2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir
MAKALE #12521 © Yazan Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR | Yayın Nisan 2014 | 3,906 Okuyucu
VAJİNİSMUS NEDİR?

Vajinismus cinsel birleşme sırasında kadında vajeni çevreleyen kasların istem dışı olarak kasılması sonucunda ilişkiye izin vermemesi veya ilişkinin çok zor olmasıdır. Kadın korku, kaygı ve endişelerinden dolayı vajinal kaslarının kasılmasının önüne geçemez ve cinsel ilişkiye izin vermez. Günümüzde vajinismustan % 100 kurtulmak mümkündür.
Vajinismusta yaşanan kasılmalar refleks olarak gelişir ve istem dışıdır, asla kadının kontrolünde değildir. Kadın eşini çok sevdiğini söylese ve onunla cinsel birlikteliği istese de bunu başaramaz.

Cinsel birleşme sırasında yaşanan bu kasılmalar aslında kadının bilinç dışı olarak kendisini korumaya yönelik bir savunmasıdır. Sadece vajinal bölge kaslarında değil, tüm pelvik ve vücut kaslarında da bilinç dışı bu kasılmalar olur ve kadın eşini bilinç dışı reddederek cinsel ilişkiye izin vermez.

Her kadında vajinismus farklı boyutlarda seyredebilir. Bazı danışanlar, jinekolojik muayene sırasında bacaklarını kapatıp vajinal bölgenin görüntülenmesine bile izin vermeyebilir. Bazı danışanlar ise kendi parmağı veya tamponla bile vajina girişine temas edemez.

Kadının kendini kasması aslında bilinçdışı kökenli bir şeye karşı kendini savunmasıdır. Vajinismuslu kadınların cinselliğe yönelik yoğun kaygı ve endişeleri vardır. Çocukluktan itibaren kadına cinselliğin kötü ve ona zarar verebilecek bir şey olarak öğretilmesi; ilişki sırasında tepkisel olarak istemsiz şekilde vajinal kasları ve bazen de tüm vücut kaslarının kasılmasına neden olmaktadır. Bu kasılmalar sonucu cinsel ilişki son derece ağrılı ve imkânsız hale gelebilmektedir.

Geçmişte yaşanan kötü cinsel tecrübeler (taciz, tecavüz veya ilk cinsel birlikteliğin çok ağrılı veya eşin ilk birleşme esnasında set tutumlarının olması veya cinsellikle ilgili kulaktan duyma yanlış veya eksik bilgilendirmeler) vajinismusa zemin hazırlayabilmektedir.

Katı toplumsal kuralların egemen olduğu ve cinselliğin ayıp, günah ve yasak düşüncesinin yerleştiği toplumlarda vajinismus ve diğer cinsel problemlerle çok sık karşılaşmaktayız. Benzer nedenlerden dolayı, bizim toplumsal yapımızda da kızlık zarının korunması gereken çok önemli bir yapı olarak öğretilmesi, vajinismusun alt yapısını oluşturmaktadır.

Kadının cinsellikle ilgili kötü bir tecrübe veya inanışı olmasa da bazen kötü bir jinekolojik muayene, doğum veya kürtaj hikâyesi de kadınlarda sonradan (sekonder) vajinusmus gelişmesinin en sık nedenlerinden birini oluşturmaktadır.

İlk cinsel birliktelikle ilgili yanlış veya eksik bilgilendirmeler, penisin vücuda zarar vereceği ile ilgili inanışlar, kızlık zarının bozulması sırasında aşırı kanama ve ağrı olacağı korkusu veya gebe kalma endişesi vajinismusa yol açmaktadır. Vajinismuslu kadının bilinçdışında cinselliğe yönelik yoğun endişe ve korkuları vardır. Vajinismus kadının bu korkulara karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Kadın bütün vücut kaslarını kasarak kendisini bu duruma karşı koruma altına alır.

Vajinismus, kadın genital organ yapısal bozukluğu ile ilgili değildir. Vajinismuslu danışanlar çoğu zaman vajinasının ileri derece dar ve küçük olduğu için ilişkiye giremediklerini düşünürler. Oysa bu düşünce tamamen yanlıştır. Çünkü vajina son derece esnek yapıda bir organdır. Doğum sırasında bebeğin başını çıkaracak genişliğe kadar ulaşabilir. Cinsel birliktelik sırasında da son derece gevşek bir kıvama gelebilir.

VAJİNİSMUSUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vajinismus toplumumuzda çok sık görülmesine rağmen çiftler terapiye çok geç başvururlar. Bu sorunu sadece kendileri yaşadıklarını düşünürler ve kimseyle paylaşamazlar. Vajinismusun kendiliğinden zaman içinde iyileşeceğini düşünürler ve terapi görmeyi ertelerler.

Zamanla, kadın kocasına karşı suçluluk hissedebilir. Vajinismus sebebiyle kendine olan güvenini kaybedebilir ve kendini yetersiz bulabilir. Bir süre sonra çift cinsel ilişkiyi denemekten vazgeçer. Erkeklerde cinsel isteksizlik ve ek cinsel problemler başlayabilir.
Aileler de sorunu biliyorsa bu durum çift üzerinde ciddi bir baskı oluşturur. Toplumuzda çiftler, vajinismus terapisini çoğu zaman çocuk istedikleri zaman terapiye başvurduklarını ifade ederler.

