2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Yoksunluk Şeması Nedir?
YAZI #3846 © Yazan Uzm.Psk.Nur METİN KORKMAZ | Yayın Eylül 2017
Bu şemaya sahip kişilerde yeterli seviyede duygusal desteğin diğerleri tarafından sağlanmayacağına dair beklenti vardır. Bu şemaya sahip insanlar, ilişkilerinde fazla ısrarcı olma eğilimindedirler ve bu yönüyle bu şemanın doyumsuz bir özelliği olduğu söylenebilir. Kişinin çocukluğunda yaşadığı duygusal yoksunluk deneyimi onun sonsuza kadar yalnız kalacağı, bazı şeylerin kendisi için hiç bir zaman doldurulamayacak olması, hiç bir zaman duyulmayacak ve anlaşılmayacak olmak hissi ile alakalıdır. Bu şemanın doyumsuz bir özelliği vardır. İnsanlar size ne kadar verirlerse versinler, size hiçbir zaman yeterli gelmez.

Duygusal Yoksunluk Şemasının Kökenleri

Ebeveynin çocuğa karşı soğuk ve sevgi vermeyen bir tutum içinde olması.
Çocuğun sevildiğine ve değer verildiğine dair bir hissinin olmaması.
Ebeveyn çocuğa yeterli zaman ayırmaz ve ilgi göstermez.
Ebeveyn çocuğun ihtiyaçlarını gerçekten dinlemez.
Ebeveyn çocuğu gerekli şekilde yatıştırmaz, empati kuramaz.
Ebeveyn, çocuğu yeteri kadar yönlendirmez veya bir yön algısı sağlamaz.
Duygusal Yoksunluk Şemasını Değiştirmek

Çocukluğunuzda yaşadığınız yoksunluğu anlayın. İçinizdeki yoksun çocuğu hissedin. Çocukken başınıza gelenler konusundaki gerçek ile uzlaşmalısınız.
Şu andaki ilişkinizdeki yoksunluk hislerini gözlemleyin. Bakım, empati ve rehberlik gibi ihtiyaçlarınız için iletişime geçin.
Geçmiş ilişkilerinizin üstünden geçin ve tekrarlayan örüntüleri netleştirin. Şimdiden itibaren kaçınmanızın önündeki engelleri listeleyin. Her ilişkinizde nelerin yanlış gittiğini düşünün. O kişi sizin ihtiyaçlarınızı karşılıyor muydu veya karşılama konusunda isteksiz miydi?
Güçlü bir kimyanız olan soğuk eşlerden kaçının.
Duyguusaş olarak cömert bir eş bulduğunuz zaman, ilişkinizi yürütmek için bir şans verin. Ne istediğinizi belirtin. Eşinizle kırılganlığınızı paylaşın.
Eşinizi suçlamaktan ve ihtiyaçlarınızın karşılanması konusunda ısrarcı olmaktan vazgeçin. Öfkelenmek ve ısrarcı olmak kendi kendini baltalayıcı bir harekettir. Neredeyse hiçbir zaman daha iyi hissederek sonuçlanmaz- her şey sadece daha kötüye gider. Eğer bir ilişkiyi yürütmek istiyorsanız, düşüncelerinizi ve hislerinizi eşinizle paylaşma konusunda istekli olmalısınız. Kendinizi paylaşmalısınız.


KAYNAK

Young J. & Klosko J. (2014). Hayatı Yeniden Keşfedin (S. Kohen ve D. Güler, Çev.) İstanbul: Psikonet.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nur METİN KORKMAZ'ın Yazıları
► Duygusal Zeka Nedir? Psk.Gözde EMİK AKSOY
► İlişkilerin Şeması Psk.Jiyan ÖZKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Duygusal Yoksunluk Şeması Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Empati Temmuz 2018
◊ Tutku..... Temmuz 2018
◊ Panik Atak? Mayıs 2018
◊ Acıdan Beslenmek… Mayıs 2018
◊ Mutluluk Üzerine... Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:32
Top