2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aylak Adam (Yusuf Atılgan)
YAZI #1575 © Yazan Dr.İbrahim ATEŞ | Yayın Aralık 2012
"Aylak Adam"la toplumsal normlara karşı olan bir adamı anlatıyor Yusuf Atılgan. İnsanoğlunun gündelik yaşamında sorgulamadan kabullendiği herşeye karşı olan bir adam. Sıradan ve ölçülü olan, alışılmış, kalıplara sokulmuş, ortalama bir insandan beklenen herşeye karşı. Adına bile karşıdır: Kendisini yalnızca C. olarak adlandırıyor ve kendisinden beklenen kişi olmayı reddediyor. "Eli paketlilerden" olmak istemiyor. Normal sınırlar içerisinde, bir alışkanlık olarak yaşamak onun en derin korkusu.
Çok erken yaşta annesini kaybetmesi nedeniyle, babası ve teyzesi tarafından büyütülen Aylak Adam (namı diğer C.) toplum ortalamasından oldukça farklı bir kimlikle okurun karşısına çıkıyor. Babasının evdeki hizmetçilere düşkünlüğü, baba-teyze ilişkisi gibi birtakım olumsuz deneyimler onun kimliğinin omurgasını oluşturuyor. Hiçbir meslek edinmiyor. Babasını kaybettikten sonra, herhangi bir işte çalışmıyor, kira gelirleriyle yaşıyor. "Ne iş yapıyorsunuz?" diye soranlara "Aylakım ben" yanıtını veriyor. Tam anlamıyla aylak ve yalnız bir adam.
İlk çocukluk yıllarında annesini kaybetmenin şoku hala ruhunu acıtırken, anne figürünü çağrıştıran hizmetçi kadınlarla babasının -kısmen yasak- cinsel yaklaşımlarına tanık olması ve babasının bu konuda sergilediği saldırgan tutum (oğlunu tokatlaması gibi) Aylak Adam'ın ruhundaki yaranın iyileşmesine asla izin vermiyor. Babası ile teyzesi arasındaki cinsel yaşam, bu yaşama Aylak Adam'ın yüklediği anlam yaşam boyu sürecek olan trajediye zemin hazırlayacaktır. Annesini çok erken yaşta kaybettiği için, anne yerine geçen teyzesine aşıktır Aylak Adam ve babasıyla bu konuda rekabet etmektedir. Teyzesine olan aşkından vazgeçip, babasıyla özdeşim yaparak, bu sürecin sağlıklı çözümlenmesi babasının acımasız ve agresif tutumuyla (örneğin, babası tarafından kulağı yırtılıyor) engelleniyor. Aylak Adam'ın bu gelişimsel süreçte takıldığını görüyoruz. Babasına olan karşı duruşunu tüm yaşamına genelliyor ve tüm toplumsal normlara karşı yaşam sürmeye başlıyor. Diğer yandan, karşı cinsle olan
ilişkilerinde de farkında olmaksızın bir 'sevgili' değil de 'anne' arayışında olduğundan beklediğini bulması neredeyse olanaksız.
Babasına olan kızgınlığını tüm roman boyunca da görüyoruz, hissediyoruz. Rüyasında eski hizmetçi kızın onu babasına benzetmesine şiddetle öfkeleniyor, babasının bıyıklı olması nedeniyle bıyık konusunda oldukça takıntılı, erkeklerdeki bıyık hep dikkatini çekiyor ve onda olumsuz duygular uyandırıyor.
Hepimizin bildiği ve yaşadığı gibi, insanoğlunun iç dünyasında az ya da çok huzursuzluk vardır. Bilinçdışı çatışmaları ne ruhuna ne de bilincine tam olarak rahat vermez. Dolayısıyla, insan sürekli bir huzur arayışındadır. Huzur bulma yollarından birisi de sadaka vermektir. Güç durumda olduğu varsayılan birisine az da olsa yardımda bulunmak insanın vicdanını rahatlatır, suçluluk duygularını hafifletir. En azından geçici olarak. Yusuf Atılgan bu durumu etkileyici şekilde tesbit etmiş ve sadaka vermeyi "ucuza huzur satın almak" olarak yorumlamış.
Aylak Adam'ın ismine bile karşı olması isim verme konusuna kafa yormamıza neden oluyor. Anne, baba ya da ismi veren diğer insanlar bu eylemle çocuk üzerindeki beklentilerini somutlaştırmış oluyorlar. İsimlendirme nedeniyle görünmeyen bir güç yaşam boyu o kişiyi etkileyecektir. Dedenin, anneannenin ya da babaannenin adının verilmesi ise, çocuğun bu kişilerin gölgesinde büyümesine zemin hazırlayabileceği gibi, anne ya da babanın çocuk aracılığıyla aile büyüklerini cezalandırmasına, intikam almasına da olanak sağlayabilir.
Son olarak, evlilik konusunda Yusuf Atılgan'dan eşsiz bir yorum: "Kadınlar yalnız kalabilmek için evlenir." Sanırım, böyle iddialı bir yorumu, yorumlamaya kalkışmak yerine, insanların düş ve düşünce gücüne bırakmak daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

İbrahim Ateş
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim ATEŞ Fotoğraf
Dr.İbrahim ATEŞ
Antalya
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.İbrahim ATEŞ'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Aylak Adam (Yusuf Atılgan)' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Sosyal Fobi ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Şubat 2023
► Uçuş Korkusu ve Tedavisi Aralık 2018
► Seks Bağımlılığı Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:57
Top