Vajinismus danışanları kendi genital organ yapıları ile yoğun kaygıları vardır. Öncelikle kızlık zarının çok kalın olduğunu ve bu yüzden ilişkiye giremediğine odaklanır. Ya da vajinasının her ilişkiye girebilen kadına göre çok daha dar olduğuna inanır ve bu durumdan dolayı penisin vajinaya girmesinin mümkün olmadığını düşünür.
Eşinin cinsel organının daracık vajina bölgesine girişinde sanki duvara çarparmış hissi yarattığını ve vajinadan içeriye girmesi halinde ona zarar vereceğinden ve çok canı yanacağından emindir. Penis bir şekilde içeriye girse de orda kitlenip kalacağını ve dışarı çıkmasının da çok zor olacağını düşünür.

Kızlık zarının bu sırada yoğun hasar göreceği kanamasının çok olacağına ve hastaneye gitmek zorunda kalacakları kaygısı taşır.

Belli bir süre sonra eşiyle tam anlamıyla cinselliği yaşayamayan kadınlar, yoğun hayal kırıklığı yaşar ve kendini değersiz hissedebilir. Eşini mutlu edemediği için kendini suçlar ve giderek özgüvenini kaybeder. Başarısızlık kaygısı nedeniyle artık cinselliği hayatında erteleyerek bu durumdan kaçınmaya çalışır.

Günümüzde vajinismusdan % 100 kurtulmak mümkündür. Türk toplumunda her 10 kadından birinde vajinismus olsa da, terapiye çok geç başvurulması çiftlerin ilişkilerinin bozulmasına ve ailenin zarar görmesine sebep olmaktadır.

VAJİNUSMUSUN TÜRLERİ VAR MIDIR?

Primer Vajinismus: İlk cinsel ilişkiyle birlikte başlayan vajinismus problemidir.
Sekonder Vajinismus: Öncesinde sağlıklı bir cinsel hayatı olmasına rağmen sonradan kötü bir cinsel deneyim (tecavüz, taciz) veya genital muayene, doğum, kürtaj veya düşük hikâyesine bağlı vajinismus gelişmesidir.

Danışanların çoğu zaman karıştırdıkları cinsel soğukluk tablosundan vajinismusun farkı; Vajinismus danışanları eşleriyle cinselliği çok yaşamak isterler, cinsel uyarılmaları iyidir ve ön sevişme sırasında vajinal ıslanmaları olur ancak tam cinsel birleşme sırasında cinselliği reddederler. Çoğu ilerlemiş vajinismus danışanlarında ilişkiye giremeyen çiftlerde başarısızlık kaygısı nedeniyle yavaş yavaş vajinismusa cinsel isteksizlik de eşlik etmektedir.

VAJİNİSMUS TERAPİSİ NASIL YAPILIR?

Vajinismus danışanların bilinçdışında cinselliğe yönelik gereksiz korku ve endişeleri vardır. Öncelikle bu korku ve endişeyi yenebilmeleri için rahat ve huzurlu bir ortam oluşturulmalıdır.

Kadın üreme sistemi ve cinsellikle ilgili genel bilgiler danışanla paylaşılır. Danışanın cinselliğe bakışının yeniden yapılandırılması hedeflenir. Cinsellikle ilgili kulaktan duyma yanlış bilgiler ve cinsel mitler yerine doğru bilgiler danışanla paylaşılır.
Cinsel terapi ile istemsiz olarak kasılan kaslarının, kadının isteği dahilinde kasılıp gevşemesi üzerine çalışmalar yapılır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi uygulanır.

VAJİNİSMUS TERAPİSİNDE ORTALAMA KAÇ SEANSTA ÇÖZÜME ULAŞILIR?

Vajinismusun derecesine göre birkaç seanstan 10 seansa kadar uzayabilir ama ortalama 3 - 4 seansta % 100 başarıya ulaşılmaktadır.

VAJİNİSMUS TERAPİSİNE EŞLERİN GELMESİ GEREKİR Mİ?
Eşlerin terapiye katılması bilgilendirme amaçlı olarak ilk seansta uygun olsa da diğer seanslar için eşlerin katılma zorunluluğu yoktur.
VAJİNİSMUS TERAPİSİNDE BAŞARIYI ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖR NEDİR?
Vajinismus terapisinde başarıyı etkileyen en önemli faktör danışanın kendisine ve terapistine olan güveni ve sonuna kadar terapinin başarısına olan inancıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Nedir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdim Hasip HAKVERİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman - Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'in Makaleleri
► Vajinismus Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Vajinismus Nedir? Psk.Ali BIÇAK
► Vajinismus Nedir? Psk.Nihal ARAPTARLI
► Vajinismus Nedir ? Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Ocak 2014
► Hipnoz ve Biliçdışı Kasım 2013
► Sınav Kaygısı Ocak 2013
► Kardeşimi Kıskanıyorum Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:24
Top