2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meniere Hastalığı
MAKALE #9369 © Yazan Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ | Yayın Ağustos 2012 | 32,725 Okuyucu
Meniere Hastalığı ilk kez “Prosper Meniere” isimli Fransız doktor tarafından 1850’li yıllarda ortaya konmuş, fakat o dönemde sebebi tam belirlenememiştir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, Menier hastalığında iç kulaktaki sıvı basıncının arttığını ve içerdeki zarlarda yırtılma olduğunu göstermektedir. Sebebi tam olarak bilinmese de iç kulakta bulunan sıvının dengelenmesi, ayarlanması ile ilgili bir problemin iç kulak sıvısının yüksek basınca ulaşmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. İç kulak sıvısının basıncı artması; kulak çınlamasına, kulakta tıkanıklık hissine, işitmede azalmaya ve baş dönmesine yol açabilir.

Meniere hastalığından sıklıkla tek kulak etkilenir. Nadiren her iki kulakta da etkilenme vardır.


Menier hastalığı, iç kulaktan kaynaklanan baş dönmelerinin en sık sebeplerinden birisidir. Şiddetli ve rahatsız edici bir dönme hissi olup, hareket olmadığı halde hareket varmış gibi algılanır.


Çoğu vakada tek kulak etkilenir fakat %15 oranında iki kulak da etkilenmiş olarak ortaya çıkabilir. Bu hastalık tipik olarak 20 ile 50 yaşları arasında sıktır. Erkek ve kadında eşit oranda görülür.


Meniere hastalığında mutlaka;
baş dönmesi, işitme kaybı, çınlama ve uğultu birlikte yer alır. Bu şikâyetlerin hepsinin bir arada görüldüğü durumlar “Meniere Sendromu” olarak isimlendirilir. Bulantı, kusma, denge kaybı ve terleme de eşlik edebilir.

Nadiren, işitme kaybı, kulak basıncı veya çınlama olmadan, sadece aralıklı olarak baş dönmesi de görülebilir. Aynı şekilde, baş dönmesi olmadan, aralıklı olarak işitme kaybı, kulakta basınç hissi, çınlama olabilir.


"Çınlama" ve "kulakta dolgunluk hissi”de değişkendir; işitme kaybı ile birlikte olabilir, devamlı olabilir veya ataklar sırasında, öncesinde ortaya çıkabilir.

Meniere hastalığında baş dönmesine dengesizlik hissi, bulantı ve kusma eşlik eder.

Meniere hastalığında, baş dönmesi ataklar halinde olur ve dengesizlik hissi, bulantı ile kusma buna eşlik eder. Ataklar çoğunlukla ani başlangıçlıdır. Süreleri 20 dakika ile 24 saat arasında değişebilir. Ataklar esnasında kişi günlük işlerini yapamayacak duruma gelir. Sonrasında uyku bastırır ve sersemlik hissi günlerce sürebilir. Çok sık ataklar olabileceği gibi atak olmadan aylar hatta yıllar geçebilir.


İşitme kaybı, işitme sinirinde oluşan hasardan dolayıdır. Hastalığın ilk evrelerinde işitme kaybı ataklar esnasında görülür, atak sonrası normale döner. Hastalık ilerledikçe işitme azlığı kalıcı hale gelebilir. Hastalığın başlangıcında, özellikle pes (kalın) tonları tutan bir işitme kaybı olabilir fakat zaman içerisinde bütün tonları tutan işitme kaybı gelişebilir. Yüksek tondaki sesler kişiye rahatsızlık verir ve normal olarak algılanmayabilir.


Hastalığın Temel Bulguları:


• Şiddetli baş dönmesi (bir şeyin etrafında çevriliyormuş gibi)

• İşitme kaybı
• Kulak çınlaması (kulakta gürültü, vızıltı veya zil sesi)
• Etkilenen kulakta dolgunluk hissi

Tanı


Tanıdaki ilk adım hastanın şikâyetleri hakkında detaylı bilgi alınmasıdır. Atakların sıklığı, şiddeti, süresi, işitme kaybını varlığı, kulakta dolgunluk ve çınlamanın varlığı sorgulanmalıdır.


Başka kronik hastalık olup olmadığı, şeker hastalığı, kolesterol ve tansiyon yüksekliği, tiroid bezi, sinir sistemi hastalıkları, göz iltihabı, alerji veya geçmişte kulak operasyonu geçirip geçirmediği ile ilgili bilgi alınır. Gerekiyorsa bu durumları araştırmak için testler istenebilir.


İşitme testinde “sinirsel tip işitme kaybı” ortaya çıkar. Ayrıca hastaların yaklaşık %50’sinde etlilenen kulaktaki denge fonksiyonu azalmıştır.

Muayenede kulaklar normaldir. Atak halinde gözde nistagmus dediğimiz titreşimler görülebilir. Ayakta dengesizlik, sağa sola düşmeler tespit edilebilir.

İşitme testinde, etkilenen kulakta tipik olarak daha çok kalın seslerde "sinirsel tip işitme kaybı" ortaya çıkar. İşitme kaybı yanında sesin anlaşılma yüzdesi de azalmıştır.


