2007'den Bugüne 92,327 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Alkol ve Madde Bağımlılığı Nedir?, Tedavisi Nasıldır? Başa Çıkma Yolları
YAZI #4596 © Yazan Psk.Hasan TOKMAK | Yayın Mart 2018
Alkol ve Madde kullanımının hızla yayıldığı günümüzde neredeyse ailesinden bu dertten mustarip olmayan yok gibi. Ailelerin bu sorun karşısında ne yapacaklarını bilmemeleri ise bu sorunun daha fazla artmasına sebep olmaktadır. Madde kullanımının özellikle son zamanlarda çok küçük yaşlara düşmesi mücadele edilmesini de zorlaştırmaktadır. Oysaki etkili bir mücadele ile bu sorunun üstesinden gelebilmek çocuklarımızı bu bağımlılıklardan kurtarmak hepimizin elinde.

Öncelikle alkol ve madde kullanımının gençler arasında bu kadar çabuk yayılmasının sebeplerini bilmek gerekir. Gençlerin bir çoğu evlerinde bulamadıkları huzur ortamını yalancı olarak oluşturulan ortamlarda bulduklarını düşünmektedirler. Bu durum ailelerin gençler üzerindeki etkisini de azaltmakta olup etkin şekilde mücadele edilmesini de engellemektedir. Gençlerin zihinsel, fiziksel, sosyal etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri ortamlarının az olması ve bu tür ortamların yeteri kadar değerlendirilmemesi, ailelerin çocuklarını gerçek manada tanıyamamaları, çocukları ile kaliteli zaman geçirmemeleri gibi sebepler gençler arasında madde kullanımının artmasına sebep olabilmektedir.

Alkol ve Madde kullanan gençlerin bir çoğu yukarıda saydığımız sebeplerden alkol ve madde kullanmaya başlamaktadır. Alkol ve madde kullanan gençlerin maddeye başlamaları ile birlikte gün içerisinde yapması gerekli sorumluluklarını yerine getirmemeleri, derslerinde başarısız olmaları, harcanan para miktarında artış olması, saldırganlaşması, kavgacı olması, arkadaş çevresinin değişmeye başlaması, iştah kaybı, sık sık rahatsızlık yaşaması gibi belirtiler gözlenmektedir.

Gençler arasında hızla yayılan alkol ve madde kullanımı karşısında ailelerin yapabilecekleri en önemli davranış etkili bir dinleme yaparak çocuğun kendisini anlatma fırsatının verilmesi gerekmektedir. Fiziksel cezalandırmaya gidilmemeli , aşırı kontrolden uzak durmalı, baskı yapmamalı , aşırı hoşgörü ve tolerans göstermenin de fayda sağlamadığı göz ardı edilmemelidir. Hayır diyebilmeyi öğretmeli ,anne ve babaların çocuklarını sevdiklerini hissettirmeli, çocuklarına yapabileceği sorumluluklar vermelidirler. Saydığım bu ve benzeri çözüm yollarının anne ve babalar tarafından çocuklarının karakteristik yapısı ve ruhsal durumuna göre geliştirebilmeli.

Her ne kadar bütün bir toplum olarak alkol ve madde ile mücadele etmeye çalışılsa da bazen toplumun ve ailelerin yetersiz kaldığı durumlar da olabilmektedir. Her geçen gün yeni bağımlılık oluşturan maddeler ortaya çıkabilmektedir. Bunun için toplum ve aileler kendilerini bu sorun karşısında yenileyerek yeni çözüm yolları üretmelidir. Mücadele edilirken çaresiz kalındığında profesyonel yardım almaktan çekinilmemelidir. Çünkü hayat maddeye hapis edilecek kadar uzun değildir
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hasan TOKMAK'ın Makaleleri
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Tamer Numan DUMAN
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Serpil KIZILTAŞ GÜNYÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Alkol ve Madde Bağımlılığı Nedir?, Tedavisi Nasıldır? Başa Çıkma Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:48
Top