2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuz Çok mu Hırslı?
YAZI #3346 © Yazan Psk.Dnş.Suat KOŞMAN | Yayın Mart 2017
ÇOCUĞUNUZ ÇOK MU HIRSLI

Ebeveynlerin sıkıntı çektikleri konuların başında çocukların aşırı hırslı olmaları gelmektedir. Ebeveynlerden sık sık ve genel olarak şu sözleriduyarız:“Çocuğum sürekli yarışmalı oyunlar oynamak istiyor, oyunları kaybettiğinde ise krize giriyor, en küçük bir hatayı bile kabul etmiyor,arkadaşları arasında hep birinci olmak istiyor, sınavlarda hep arkadaşlarını geçmek istiyor ve geçemeyince de ağlama krizine giriyor vb.”

Sıralanan davranışların temeline inildiğinde yanlış ebeveyn tutumuyla karşılaşmaktayız.Yani; hiçbir çocuk hırslı olarak dünyaya gelmez.Ebeveynlerin yanlış tutumları çocuklarınhırslanmasına neden olur. Ebeveynler, özellikle çocuklarını motive ederken ve bence çoğu zaman bilmeden yanlış bir metot kullanılırlar.Çocuğun bulunduğu konumundan rahatsızlık duyarak;“senin birinci olman gerekir, sen yaparsın, sen zekisin” gibi sözlerle farkına varmadan çocuğun, İslam Medeniyetinin temel ahlaki esaslarından uzaklaştırırlar.Nasıl mı?İslam Medeniyetinin kurucu mimarı ve bizim rehberimiz Hz. Muhammed(asm) hayatı zaferlerle doludur, ancak bu zaferlerin arkasında HIRS YOKTUR. Bu zaferlerin arka planına bakıldığında genel olarak şu kavramlar görülmektedir. Tevhid inancı, nübüvvet sorumluluğu, azim, sebat, kanaat, şevk, sabır, şükür, sadakat, hürmet ve muhabbet gibi kavramlar kaliteli İslami şahısların ve dolayısıyla İslam Medeniyetinin kurulmasına vesile olmuştur. Başarının ölçüsü, Batı Medeniyetinin bize dayattığı; daha fazla, en iyisi ve rekabet kavramları üzerinden ölçülmemeli. Her şeyden önce başarının ölçüsü adil bir insan olmaktır. İnsanlığı huzura kavuşturacak olanlar, adil insanlardır. Adil insan, vicdanlı olur. Vicdanlı insan da sorumluluklarına dikkat eder ve en nihayetinde başarılı bir insan olur.Yani; çocuklarımızı başkalarıyla kıyaslayıp, buna göre onlara bir başarı etiketi yapıştırmak yanlış bir davranıştır. Bu tutum, çocukların kendilerini hızlı bir yarış içinde bulmalarına ve değerli olmalarının yolunun bu yarışı kazanmak inancına götürmesine neden olur. Çocuklarımız, buluğ çağına kadar Yüce Yaratıcının yanında masum olarak kabul edilmişlerdir. Onların değeri bu iken, ebeveynlerin ne haddine ki çocuklarının değerini maddi başarılara göre belirliyorlar. Çocuklar masum oldukları gibi ebeveynlerinde tasaffileşmesine vesile olmaktadırlar. Bir de bu nazardan bakılmalı diye düşünüyorum.

Hırs negatif bir güç kaynağıdır ve o anda işe yaradığı görülse de uzun vadede bize zararla döndüğüne çoğu kez şahitlik etmişizdir. Bunu hiçbir zaman unutmamak gerekir ki;negatif kelimeler ile pozitif terbiye olmaz. Örnek olarak; çocuğu biri ile kıyaslıyoruz ve bir süre sonra çocuğun kıyaslandığı çocuktan nefret ettiğini, kıyaslandığı kişinin başarısız olması için içinden böyle isteklerde bulunduğunu, çocuğun davranışlarından gözlemleyebiliyoruz.Daha vahim bir örnek verecek olursak; sınavdan 100 alan bir öğrenci eve ağlayarak gidiyor. Anne çocuğuna “nedenağlıyorsun” diye sorunca, çocuğunun sınıfta kendisinden başka bir arkadaşının 100 almasından dolayı ağladığını öğreniyor. Düşünebiliyor musunuz? Çocuk, arkadaşı kendisiyle aynı not almış diye ağlıyor. Hırsın vahim neticesinin sadece birkaç örneği. Hırs başarıyı getirse bile, huzuru kesinlikle getirmeyecektir. Son örnekte bunu kanıtlamaktadır.

Peki,Ne yapılmalı?

*Hırs yerine yukarıda da belirtildiği gibi azim ve kararlılık duygusu benimsetilmeli. Toplumda genelde birbirinin yerine kullanılan hırs ve azim kavramları farklı anlamlar içerir. Hırs yıkıcıdır azim yapıcıdır.Hırslı davranışlarda esas olan rakibini geçmekiken, azimde ise üzerine aldığı görevi tamamlamak esastır. Dolayısıyla azimli çocuklar görevlerini tamamladıklarında tatmin olurlar; hırslı çocuklar ise çevresindeki insanları geçtiklerine inandıklarında tatmin olurlar. Hırs yıkıcı bir duygudur. Hırs daima kaybetmeye sebeptir, çocuklarımıza hırs yerine azim ve kararlılık duygusu kazandırmamız elzem teşkil etmektedir.
* Çocuğun başarısını takdir etmek için abartılı tebrikler, aferinler, yaşasınlar gibi mübalağalı sözlerden uzak durmak gerekir, çocuğun başarısını tebrik edip, tanıklık etmek yeterlidir.
*Çocuğa kendi değerini bir diğerini geçince değil, insan olmaktan kaynaklanan değerlilik hissini hissettirmek gerekir.
*Hırs ve rekabet duygusuna sınırlı zamanlarda izin verilse de, bu duygunun çok beslenmemesi gerekir. Dolayısıyla, çocuk, sürekli yarışmalı ve rekabetçi oyunlara yöneltilmemeli.
*Çocuğun başarısı hiçbir zaman kişiliğiyle özdeşleştirilmemeli, başarıyı her zaman çabaya bağlamak gerekir.
*Hırslı çocuklarda başarı değil, çaba övülmeli.
Sonuç olarak; Üstat Bediüzzaman’ın dediği gibi “Hırs, sebeb-i haybettir ve illet ve zillettir; ve mahrumiyet ve sefaleti getirir” Hırsın bu zararlarından dolayı uzak durmak hepimiz için iyi olsa gerek. (Vesselam…)
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Suat KOŞMAN
Malatya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Suat KOŞMAN'ın Makaleleri
► Ben Çocuğunuz; Psk.Cafer ÇATALOLUK
► Boşanma ve Çocuğunuz Psk.Füsun BUDAK
► Çocuğunuz Artık Ergen… Psk.Cevher SÖNMEZ
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Hülya TURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuz Çok mu Hırslı?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:27
Top