2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlikte Anne Babanın Görevleri
YAZI #1524 © Yazan Psk.Hilal USTA | Yayın Ekim 2012
Ergenlik dönemi çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Gerek fiziksel gerek sosyal ve psikolojik değişimler genci zorlar ve yeni duruma adapte olması zaman alır. Bu süreçte ebeveynin gencin döneme has yaşayabileceği sıkıntılarla ilgili donanımlı olması gence güven verir ve anne babayı da yaklaşımlarında daha sabırlı kılar.
Bu bağlamda anne baba olarak yapmamız gerekenlere bakarsak;

A)KENDİMİZİ ÇOCUK YETİŞTİRMEYLE İLGİLİ GELİŞTİRMELİYİZ
Çocuk yetiştirmek emek ve özen ister. Yaşama yeni başlayan ergenimize yaklaşımlarımızın nasıl olması gerektiği hakkında bilgilenmemiz onun bu süreci daha sağlıklı atlatmasını ve gerek sosyal yaşamında kişilerarası ilişkilerinde gerekse ilgilendiği yaşam alanlarında daha başarılı olmasına katkı sağlayacaktır.

B) KENDİ KİŞİSEL GELİŞİMİMİZE YATIRIM YAPMALIYIZ
Ebeveyn olarak her şeyden önce kendimizi gerçekleştirme yolunda sorumlu davranıp kendi ilgi ve kişisel gelişimimize yatırım yapmalıyız. Gelişime açık bir ebeveyn çocuğuna güven verir ve bu anlamda doğru bir rol model olur. Çünkü ebeveynin bu noktadaki güçleri çocuğa güven vermekte;gençler anne babalarının kendilerine bakmalarından mutlu olmaktadırlar.

C) KENDİMİZİ TANIMALI VE İFADE ETMELİYİZ
Kendi kişilik özelliklerimizi, hassasiyetlerimizi ve beklentilerimizi doğru tespit edip ifade etmemiz; yaklaşımlarımızda eksik ve hatalı yanlar olduğunda kabul etmeye açık olmamız ve bunu itiraf etmemiz, çocukla paylaşmaktan çekinmememiz ergenin gözündeki güvenilirliğimizi arttıracak ve rol model olarak objektif ve dürüst bir kişilik geliştirmesine katkıda bulunacaktır.

D) EVDEKİ DÜZEN VE DİSİPLİNİ SAĞLAMALIYIZ
Ev içindeki kuralları koyarken çocuğumuzun dönemine uygun şekilde belirlememiz ve kurallar koyulurken onun da fikrini alarak karara ortak etmemiz uygulama noktasında kolaylık sağlar ve çocuğun kişiliğine gösterilen saygı sebebiyle olumlu benlik algısı geliştirmesine destek olur.

E) ÇOCUĞUN TEMEL BAKIM İHTİYAÇLARINI VE MAKUL İSTEKLERİNİ KARŞILAMALIYIZ
Çocuğun her istediğinin yapılması çocukta ben-merkezli bir yapı oluşturur ve doyumsuz bir ruh hali yaratır. Hiçbir şeyden mutlu olmaz. O yüzden temel bakım ihtiyaçlarının yanında bütçemize ve duruma uygun olan ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Bu noktada içsesimizin rehberliğine ihtiyaç duyabiliriz. O bize uygun olanları gösterecektir. Karşılayamadığımız durumlar olduğunda gerekçeleriyle izah etmemiz ona olan saygımızı ve iyi niyetimizi ortaya koyacaktır.

F) GEREKTİĞİNDE BİR UZMANDAN YARDIM ALMALIYIZ
Eğer durumla baş edemediğimizi hissediyor ve ne yapılması gerektiği konusunda yolumuzu bulamıyorsak konuyla ilgili bir uzmandan yardım almalıyız.

Bütün bu yaklaşımlarda unutmayalım ki; çocuğumuz uygun duruşumuz ve desteğimizle çok daha sağlıklı ve güçlü bir kişilik geliştirecektir.


Hilal Usta
Psikolojik Danışman
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hilal USTA Fotoğraf
Psk.Hilal USTA
İstanbul
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hilal USTA'nın Yazıları
► Kişilik Gelişiminde Anne ve Babanın Yeri Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Sınav Başarısında Anne-Babanın Rolü Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ
► Okul Korkusu ve Anne-Babanın Rolü Psk.Şeyda BOYBEYİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenlikte Anne Babanın Görevleri' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:50
Top