2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpeklerde Alerjik Deri Hastalıkları
YAZI #4595 © Yazan Vet.Hek.Mehmet Yavuz UĞUR | Yayın Mart 2018
Bilindiği üzere deri hastalıkları teşhisi ve tedavisi zor olan hastalıklardır..Mantar ,uyuz bakteri gibi canlı mikroorganizmaların meydana getirdiği deri lezyonları dışında birde yedikleri gıdalara bağlı olarak veya ortamdaki toz , parfüm ,deterjan gibi alerjenlere karşıda vücutlarında reaksiyonlar şekillenebilmektedir..Her ırk kedi ve köpek hatta bazen kuşlarda bile alerjik deri lezyonlarıyla karşılaşmak mümkün..Genellikle beyaz ırk veya beyaza yakın: kedi (van,ankara,chinchilla ,iran) ve köpekler(terrier pug ) daha yatkındır..En çok karşılaşılan problem kedimiz veya köpeğimizin düzenli yediği kuru maması tükendiğinde idareten farklı bir mama kullanmak.Aşırı derecede tavuk eti veya yüksek proteinli gıdalarla beslemek(tavuk eti ,ciğer)..Bazende süt ve diğer gıdalarda alerjiye sebep olabiliyor..Olayın mekanizmasını kısaca özetliyecek olursak yüksek ağırlığa sahip proteine veya mamanın içerisindeki yabancı veya koruyucu kimyasal maddeye maruz kalan vücut bunları yabancı olarak kabul edip saldırma eğilimi içerisinde olur..Bu maddeleri vücuttan uzaklaştırmak için yüksek oranda akyuvar üretimi olur..Yabancı maddeleri bloklayan akyuvarlarla- hücreler bir komplex meydana getirir. Bu komplexler vücudun çeşitli noktalarında birikme yapar..Bunlarda dışarıdan deride ortası kabuklu sivilce ,etrafında kıl dökülmesiyle karakterize alanlar olarak ortaya çıkar..Kaşıntının meydana gelmesi ise bir dizi tepkisel hücre reaksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan histaminlerdir..Bu tarz kaşıntılı ve kabuklu deri lezyonu bulunan hayvanlarda mutlaka hemogram dediğimiz kan tablosuna bakılmalıdır..Özelllikle WBC,LENFOSİT VE EUZONOFİLDE meydana gelen artışlar ve artışın sayısal değeri bize uygulanacak tedavi konusunda yön verecektir… KISACA ÖZETLERSEK 1)DERİ LEZYONU OLAN TÜM VAKALARDA MUTLAKA TAM KAN(HEMOGRAM) BAKILMALIDIR. 2)HEMOGRAM SONUÇLARINA GÖRE TEDAVİ UYGULANMALIDIR..ALERJİK REAKSİYONLARDA KISA VEYA UZUN ETKİLİ KORTİZONLAR UYGULANIR..YA DA SADECE ANTİHİSTAMİNİKLERDE KULLANILABİLİR..BUNU HAYVANIN DURUMU ,SONUÇLAR VE VETERİNER HEKİMİN TASARRUFU BELİRLER.. 3)ALERJİK REAKSİYONLARIN; MANTAR, UYUZ,ISLAK DERMATİT VE DİĞER DERİ HASTALIKLARIYLA KOMPLİKE OLUP OLMADIĞI MUTLAKA EKARTE EDİLMELİDİR.. 4)ALERJİLERİN ;VÜCUDUN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN VERMİŞ OLDUĞU TEPKİSEL REAKSİYONLAR OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR..BU DURUMA BİR NEVİ ZARARLI YÜKSEK BAĞIŞIKLIK DA DENİLEBİLİR.. 5)MUTLAKA ALERJİYE NEDEN OLAN FACTÖR BULUNMALI VE BİR DAHA KULLANILMAMALIDIR.. 6)KESİNLİKLE MAMASI DEĞİŞTİRİLMELİDİR..BU DURUMLAR İÇİN ÖZEL HYPOALERJEN MAMALAR MEVCUTTUR..
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Mehmet Yavuz UĞUR'un Makaleleri
► Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN
► Kedi ve Köpeklerde Polisitemi Vet.Hek.Alper BAYRAKAL
► Kedi ve Köpeklerde Zehirlenmeler Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Kedi ve Köpeklerde Kusma Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpeklerde Alerjik Deri Hastalıkları' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:26
Top