır. Uzun süreli açlık sonrası insülin hormonumuzun salgısı değişir ve metabolizmamızda sorunlar oluşmaya başlar. Bu sorunlar bizi daha sonra oluşabilecek kronik rahatsızlıklara en önemlisi de göbek çevremizdeki yağların artması ile birlikte direnç sağlayarak oluşacak olan, insülin yetersizliği sonucu oluşan tip II diyabete götürebilir.

Azar azar ve sık sık beslenmek bu hormonun dengelenmesini sağlayan en önemli unsurdur ve oldukça önemlidir. Ana öğünlerde aldığımız besinlerin belirli oranlarında ara öğün almak hem bir sonraki öğüne çok yüklenmememizi sağlayacak, çünkü bizi tok tutacaktır hem de bölgesel olarak kilo vermemize yardımcı olacaktır. Bölgesel olarak zayıflamanın en etkili yöntemi egzersiz ve ara öğünleri atlamamaktır. Kişi ara öğünlerini almaz sadece 3 ana öğünden oluşan bir beslenme düzeni geliştirirse yeterli ve dengeli beslenme tanımına uymaz ve besinlerden gün içerisindeki yeterli kaloriyi alamazken aynı zamanda vücut besinlerden de yararlanamayacaktır. Besinlerin içerisinde vücuda gerekli olan vitamin mineraller kullanım açısından oldukça önemlidir ve ancak belli ORANLARDA alınması vücuda yarar sağlayacaktır. Ayrıca gece almadığımız ara öğünümüz sabah aç kalmamıza neden olacaktır ( gece hipoglisemisi, uykuda kan şekeri düşer ) bu durumda kahvaltıda gereğinden çok öğün tüketerek diğer ana öğünlerimizde bunun yansımasını göreceğiz. Bu nedenle bütün ara öğünlerimiz oldukça önemlidir.

Uzun açlık yağlarımızı değil vücuttan enerji için ilk yakılan karbonhidratı kullanacaktır. Beyin yalnızca glikozla beslenir. ( rafine şeker olmak zorunda değildir. Tahıllarda meyvelerde de alınabilir. Çay şekerine ihtiyacımız yoktur. ) bu nedenle aldığımız karbonhidrat oldukça önemlidir. Gün içindeki dikkat dağınıklığı, bilinç bulanıklığı, davranış değişiklikleri hep bu nedenlerle işkillendirilebilir. Doğru kilo verme yöntemi ile yağ hacimleri azaltılacaktır, buda ancak dengeli hazırlanmış bir diyet menüsü ile mümkündür. Yağların yakılmasıyla oluşacak oksidasyon atıklarının su ile vücuttan uzaklaştırılması gerekmektedir bu nedenle doğru zayıflama ancak diyet listeniz + egzersiz + su içimi ile mümkün olmaktadır.

Diyet listemize uyum sağlamak için ilk adımımız davranış değişiklikleridir. Peki nedir bu değişiklikler?
  • Porsiyonlarımızı küçültmek
  • Değişimleri iyi bilmek
  • Sporu hayatımızın bir parçası haline getirmek
  • Güne bir bardak su ile başlamak ve gün içinde mutlaka 10 bardağa yakın su tüketmek
  • Herhangi bir kronik rahatsızlığımız yoksa hem rahatlamak hem yağ yakımına yardımcı olması açısından yeşil çayı ara öğünlerimize eklemek ( günde 2 fincan kadar )
  • Diyet için her duyduğumuz ya da okuduğumuzun doğru olmadığını bilmek
  • Sadece zeytinyağlı ve salatalı öğünlerle beslenmenin tek tip beslenme nedeniyle ilerde bize yaratacağı sağlık sorunlarını görmezden gelmemek
  • Uyku düzenimiz çok önemlidir, bize yiyecekleri bize cazip kılan ghrelin hormonumuz, o yiyeceklerden uzak durmamızı sağlayanda leptin hormonumuzdur ve uyku düzenimizde bu hormonlarımızın seviyesi değişir.
  • günlük ortalama 5 gr tuz almalıyız aldığımız her 1 gr fazladan tuz vücudumuzda 1 su bardağı su tutulmasına neden olacaktır.
  • egzersiz bizim için sadece yürüyüş ve koşudan ibaret olmamalı gün içerisinde bilgisayar ya da tv karşısında yapacağımız dengeli hareketlerlede durumumuzu desteklemeliyiz.
‘ KENDİNİZE GÜVENİN, HORMONLARINIZ SİZİ DEĞİL, SİZ HORMONLARINIZI KONTROL ALTINA ALIN. ‘
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yağ Yakmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yağ Yakmak' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:03
Top