2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir?
YAZI #6365 © Yazan Psk.Tuğçe MUTLU GÜNEŞ | Yayın Mart 2020
Vajinismus; kadının, tüm isteğine rağmen, vajina ile penis birlikteliğini engellemek için bilinçsiz şekilde vajinasında ve tüm vücudunda geliştirdiği istemsiz bir kasılma ve cinsel ilişkiyi reddetme durumudur.
Cinsel organlar denildiğinde hemen hemen herkesin aklına önce penis ve vajina gelir. Toplumda cinselliğin penis-vajina birleşmesinden ibaret olduğuna dair yaygın bir yanlış inanış vardır. Oysaki en büyük cinsel organımız beynimizdir, çünkü cinsellikten alınan haz tamamen duygularımız ve düşüncelerimizle bağlantılıdır. Cinsellikte penis ve vajina önemli oyunculardır ama bir filmi film yapan yönetmenidir. Dolayısıyla en önemli rol beynindir. “Vajinanın kasılması” anlamına gelen vajinismusta kasılmalar düşüncede başlar, vajinada devam eder. Vajinismus, beynin vajinaya verdiği “kasıl” komutudur. Çünkü kasılma yaşayan çoğu kadın canının yanacağını, ağrı hissedeceğini, aşırı kanama olacağını düşünür. Yani bir tehlike algısı vardır, bu tehlikeden kendisini koruması için de kasılarak engellemesi gerekir. Tüm bunlar çok otomatik ve hızlı bir şekilde yaşanır ve kadın kendisini, partnerini engeller halde bulur. Bu korku ve kaygılar kadının düşüncelerine hâkim olduğu sürece vajinasını da yönlendirir ve sonuçta kadın, cinsel birlikteliği engeller. Vajinismus sorunu olan kadının vajina yapısı ya da vajinasında meydana gelen kasılmalar gerçekte cinsel birleşmeye engel olamaz. Kadının vajinası; bir bebeğin kafasının çıkabileceği kadar esneyebilir ve penisin girişini engelleyecek kadar kasılamaz. Kadın sevişince uyarılır, uyarılınca vajinası genişler, uzar ve esner. Bu gerçeğe rağmen kadın vajinasının sımsıkı kapandığını, asla esnemeyeceğini, vajinasının içinde aşılmaz bir duvar olduğunu, penisin kesinlikle vajinasına giremeyeceğini zanneder. İşte bu “zannetme” sonucu vajinismus yaşanır.
Kişinin cinsellikle ilgili, bedeniyle ve vajinasıyla ilgili yanlış bilgileri, inançları, olumsuz duygu ve düşünceleri varsa, cinsel ilişkiden haz alması zordur. Vajinismusun bugün için bilimsel olarak başarısı kanıtlanmış tek tedavi yolu cinsel terapidir.Cinsel terapiye en iyi cevap veren cinsel işlev bozukluğudur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğçe MUTLU GÜNEŞ Fotoğraf
Psk.Tuğçe MUTLU GÜNEŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuğçe MUTLU GÜNEŞ'in Yazıları
► Vajinismus Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Vajinismus Nedir? Psk.Ali BIÇAK
► Vajinismus Nedir Psk.Erdim Hasip HAKVERİR
► Vajinismus Nedir? Psk.Nihal ARAPTARLI
► Vajinismus Nedir ? Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:18
Top