2007'den Bugüne 92,697 Tavsiye, 28,298 Uzman ve 20,045 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelik Döneminde Kabızlık
MAKALE #14113 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Şubat 2015 | 3,560 Okuyucu
HAMİLELİK DÖNEMİNDE KABIZLIK

Bağırsak sisteminin çalışmasındaki bozukluk kabızlık olarak adlandırılır. Kişilerde normal sıklıkla çıkılan tuvalet alışkanlığının bozulması ve bağırsak hareketlerinin değişmesi, yavaşlaması ve midenin sindirim süresini uzatması özellikle hamilelik döneminde sıklıkla görülen en önemli sorunlardan biridir. Kabızlık sorunu kötü bir hamilelik geçirmemize ve yaşam kalitemizin düşmesine neden olur. Peki, bu sorunla baş etmek için neler yapılabilir?

Hamilelik döneminde, hormon değişiklikleri, bebeğin bulunduğu alan, annenin aldığı ilaçlar, beslenme tarzı ve fiziksel aktivite durumu kabızlığı tetikleyen nedenlerdendir.
Gebelik süresince kullanılan demir ilaçları, hareketsiz yaşam tarzı, lif tüketimi azlığı, annenin psikolojik olarak strese girmesi, kahve, kola, muz gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesi ve öğün atlanması anneler için bu dönemde ciddi sindirim sorunları oluşturabilir.

Kabızlık sorunu özellikle hamile bayanlarda su içimiyle de alakalıdır. Gebelik döneminde günde ortalama 2 ltye yakın su tüketimi önerilmektedir. Yeterli su tüketmeyen annelerde kabızlık sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Bu sorunla baş etmek için başlıca çözüm yollarından biri günlük su ihtiyacını karşılayabilmektir. Yeterli su ihtiyacını karşılayamadığını düşünen anne adayları, meyve suyu, meyve ya da sıvı gıdalarla ( çorba, cacık, komposto gibi ) bu açığı kapatabilirler.

Lifli gıda tüketimi bu dönem için büyük önem taşır. Anne adaylarının, haftada en az 2 defa, kuru baklagiller yemeği ya da sebze yemeği tüketmeleri gerekmektedir. Her türlü çiğ sebze ve meyve, esmer ekmekler ve esmer ürünlerden yapılmış yiyecekler yeterli oranda lif tüketimi sağlayacaktır. Bu dönemde faydalanabileceğimiz, hem lif hemde B vitamini kompleksi yüksek olan yulaf, bağırsak hareketlerini rahatlatır ve annelerin daha rahat boşaltım yapmalarına yardımcı olur. Yulafın belirli oranlarda yoğurt ve meyve ile karıştırılarak tüketilmesi hem anneler için uygun bir ara öğün olacak hem de bağırsak hareketlerini rahatlatacaktır.

Günde belirli aralıklarla egzersiz yapmak kabızlık sorunu için birebirdir. Anne adaylarının haftada en az 3 defa, 30 dakika ve üzeri hafif tempolu yürüyüşü ya da hafif egzersiz hareketleri gebelik boyunca hem kabızlık sorununu hem de fazla kilo alımlarını engeller. Gebelik dönemi boyunca hareketsiz olan anne adaylarında kabızlık sorunu daha fazla izlenmektedir.

Bu dönem boyunca hem beslenme hem de hareketine dikkat eden ancak kronik olarak bu problemle karşılaşan anneler için bir uzmana danışmaları ve uzman desteğinde tedavi uygulanması önemlidir.

Anneler bu dönemde özellikle süt oluşumu ve kabızlık sorunu için günde en az 1 kâse kadar kompostoyu tercih edebilirler. Kuru kayısı, incir, erik ya da ayva kompostosu bu konuda alınacak en iyi besinlerdendir.

