2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Her “depresyon” Depresyon Mudur???
YAZI #2857 © Yazan Uzm.Psk.Derya LEBLEBİCİOĞLU | Yayın Ocak 2016
“Depresyon” artık insanların morali bozuk olduğunda, keyifsiz olduğunda, işler birazcık yolunda gitmediğinde kullanmayı tercih ettiği terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında ciddi bir psikiyatrik bozukluğu ifade ederken günümüzde neredeyse herkesin sahip olduğunu iddia ettiği bir durum haline geldi. Hatta bazen insanların kendilerini tanımlama biçimi, alışık oldukları bir yaşam tarzı bile olabilmektedir.

Depresif duygu durum çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilecek, sık karşılaşılan, normalden biraz daha keyifsiz, mutsuz hissedilen duygusal bir durumdur. Depresyon derin mutsuzluk, üzüntü, bunaltı duygu durumlarını içeren, bunların yanı sıra düşüncede, iletişimde, sosyal ilişkilerde, fiziksel işlevlerde de olumsuzlukların görüldüğü bir sendromdur. Yani Depresif duydu durum Depresyon Sendrom'unun belirtilerinden biri olarak görülebilir. İşler kötü gittiği zaman ya da biraz mutsuzluk hissettiğimiz zaman hemen "depresyondayım" diyerek kendimize tanı koyabiliyoruz artık. Aslında kişinin duygusunun ve durumunun farkında olması, kendini olduğundan daha kötümser bir şekilde algılamaması bu çökkün durumdan daha kolay sıyrılmasında faydalı olacaktır.

Depresyon belirtileri farklılık göstermekle birlikte şu şekilde sıralanabilir:

· Değersizlik hissi
· Yoğun bunalmışlık
· Yoğun üzüntü
· Uyku, yemek gibi fiziksel işlevlerde sorunlar
· Genel isteksizlik
· Öz saygıda azalma
· Karamsarlık
· Duygusal ve Fiziksel güçsüzlük
· Çökkün fiziksel görünüş
· Sosyal ilişkilerde sorunlar
· Unutkanlık
· Eylemsizlik
· Umutsuzluk ve çaresizlik

Genetik aktarım, hormonal sorunlar, mevsimsel değişiklikler, depresyona sebep olmakla birlikte, çevresel olaylar da kişiyi depresyona sürükleyebilir. Maddi sıkıntılar, sorunlu ilişkiler, fiziksel hastalıklar depresyonla ya da depresif duygu durumla sonuçlanabilir. Sağaltım sürecinde ilaçlardan ve psikoterapötik tekniklerden faydalanılır.

Bu tip bozukluklarla ilgili bilgilenmesi, kişinin kendini gözlemlemesi açısından faydalı olsa bile, kendi kendine tanı koymak ve buna göre hareket etmek sağlıklı olmamaktadır. Mutlaka bir uzman desteği ile ilerlenmesi yaşanan problemin çözümünde daha etkin ilerlenmesini sağlayacaktır.

"Depresyon denilince aklınıza ne geliyor?" sorusuna sıklıkla alınan cevaplar şu şekildedir:

· Uyku
· Çikolata
· Karanlık
· İsteksizlik
· Yataktan kalkamama, yorgan ve yatak
· Kış
· Nefessizlik
· Amaçsızlık
· Çözümsüzlük
· Çağın yaygın hastalığı

Ruhsal olarak sağlıklı olunduğunda kişiler sorunlarıyla tek başına cesaretle baş edebilmektedir. Sorunlar baş edilebilenin üstesinde olduğunda ya da ruhsal olarak çökkün olunduğunda tek başına halletmek fazlasıyla yorucu olabilmektedir. Bu sebeple kişi belki günü kurtarmak için "uyku, yataktan kalkamama, çikolata, alkol" gibi kısa süreli çözümlere başvurabilmektedir.

Duygusal birikimler, ard arda yaşanan örseleyici olaylar haklı olarak kişiyi umutsuzluğa ve çözümsüzlüğe götürebilir. Kişinin kendi gücüne kavuşması, benlik değerini yükseltmesi ve içsel tatmin yaşamasını sağlayacaktır. Her insanın yaşantısı ve duyguları tek ve bireysel olduğu için çözüm yolları da kişiye özel olmak durumundadır.

Uzman Psikolog Derya Leblebicioğlu
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Derya LEBLEBİCİOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Her “depresyon” Depresyon Mudur???' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:17
Top