2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Önemli Psikiyatrik Hastalıklardan Özetler
MAKALE #13156 © Yazan Dr.İbrahim ATEŞ | Yayın Eylül 2014 | 5,096 Okuyucu
Son yıllarda yaşam koşullarının güçleşmesi psikiyatrik hastalıkların belirgin artışı ile sonuçlanmıştır. Bu hastalıkların tanınması, zaman kaybedilmeden tedaviye başlanması hastalıkların ilerlemesinin ve nükslerin önünü kesecektir. Bu yazıda, tedavisi olan önemli psikiyatrik hastalıkların bazıları kısaca tanıtılmıştır.

PANİK HASTALIĞI (Panik Atak): Aniden ortaya çıkan ve kişiyi çaresiz bırakan “korku nöbetleri” ile seyreder. Çarpıntı, göğüste sıkışma hissi, ölüm ya da kontrolünü kaybedeceği korkuları, boğulma hissi gibi belirtiler görülür. Hastalar sık sık acil servise gider. Panik atağı geçirme kaygısı nedeniyle, kişinin yaşamı önemli ölçüde kısıtlanır. Etkili bir tedaviyle düzelen bir hastalıktır.

TAKINTI HASTALIĞI (Obsesif-Kompulsif Bozukluk): Kişinin mantıksız olduğunu bilmesine karşın, zihninden atamadığı duygu ya da düşünceler “obsesyon” yani “takıntı” olarak adlandırılır. En sık bulaşma, şüphe, sayma, simetri, dini ya da cinsel içerikli takıntılar görülür. Takıntının yarattığı sıkıntıyı gidermek amacıyla gerçekleştirilen davranışlar “kompulsiyon” olarak adlandırılır: Temizleme, kontrol etme, düzenleme gibi. Örneğin, bulaşma takıntısı temizlik yapılarak etkisizleştirilmeye çalışılır.

SOSYAL FOBİ: Sosyal ortamlarda ya da performans gösterilmesi gereken durumlarda mahçup duruma düşme, rezil olma korkusudur. Bu korku nedeniyle sosyal ortamlardan uzak durulur. Bu ortamlara girince kişide yoğun sıkıntı hissi, terleme, çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkar. Korkulan durumlardan kaçınılması nedeniyle, sosyal fobi kişinin mesleki yükselişini de engeller.

DEPRESYON (Ruhsal Çökkünlük): Depresyona giren kişiler kendilerini gün boyu mutsuz, isteksiz, karamsar hisseder. Hayattan zevk almazlar. Dikkat sorunu ve unutkanlık ortaya çıkar. Öz güvende azalma, değersizlik ve suçluluk duyguları, geçmiş ve gelecekle ilgili olumsuz düşünceler, uyku ve cinsellik sorunları karşılaşılan başka belirtilerdir. Depresyon kadınlarda daha sık görülür.

KAYGI HASTALIĞI (Yaygın Anksiyete Bozukluğu): Kaygı ve huzursuzluk gün boyu devam eder. Her an kötü bir haber alınacak gibi hissedilir. Sevilen kişilerin kaybedileceğine dair korkular yaşanır.

BİPOLAR BOZUKLUK (İki Uçlu Duygudurum Bozukluğu): Aşırı coşku, çok konuşma ile seyreden “mani” dönemleri ve karamsarlık, yaşamdan zevk alamama ile seyreden “depresyon” dönemleri görülür. Hastalık genellikle kalıtımsal olarak geçer.

ŞİZOFRENİ: Genetik yönü güçlü bir hastalıktır. Bu hastalıkta gerçek dünyadan kopma ve içe kapanma görülür. Televizyondan kendisi ile ilgili yayınlar yapıldığı (sanrı) sanılır. Komut veren sesler (varsanı) duyulur. Şizofreni erkeklerde ortalama 20, kadınlarda 30 yaşlarında başlar. Bu hastaların çoğu düzenli tedavi gördükleri takdirde tam ya da tama yakın düzelirler. Ancak, yaşam boyu ilaç tedavisine devam etmek zorundadırlar.

BULİMİA NERVOZA: Kısa bir zaman dilimi içinde, aşırı yeme ve sonrasında pişmanlık hissederek yediklerini çıkarma nöbetleriyle seyreder.

ANOREKSİYA NERVOZA: Kişi kilolu olmamasına karşın kendisini kilolu hisseder ve sürekli kilo vermeye çabalar. Beden algısının bozulduğu bir hastalıktır.

VAJİNİSMUS: Vajinayı çevreleyen kasların istem dışı kasılmasına bağlı olarak cinsel birleşmenin olmaması ya da ağrılı olarak gerçekleşmesidir. Sorun çözülmezse evliliğin devamını tehdit eder. Etkili bir tedaviyle düzelen bir sorundur.

ERKEN BOŞALMA: Cinsel ilişki sırasında erkeğin istediğinden daha çabuk boşalması, boşalma zamanını kontrol edememesidir. Özellikle genç erkekler bu sorunu sık yaşar.

ALKOL BAĞIMLILIĞI: Açık bir şekilde alkol nedeniyle ciddi zararlar görülmesine karşın, kişinin bir türlü alkol kullanımını sınırlayamamasıdır. Zamanla alınan alkol sıklığı ve miktarı artar.

İNTERNET BAĞIMLILIĞI: Kişinin okul, iş ya da aile yaşamını bozacak kadar uzun süre internette zaman geçirmesi ve zarar gördüğünün farkında olmasına karşın bu davranışından vazgeçememesidir. Öğrencinin başarısını önemli ölçüde düşürür.

Dr İbrahim Ateş
Psikiyatri Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Önemli Psikiyatrik Hastalıklardan Özetler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.İbrahim ATEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.İbrahim ATEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim ATEŞ Fotoğraf
Dr.İbrahim ATEŞ
Antalya
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.İbrahim ATEŞ'in Yazıları
► Psikiyatrik Açıdan Gebelik Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Başağrıları ve Psikiyatrik Tedaviler Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Postpartum Psikiyatrik Bozukluklar Prof.Dr.Cebrail KISA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Önemli Psikiyatrik Hastalıklardan Özetler' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Şubat 2023
► Uçuş Korkusu ve Tedavisi Aralık 2018
► Seks Bağımlılığı Aralık 2018
◊ Siddharta (Hermann Hesse) Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:12
Top