2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Korunmasız İlişkide Gebe Kalmamanın Yolları
MAKALE #9121 © Yazan Op.Dr.Müjde KOYUNCU | Yayın Haziran 2012 | 171,771 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Ailelerin istediği zaman istediği ve bakabildikleri sayıda çocuk sahibi olmaları, aile planlaması kapsamında olup ayrı başlık altında incelenir.Burada benim bahsetmek istediğim kesim ise, çocuk sahibi olmayı planlamayan fakat elde olmayan nedenlerden dolayı doğru, etkin ve tıbbı yollarla korunamayan kişileri kapsamaktadır.Örneğin, henüz evli olmayan veya herhangi bir nedenle düzenli cinsel ilişkisi olmayıp, dolaysıyla sürekli bir korunma yöntemini uygulayamayan kişilerdir.

Bunun dışında, tıbbı ve düzenli korunma yöntemlerinden herhangi birisini kullanan kişilerde bile, yanlışlıkla veya bilmeden, yöntemin etkin olamadığı durumlar da yaşanabilir.Örneğin, sürekli doğum kontrol hapı kullanıp arada unutan veya rahim içi araç kullanan kadının, farkında olmadan spiralinin yerinden kayması, prezervatif kullanıldığı halde prezervatifin yırtılması vaya vajende kalması gibi durumlarda korunma yöntemi etkin olamayabilir.Bu durumlar da korunmasız ilişki kapsamına girmektedir.

Tıbben doğurganlık yaşında olup, korunmadan cinsel ilişkide bulunan her kadının her ay %50 oranında hamile kalma olasılığı mevcuttur.Buradan yola çıkarak, korunmasız ilişkide bulunup hamile kalmak istemeyen kadınlar mutlaka bu durumu göz önünde bulundurup, istenmeyen gebelik durumuyla karşı karşıya kalmadan önlem almaları gerekir.

Burada önlemden kastım, tabiki geleneksel yöntemler veya tıbben etkin olmamanın yanısıra, kadına zarar verebilecek rastgele uygulamalar değildir.Kimi zaman ilaç ve yöntemler hakkında detaylı bilgi sahibi olmadan, sadece kulaktan dolma bilgilerle eczaneye gidip yerinde olmayan ilaç alıp kullanma durumları bile yaşanabilir.Bu tip ilaç kullanımları gebe kalmayı önleyemediği gibi, sayısız yan etki ve hastalıklara sebebiyet verebilir.Ertesi gün hapları ve halk arasında adet söktürücü olarak bilinen ilaçlar bunlara örnek teşkil etmektedir.Bu ilaçlar çoğu zaman gebe kalmayı önlemediği gibi, bazen dış gebelik dediğimiz ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilmektedir.Özellikle adet söktürücü olarak bilinen progesteron türevi ilaçlar,gebe kalmayı önlemediği gibi,gebe kalınan durumlarda gebeliği desteklemektedir.Keza ertesi gün hapları olarak bilinen ilaçlar, doğum kontrol haplarının, kısa sürede yüksek dozda kullanımından başka birşey değildir.Korunmasız ilişki sonrası kullanılan ertesi gün hapları, çoğu zaman adet düzensizliğine, nadir olmamakla beraber dış gebeliğe zemin hazırlamaktadır.

Korunmasız ilişkide bulunup gebe kalmayı düşünmeyen kadının, bir an önce jinekolog hekime başvurup, bu konuda deneyim sahibi hekimden yardım istemesi atılabilecek en doğru adımdir.Böylece korunmasız ilişki sonucu istenmeyen gebelikle karşı karşıya kalmadığı gibi, sağlığına zarar gelmeden, daha sonra gebe kalmak istediğinde sorunsuz ve sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeyi garantileyebilmektedir.

Unutmayalım ki, korunmasız ilişki sonrası gebe kalma endişesi ile alınan acele kararlar, yapılan uygulamalar ve jinekolog fikrini almadan atılan her adım gebe kalmayı önlemediği gibi, kadın sağlığına ciddi zararlar verip, daha sonra hamile kalmasını bile zorlaştıran durumlara sebebiyet verebilmektedir.

20 yılı aşkın süredir bu konularla yakından ilgilenen bir jinekolog olarak, hekime başvurmadan, çözüm aramanın nasıl vahim sonuçlar doğurduğuna pek çok vakada tanık oldum.Buradan herkese jinekoloğa başvurmadan, rastgele adımlar atmamayı öneririm.

Düzenli cinsel hayatı olan kişilere de, istediği zaman hamile kalmanın ve istenmeyen gebelik durumlarıyla karşılaşmadan, sağlıklı bir yaşam sürmeleri için 'Aile Planlaması' başlıklı makalemi dikkatle incelemelerini tavsiye ederim.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Korunmasız İlişkide Gebe Kalmamanın Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Müjde KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     24 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müjde KOYUNCU Fotoğraf
Op.Dr.Müjde KOYUNCU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi139 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun Makaleleri
► Gebe Kalma Günleri Op.Dr.Burcu ARSLAN
► Gebelik ve Gebe Takibi Op.Dr.Müjde KOYUNCU
► Kısırlık ,infertilite, Gebe Kalamama Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Korunmasız İlişkide Gebe Kalmamanın Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Normal Doğum ve Sezaryen Mayıs 2008
► Aile Planlaması Mayıs 2008
► Gebelik ve Gebe Takibi Mayıs 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:33
Top