2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Sonrası Mutlu Diyet
MAKALE #11323 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Ağustos 2013 | 4,069 Okuyucu
Ramazan sonrası mutlu diyet

11 ayın sultanı ramazanla birlikte oruç tutmaya başlamak iftar menüleri ve sahurun hayatımıza girişi sofralarımızda bazı değişikliklere neden olacaktır.

Öğün tüketim miktarımız artacak, besinler çeşitlenecek ve düzensiz saatlerde aldığımız öğünler nedeni ile kilo almak pek çok kişide olası bir sorun haline gelecektir.
Peki ramazanın vazgeçilmezi pideleri, hamur tatlılarını ve pek çok çeşitle hazırlanmış iftar sofraları ile bu ayı geride bıraktığımız da ne yapmak gerekir?
Oruç doğru uygulandığında mide ve bağırsak sistemi başta olmak üzere vücudun pek çok sisteminede olumlu sonuçlar doğurabilecek bir uygulamadır. Ancak orucun ilk zamanlarda ki halsizlik, yorgunluk, sürekli uyku hali gibi komplike durumlarından kaçınmak için ve kilo almamak için ramazanda doğru beslenmeye dikkat etmeyeliz.
Ramazanda yanlış beslenmek ve öğün atlama düzenleri ramazan sonrası kilo almınlarına vücut yağ oranındaki artışlara neden olacaktır, bu nedenle orucu doğru uygulayamayan bireylerde ramazan sonrası mutlu olmak ve sağlıklı kalmak için dikkat edilmesi gerekenler oldukça önemlidir.
Ramazanda sahur yapılmaması, günlük az öğün ve su alınmaması oruçla kilo artışını beraberinde getiren en önemli problemdir. Bu problemi ortadan kaldırmak için ramazan sonrası doğru uygulamalar ile sağlıklı beslenmeye başlamamız gerekmektedir.
Yapacağımız ilk önemli adım eksilen ara öğünlerimizi yerine koymak ve bol su tüketmeye başlamaktır. Bu vücudumuzun azalan su dengesini yerine koyacak ve düzensizleşen şeker tablomuzda olumlu sonuçlar yaratacaktır. Ara öğün almak, bölgesel olarak zayıflamamıza yardımcı olur ve bir sonraki öğünde fazla tüketim yapmamamız açısından vücudu dengeler.
Ara öğün seçenekleri olarak, meyveleri, light sütleri ya da diyet olarak yapılmış kurabiyeleri tercih edebiliriz. Miktarında bıraktığımız ceviz ve badem de az tüketildiği takdirde iyi bir ara öğün olarak reçetemizde yerini alabilir.
Ramazanda tükettiğimiz pideler, hamur işleri yerini esmer ekmeklere ya da kepekli tüketilen makarna ve kepekli pilavlara bırakmalıdır. Hamur işleri ve tatlıların yerini meyveler ve sütlü tatlılar alabilir. Bu dönemde şerbetli tatlı ve çikolata isteğimiz oluşuyorsa bunu tüketeceğimiz 3 top dondurma ile de baskılayabiliriz.
Sofralarımızda ağır kremalı çorbalar yerine hafif hazırlanmış şehriye, tavuk suyuna çorba ve sebze çorbası tarzındaki çorbaları bulundurmak, ızgara ya da fırında hazırlanmış et öğünlerine ve balık tüketimine dönmek ve meyve suyu, kola, gazlı içecekleri hayatımızdan çıkarmak bu dönemde kilo kaybetmek için idealdir.
Yaptığımız iftarların ardından üzerimize çöken uyku hali nedeniyle hareketimizin de sınırlandığı bu aydan sonra hafif tempolu yürüyüş hareketli ile başlayacağımız yarım saatlik yürüyüşler hem yağ yakımına hem de kendimizi daha zinde ve sağlıklı hissetmemize yardımcı olacaktır, bu yürüyüşlerin ardından tüketeceğimiz öğünlere dikkat etmeli ve bol su ile desteklemeliyiz.
Ramazan sonrası mutlu diyette yasakların çok olmadığı fakat düzenli ve ara öğünlü listelere geçiş yapmak sağlığımız açısından faydalı olacaktır ancak sindirimle igili sorunlar yaşadığımızı ya da kiloların oynamadığını düşündüğümüz zamanlarda kendimizin yapacağı ve tüketeceği detoks çayları yardımcımız olabilir.
Bir orta boy elma , 1 kabuk tarçın, bir tutam ıhlamur ve bir tutam kuru papatya ile hazırlayacağımız bir çay hem yağ yakımında hem de sindirim problemlerinde bize yardımcı olacak, gevşememizi ve günlük stresimizden de arınmamızı sağlayacaktır. Ihlamur, ağrı gidericidir ve toksit etkenleri uzaklaştırır. Tarçın; kan şekerini dengeler, gaz ve şişkinliği giderir, iyi huylu kolesterolü yükseltir, antibiyotik etkisi vardır.
Ramazan sonrası doğru uygulayacağınız diyetler kilo almadıysanız bunu korumanıza, ya da aldığınız kiloların geriye verilmesine yardımcı olur. Bu dönemde bol ve çeşitli bir tüketimden çıkan vücudu sıkı ve zor diyetlerle zorlamak ve vücut sistemimizi bozmak yerine uzmanınızın sizin için uygulayacağı mutlu diyetler ile geçirmek hem metabolizmanız hem de sizin için olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Sonrası Mutlu Diyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Ramazan'da Beslenme ve Diyet Dyt.Yunus Emre UZUN
► Ramazan Bayramı Sonrası : Telafi Haftası Dyt.Gizem Selin KEŞLİ
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Ramazan Sonrası Mutlu Diyet' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazanda Beslenme Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:09
Top