Annelerin gebelik dönemi boyunca kilolarını ayarlamaları, bebeğe yeterli ve dengeli bir beslenme sunmaları ayrıca kabızlık sorununu ortadan kaldırmaları için öğün atlamamaları gerekmektedir. Özellikle öğle ve akşam yemeği arasında alınacak olan yüksek posa içerikli bir ara öğün annenin daha rahat bir gebelik geçirmesine yardımcı olur.

Bu dönemde stres ve stres faktörlerinden uzak durmak gerekir. Stres doğrudan mide ve bağırsak hareketlerini etkileyecek ve annenin sindirimini bozacaktır. Bazı anneler de bu kabızlık problemi olarak baş gösterirken bazıların da diyare sorunu oluşabilir. Bu nedenle yoğun kabızlık, gaz ya da ishal sorunu yaşayan annelerin uzmanlarına başvurmaları gerekir.

Özellikle tuvalet alışkanlığının yeniden edinilmesi ve geçmişten gelen kronik kabızlık durumları için anneler beslenme şeklini değiştirmeli ve bol sıvı tüketimiyle beraber, gündelik egzersizlerine dikkat etmelidirler.

Kabız olan anneler için uygun beslenme programlarından örnek verecek olursak,
Kahvaltı için: 2 dilim esmer ekmek arasına 2 dilim peynir ve 5 adet zeytinle hazırlanmış bir sandivç verilebilir. Anne adayları bunun yanında domates ve salatalık gibi posa içeriği yüksek gıdalarla beslenebilirler.

Ara öğünlerinde, 2 adet ceviz içi ya da 5 adet fındıkla birlikte 2-3 adet alınan kuru kayısı yeterli olacaktır.

Öğle ve akşam yemeklerinde, 1 tabak dolusu etli ya da kıymalı ya da zeytinyağlı bir sebze ya da kuru baklagiller yemeği ve 2 dilim esmer ekmeğin yanında alınacak olan mevsim salataları posa içeriğinin tutturulmasına yardımcı olur.
İkindi ara öğünü için, 1 kâse kompostonun yanında 2 yemek kaşığı kadar yulaf ve 2 yemek kaşığı kadar yoğurtla alınan 1 orta boy meyve yeterli olacaktır. Kabızlık durumunda meyveler için en ideal tercih mevsimine göre armut, ananas, kiraz gibi meyveler olabilir.

Anne adaylarının yatmadan 2 saat kadar önce yeme işlemini kesmeleri gerekmektedir, bu durum hem rahat bir sindirim yapmalarını hem de mide ve bağırsak hareketlerinin düzene girmesinde onlara yardımcı olur. Gece içilecek olan su ve suyun yanında alınan 2-3 adet kayısı dengeli sindirim için yardımcıdır. Kabızlık döneminde düzenleyici etkiler için yoğurttan da faydalanabiliriz. Özellikle içerdiği bakterilerin etkisiyle yoğurt bu dönemde öğle ya da akşam yemeklerinde yemeğin yanında belirli oranlarda tüketildiğinde bizlere yardımcı olacaktır.

Kabızlık dönemi için en ideal tercihlerden biride probiyotik kullanımı olabilir. Özellikle probiyotik içeriği yüksek gıdalar, yoğurtlar ve benzeri ürünler bu dönemde bağırsak hareketlerini rahatlatmak amacı ile kullanılabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelik Döneminde Kabızlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Hamilelik Döneminde Beslenme Dyt.Duygu ÇALIŞKAN OKTAY
► Hamilelik Döneminde Beslenme ve Egzersiz Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Ramazanda Kabızlık Dyt.Yunus KAPAR
► Kabızlık Neyin Habercisi? Dyt.Yağmur Meryem YAŞAR
► Kabızlık Durumunda Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Kabızlık - Neden - Sonuç - Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Kilo Verememenizin Nedeni Kabızlık Olabilir mi? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Bilge ÇETİN DARI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,045 uzman makalesi arasında 'Hamilelik Döneminde Kabızlık' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
► Ramazanda Beslenme Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:12
Top