2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aldatılmanın Ardından
YAZI #2573 © Yazan Psk.Fulya ÖZBİLEN | Yayın Haziran 2015
Aldatılmak, çiftlerin birbirlerine olan güvenlerini zedeleyen faktörlerin başında gelmektedir. Aldatılmanın ardından her insanın yaşayacağı ve olaya vereceği tepki birbirinden farklı olsa da yaşanacak olan sürecin bazı ortak evreleri bulunmaktadır.

1.Şok Evresi: Olayın fark edildiği an itibariyle başlayan ve genellikle kısa süren evredir. Şok evresinde olan kişi olayın gerçekten yaşanıp yaşanmadığını algılamakta zorlanabilir. Herhangi bir kızgınlık, öfke ya da mutsuzluk hissi yaşamadığını hatta hiçbir şey hissedemediğini söyleyebilir.

2.Çöküş Evresi: Olayın gerçekliğinin farkına varıldığı evredir. Aldatılan kişi bu evrede özellikle kiminle aldatıldığına dair bilgi sahibiyse kendini onunla kıyaslamaya ve kendinde olmayıp da onda olan özellikleri araştırmaya başlar. Yine bu evrede bu yaşananları hiç hak etmediğine dair düşünceler yaygın görülür. Düşüncelerin sonucunda ise uykularda bozulma, aldatılmayla ilgili rüyalar görme, iştah azalması, gerginlik, keyifsizlik ve ağlamalarla sıklıkla karşılaşılır.

3.Düşünüş Evresi: İlişki başladığı günden bugüne değerlendirmeye alınır. Kişi kendi içinde yaptığı doğru ve yanlışlar üzerinde durur. Aldatılmaya neden olabilecek davranışları olup olmadığını sorgular. Eşinin ve kendisinin bu ilişkinin içindeki rollerini, davranışlarını dışardan bir göz tarafından bakıyormuş gibi değerlendirir.

4.Kabulleniş Evresi: Süreç içinde kabulleniş evresine ne kadar çabuk geçilirse durumun yarattığı yıkım o kadar az olacaktır. Bu evrede aldatılan kişi durumla tamamen yüzleşmiştir ve genellikle baş edemediği bir öfkeyle mücadele etmeye başlamıştır. Özellikle bu evrenin kontrollü olarak atlatılabilmesi, öfke boşaltımının sağlanması ve doğru kararlar verilebilmesi için psikolojik destek almak oldukça yararlı olacaktır.

5.Hazmetme ve Deneme Evresi: İçindeki öfkeden sağlıklı bir biçimde kurtulan kişi durumu hazmetme dönemine girer. Bu evrede olayı hatırlatacak davranışlardan kaçınmak gerekir. Konuyla ilgili konuşmalar, tekrarlanmasının getireceği sonuçlara dair imalar oldukça sık görülür. Deneme evresi aldatan kişi için zorlayıcı bir evre olabilir sabırlı davranmakta fayda var.

6.Karar Evresi: Deneme evresinden sonra kişi bu ilişkiye devam edip edemeyeceğine ve karşısındaki insana yeniden güvenip güvenemeyeceğine dair fikir sahibi olur. Bu sürecin sonunda ilişki sürer ya da sonlanır.

Aldatma ve aldatılma süreci çiftleri oldukça zorlayabilen ve yoğun duyguların yaşandığı bir dönemdir. Bu süreçte dostlarınızdan ya da bu alanda uzman bir kişiden yardım istemekte çekinmeyin.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fulya ÖZBİLEN'in Yazıları
► Aldatma ve Aldatılmanın Üstesinden Gelmek Psk.Dnş.Cem Batuhan AKINCIOĞLU
► Gidenin Ardından (Kayıp ve Yas) Psk.Feyzullah ALPMAN
► Gidenlerin Ardından: Yas Süreci Psk.Yetkin KUŞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aldatılmanın Ardından' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuğum Arkadaş Edinemiyor ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:42
Top