2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
YAZI #5057 © Yazan Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ | Yayın Ekim 2018
Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Merhaba, bu yazımızda sizi dil ve konuşma terapisi konusunda bilgilendireceğiz. Bu konuda doğru bilinen yanlışlara değinecek, çocuğunuz için doğru kararı vermenize yardımcı olacağız. Konuşma bozukluğunun giderilmesinin çocuğunuzun özgüveni ve mutluluğu üstündeki olumlu etkisinden bahsedeceğiz. Yazımızı okumayı bitirdiğinizde, akıcı konuşması için çocuğunuza vereceğiniz bir dil ve konuşma terapisi hediyesinin, onun için ne kadar anlamlı olduğu hakkında fikir edinmiş olacaksınız.

Dil ve konuşma terapisi , bu konuda eğitim almış uzman psikologlar tarafından, dil ve konuşma sorunlarını değerlendirmesi ve bu sorunun aşılması için müdahale edilmesini kapsayan bir süreçtir. Günümüzde uzman psikologlar, kekemelik, geç konuşma ve konuşma alanındaki birçok bozukluğun tedavisinde, bilimsel gelişmelerden faydalanarak çocukların yanında her yaştan hastalara etkin bir şekilde yardımcı olabilmektedir. Alanında eğitimli, hastanın konuşma bozukluğundan kaynaklanan olumsuz duygularını anlayan ve sonuca ulaşmak için hastayla birlikte kararlı davranan bir uzmanın terapi desteğiyle, konuşma bozukluğunu aşmak artık çok kolay. Bu bilgiler ışığında, gelin bir de dil ve konuşma terapisi konusundaki ön yargılarımıza, doğru bilinen yanlışlara bakalım:

Dil ve Konuşma Terapisi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
1.Konuşma bozukluğu erken yaşta değerlendirilmez
Yanlış. İnsanı hayvandan ayıran dil yetisi, beynin en erken edindiği yetilerden biridir ve bundaki sorun da erken yaşta kendini belli eder dolayısıyla uzman tarafından incelenebilir. Bu yanlış bilginin size vakit kaybettirmesine izin vermeyin, çocuğunuz için dil ve konuşma terapisi almaya başlayın.

2.Küçük yaşta alınan dil ve konuşma terapisi çocuğu kötü etkiler
Hayır, kötü etkilemez. Konu çocuğumuz olunca en önemli ön yargımız bu oluyor. Öncelikle, psikoloji bilimine ve eğitimli uzman pedagogunuza güvenin. Psikologlar aldıkları eğitim ve saha deneyimlerinden dolayı, hangi çocuğun hangi terapiyi alması gerektiğini çok iyi bilirler. Erken tanı ve tedavi her hastalıkta olduğu gibi bu sorunda da hayati önem taşımaktadır. Tekrar önemine değinelim, çocuğunuzun konuşma bozukluğu olduğunu fark ettiğiniz anda, zaman kaybetmeden dil ve konuşma terapisi alması için bir terapiste götürün. Bu konuda Kıta Danışmanlık’ın uzman psikologları size yardımcı olacaktır.

3.Okuma yazma öğrenince konuşması düzelir
Yanlış. Siz bu önyargıya takılırken çocuğunuzun konuşma bozukluğu kemikleşiyor. Dil ve konuşma bozukluklarının okuma yazmakla ilgisi yoktur. Çocuğunuzun özgüveninin, konuşma bozukluğundan dolayı sınıf arkadaşları tarafından yıkılmasına izin vermeyin. Dil ve konuşma terapisi , çocuğunuza özgüven olarak geri döner.

4.Konuşma bozukları psikolojik problemlerdir
Hayır, değildir. Konuşma sorunları, bilimin hâlen araştırdığı birçok nedenin birleşiminden kaynaklanmaktadır. Psikolojik etkenler bu nedenlerden sadece bir tanesidir. Bu yüzden konuşma bozukluklarının psikolojik bir problem olarak adlandırılması yanlıştır ve hastaya kendisi kötü hissettirir. Sorun, dil ve konuşma terapisi alındığında çözülebilir.

5.Konuşma bozukluğu kısa sürede düzeltilebilir
Yanlış. Tedavi süreci, konuşma bozukluğu olan kişinin performansına göre değişir. Kişi terapistiyle uyumlu çalışırsa süre kısalabilir ancak beyin gibi çok gelişmiş bir organın sorunun çok kısa sürede çözüleceğini söylemek gerçekçi değildir. Önemli olan, uzman psikologla yapılan ve kalıcı sonuçları olacak dil ve konuşma bozukluğu terapisi almaktır.

6.Konuşma bozukluğunun nedeni dil bağıdır
Hayır, değildir. Bu önyargı bilimsel olmayan bir genellemeden kaynaklanmaktadır. Bazı konuşma bozukluğu yaşayan kişilerde, dil bağı etkili olabilir ama bunu bütüne genellemek yanlıştır. Konuşma bozukluğu birçok nedeni olabilen karmaşık bir sorundur ancak uzman tarafından incelenmesi, teşhis konulması ve tedavi edilmesi gerekir.

HAYDİ, ÇOCUĞUNUZA MUTLU BİR GELECEK HAZIRLAYIN!
Yazımızda size doğru bilinen yanlışları açıklamaya çalıştık. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Öyleyse, vakit kaybetmeden dil ve konuşma terapisi alarak çocuğunuza mutlu bir gelecek hazırlamanın tam zamanı!
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saynur İÇYÜZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ'ün Yazıları
► Geç Konuşma Terapisi Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Çocuklarda Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
► Kekemelik ve Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
► Konuşma Terapisi ve Kekemelik Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yeme Bozukluğu Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:38
Top