Hastaların yaklaşık %50'sinde etkilenen kulaktaki denge fonksiyonu azalmıştır. Akut atak sonrasında yapılan Odyogram, Timpanogram, Gliserol Test, VNG, Posturografi gibi detaylı iç kulak testleri ve denge testleri yanında gerekiyorsa Bilgisayarlı Tomografi veya MR filmleri çekilerek işitme ve denge yollarında ve beyinde benzer bulgulara yol açabilen bir hastalık yada tümör olup olmadığı da araştırılabilir.


Tedavi


Tedavide; su ve tuz kısıtlaması, düzenli uyku ve yemek alışkanlığı çok önemlidir.


Tuz ve su kısıtlaması önemlidir. Tuz, suyun vücutta kalmasına sebep olur. Bu nedenle tuz kısıtlaması yapılır. Kafein, alkol ve sigaradan kaçınmak, düzenli uyku ve yemek alışkanlığı önemlidir. "Stres" baş dönmesi ataklarını ve çınlamayı artırabilir. Olabildiğince stresten ve aşırı yorgunluktan kaçınma önerilir. Sık ve önceden hissedilmeden ve ani başlayan baş dönmesi oluyorsa, araba kullanmamak, riskli işler yapmamak gerekir. Merdiven çıkma, yüzme gibi durumlarda tedbirli olunmalıdır.


İlaç Tedavisi


İlaç tedavisinin amacı, iç kulaktaki sıvı basıncını azaltmaya yöneliktir. Denge sistemini baskılayıcı, baş dönmesi hissini azaltıcı ilaçlar da tedaviye eklenebilir. Temelde bu ilaçlar beynin, kulaktan gelen anormal uyarıları dikkate almasını önleyerek şikâyetleri azaltır.


İdrar söktürücüler vücut suyunun azaltılması için kullanılır. İç kulak kan akımını düzeltici ilaçlar, kişiyi rahatlatacak, baş dönmesini azaltacak, dengesini düzeltecek ilaçlar ve sakinleştiriciler, antidepresanlar verilebilir. Tedaviye bunların yanında bazı vitaminler, bitkisel-doğal ilaçlar da ilave edilebilir.


İlaç tedavisi hastalığı kontrol altına almak, atak sıklığını azaltmak amacıyla aylar, hatta yıllar boyu kullanılabilir.


Kulağın içine iğne ile steroid vermek, laser, kulağın elektrikle uyarılması ileri tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.


İkinci aşamada daha ciddi tedavi yöntemleri uygulanır.

Bunlar;
kulak içine iğne ile steroid vermek, laser, kulağın elektrikle uyarılması, akupunktur gibi tedavi yöntemleri olarak sıralanabilir. Son zamanlarda, cerrahi tedaviyi oldukça azaltan, kulak zarı içine lokal ilaç uygulamaları iyi sonuçlar vermektedir. Orta kulağa direk iğne ile ya da kulak zarına tüp yerleştirilerek damla şeklinde kortizon verilebilir. Bu şekilde iç kulaktaki ödemin azaltılmasına çalışılmaktadır. Daha ileri menier hastalığında işitmenin iyice bozulduğu durumlarda denge organını tahrip ederek baş dönmesini azaltmak amacıyla aynı yollarla gentamisin kullanılabilir.

Ameliyatlar


İlaç tedavisinin başarılı olmadığı ve şiddetli baş dönmesinin bulunduğu, günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde bozulduğu durumlarda ameliyatlar yapılabilir. Cerrahi tedavide, var olan işitmeyi korumak önemlidir. Ne tip bir ameliyat yapılacağına işitme kaybının seviyesi de dikkate alınarak karar verilir. Operasyondan sonra baş dönmesinde sıklıkla düzelme sağlanır ancak işitme, biraz daha iyi olabileceği gibi aynı kalabilir veya nadiren daha kötü olabilir. Çınlama ve uğultuda da fazla düzelme olmaz ama en azından kötü gidişin önüne geçilebilir.


Endolenfatik sak ameliyatları:
İç kulaktaki belli bir bölgenin açılması ile basıncın düşürülmesi operasyonudur. Riskleri az olan ameliyatlardır. İşitmeyi bozmaz, ancak baş dönmesi atakları yaklaşık olarak hastaların yarısında kontrol altına alınabilir.

Denge sinirinin kesilmesi ameliyatları:
Daha büyük ve riskli ameliyatlardır. Vestibüer Norektomi denilen iç kulaktan ya da beyin kenarından girilerek, denge siniri iç kulağı terk ettiği yerde kesilebilir. Bu operasyonda baş dönmesi atakları büyük ölçüde giderilir.

İç kulağın tahrip edilmesi ameliyatları:
Bu operasyon kişide zaten hastalıktan dolayı işitme tama yakın azalmışsa ve diğer kulak işitmesi iyiyse yapılır. İşitme tümüyle kaybedilir ancak baş dönmesi ataklarının kontrolünde başarı oranı yüksektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meniere Hastalığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Orhan ALTINTAŞ Fotoğraf
Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ'ın Makaleleri
► Meniere Hastalığı Prof.Op.Dr. Ali ÖZDEK
► Gut Hastalığı Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Göz Tansiyonu Hastalığı Prof.Op.Dr. Yüksel TOTAN
► Ms Hastalığı ve Fizyoterapi Fzt.Sedat BAYRAK
► Polikistik Over Hastalığı Dr.Şule AYDIN
► Parkinson Hastalığı Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Yetişkin Still Hastalığı Dr.Nail BAMBUL
► Reflü Hastalığı Op.Dr.Can TÜREK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Meniere Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:27
Top