2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk, Eğitim ve Okul Üzerine
YAZI #3818 © Yazan Dr.İbrahim ATEŞ | Yayın Ağustos 2017
Yaşamın ilk yıllarında, özellikle ilk beş yılında, çevresinde olup biteni anlama, öğrenme, keşfetme dürtüleriyle hareket eden çocuk, doğası gereği "DOĞAL ÖĞRENİCİ"dir. Sorgular, araştırır, deneyimler, keşfeder. Özellikle "oyunlar" onun vazgeçilmez içsel etkinlikleridir, ki bu dönemde aldığı haz ona tam bir "ALTIN ÇAĞ" yaşatmaktadır.

Ne var ki, okul yıllarının başlaması "DOĞASINDA VAROLANI" ondan çalmak için tam tersi bir sürecin başlangıcı olacaktır. "Sistematik Eğitim" başlamıştır. Belki birkaç istisna hariç, tüm dünya ülkelerinin eğitim sistemleri, çocuktan -bireysel farklılıklarını dikkate almadan- önceden belirlenmiş birtakım bilgileri öğrenmesini talep eder. "DOĞAL ÖĞRENİCİ" hızla "ZORLA ÖĞRENİCİ"ye dönüşür. Sabah kalkar, apar topar okula gider, birbiri ardına derslere girer, okul bitince eve döner, ev ödevini yapar ve aynı kısır döngünün içinde sabah erken kalkmak için yatar. Oyun? İlgi duyduğu konu için serbest zaman? Arkadaşlarıyla etkileşim? Zaman yok!

Sınavlara çalışır, sınavlara girer. Artık kendi yolunu seçme ve o yolda ilerleme şansı kalmamış, diğer tüm çocuklar için çizilmiş olan çizgide "korku" ve "düş kırıklığı" içinde kalakalmıştır. Osho'nun "Başarılı olmak zorunluluğu insanlığın başına gelen en büyük felakettir." söylemini bizzat yaşamaktadır.

Oyun oynamanın, dans etmenin, kendi arzusu ile resim yapmanın, dramanın, müzikle ilgilenmenin ve benzer pek çok sanatsal etkinliğin hem AKADEMİK BAŞARISINA hem de SOSYAL GELİŞİMİNE hatırısayılır katkı yapacağını farkında değildir çocuk.

"Makine Çağı"nın gereksinim duyduğu benzer insanların değil, "Bilişim Çağı"nın arzuladığı orijinal fikirler üretebilen benzersiz insanların döneminde olduğunu da bilemezdi ki çocuk. Sir Ken Robinson'ın "Yanlış yapmaya kendinizi hazırlamadığınız sürece, asla orijinal birşeyler ortaya çıkaramazsınız!" sözünü bilseydi, ne sınavlarda o kadar çok heyecanlanırdı, ne de kendisine dayatılan müfredattan farklı, içinden gelen farklı ilgi alanlarına da yönelmekten bu kadar çok korkardı.

Albert Einstein'ın "Bir insanın zekası verdiği yanıtlardan değil, sorduğu sorulardan anlaşılır." şeklindeki keskin tespitini bilseydi eğer, sınavlar değerlendirilirken neden verilen yanıtların esas alındığına şaşar kalırdı çocuk hiç şüphesiz.

İlerleyen yıllarda öğrenecekti; tüm dünyada "Kitle Psikolojisi"nin etkisiyle anne-babasının -sorgulamaksızın- onun üniversite mezunu olması için, toplumda kabul gören bir mesleği olması için bu yolu benimsediklerini ve çocuk için çaba gösterdiklerini.

Yine de, yıllar geçse de çocuk bir türlü aklından şu soruyu çıkaramıyordu: "Ben üniversiteyi tamamladığımda, üniversite mezunu sayısında bu kadar büyük bir artış olacağını hiç mi tahmin edememişlerdi, hem de tüm dünyada?"

Dr İbrahim Ateş
Psikiyatri Uzmanı
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim ATEŞ Fotoğraf
Dr.İbrahim ATEŞ
Antalya
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.İbrahim ATEŞ'in Makaleleri
► Çocuklukta Cinsel Eğitim Dr.Nüket İSİTEN
► Ülkemizde Cinsel Eğitim Dr.Sevilay ZORLU
► Ergenlik ve Cinsel Eğitim Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuk, Eğitim ve Okul Üzerine' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Şubat 2023
► Uçuş Korkusu ve Tedavisi Aralık 2018
► Seks Bağımlılığı Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:55
Top