2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Nedir? Nasıl Uygulanır? Diyabet Diş Eti Hastalığı Yapar mı?
YAZI #4423 © Yazan Dt.Fikret ALTAN | Yayın Şubat 2018
Diş çürükleri genelde dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki fissür denen derin oluklarda başlar. Yeni sürmüş dişlerdeki koruyucu mine dokusu oluşumunu sonlandırmadığı için çürümeye daha müsaittir. Özellikle 6 yaş dişlerinin sürdüğü, 5 ile 12 yaş arası dişlere uygulanması faydalı olmaktadır. Bu koruma şekli hasta için kolay sıkıntı vermeyen, çürük oluşumunu önleyen birkaç dakikalık bir işlemdir. Üzerinde girinti çıkıntı olan her dişe uygulamak çürük oluşumunu minimuma indirir.

Fissür örtücü fluor gibi tekrarlanan bir uygulama değildir. Zaman içerisinde çiğneme basıncı ile kırılıp düşebilir, bu tür durumlarda fissur örtücü tekrarlanmalıdır. Fissür örtücü ile fluor arasında ayrım yapılamaz. İkiside birbirini tamamlar, biri için daha önemli demek çok zordur. Fissür örtücü pahalı bir uygulama değildir. Hatta dolguya göre daha uygun bir uygulamadır. 3-5 dk. içerisinde yapılır. Fissür örtücü eğer yapılmazsa çocuğun azı dişlerindeki çürük oluşumu daha müsait hale gelir. Böylece ağızda en uzun süreyi geçiren süt dişlerinden azı dişleri çürük tehditi altında kalır.

Şeker Hastalığı (Diabetes mellitus) ile Diş Eti Arasında Bir İlişki Var mıdır? Günümüzde diş eti hastalıkları diyabette görülen komplikasyonlardan biri olarak kabul edilmektedir. Diş eti hastalığı tedavi edilmediğinde kan şekeri artışına ve bunun sonucunda diş eti kanaması ile birlikte ağızda koku oluşumuna ve diğer komplikasyonların artmasına da sebep olmaktadır. Bu yüzden şeker hastalığını kontrolde tutmak çok önemlidir. Bunun için dengeli beslenme, şeker ve şekerli yiyeceklerden, beyaz ekmekten uzak durmak günde 10-15 bardak su içmek, ağız hijyenini sağlamak, düzenli diş hekimine gitmek, dişlerimizi 6 ayda 1 temizletmek ve tabii ki 1 saat kadar hareket etmek (yürüyüş, yüzme, yoga) çok önemlidir. Özellikle diyabet hastalarının yürüyüş veya egzersiz yapması, hareketli bir yaşam tarzı, insülin direncini dengelemekte, şekerin kırılarak normal şeker seviyesine indirmektedir. Bu tip hastaların kullandığı ilaçları terk etmelerine, ilaçsız bir yaşam sürmelerine etkisi olmaktadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fikret ALTAN Fotoğraf
Dt.Fikret ALTAN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Fikret ALTAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Nedir? Nasıl Uygulanır? Diyabet Diş Eti Hastalığı Yapar mı?' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Röntgen (Radyografi) Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:11
Top