2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Terapisi Nedir?
YAZI #6816 © Yazan Uzm.Psk.Burcu YALÇIN | Yayın Aralık 2020
EMDR, "Eye Movement Desensitization and Reprocessing" kelimelerinin baş harfi ile oluşan bir terapi yöntemidir. Türkçe açılımı ise ‘’Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme’’ olan psikoterapi yaklaşımıdır. EMDR terapisi ‘kısa süreli terapiler’ grubunda yer alır .EMDR uygulanırken danışanın bilinci açık ve terapi boyunca uyanıktır, hipnoz yöntemi değildir.
Danışan işlemleme esnasında terapistin sağa ve sola hareket ettirdiği parmaklarını gözleri ile takip eder. Danışanın zihninden geçenlere odaklanıp aynı anda göz hareketlerine dikkatini vermesi ile beynin sağ ve sol lobunun ilişki kurduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda işlemleme işitsel ve dokunma gibi farklı uyarımlar ile yapılabilmektedir.
EMDR terapisine göre problemli davranışlarımızın temelinde işlenmeden depolanmış anılarımız yatar. Travmatik anı kişinin zihninde o anla ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerden oluşan bir anı ağı oluşturur. EMDR tedavisi esnasında, bu anı ağları üzerinde değişim ve dönüşüm yapılması amaçlanır.
EMDR terapisinde; çocukluk çağında yaşanan üzücü deneyimler, davranışları etkileyen kötü olaylar ve zihinde depolanmış kötü anılar gibi olumsuz deneyimleri işlemleyerek, olağan anıların yeniden yorumlanması sağlamaktadır.
Doğal afetler, büyük kazalar, kayıplar, savaş, taciz, tecavüz gibi önemli travmaların yanı sıra, başta çocukluk çağı olmak üzere her yaşta yaşanan bağlanma sorunları, kardeş kıskançlığı, özgüven problemleri, depresyon, kaygı bozuklukları, öfke kontrol bozukluğu, yeme bozuklukları ve fobiler gibi sorunlarda kullanılmaktadır.
EMDR, bu tür rahatsız edici anıların duyarsızlaştırılması ile gerçekleşen fizyolojik temelli bir terapidir. Beynin zamanında yapamadığı işlemi yapmasını sağlar. Danışan artık bu olumsuz deneyimden rahatsız olmaz, anıyı yeni ve sağlıklı bir açıdan görür.
Bu terapide sorunlar bazen bir seansta çözülebilmesine rağmen önerilen üç seansta duygu ve düşüncelerin işlenmesidir. Bazen karmaşık travmalarda sekiz ile on seans arasında değişebilmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu YALÇIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Burcu YALÇIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burcu YALÇIN'ın Makaleleri
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Emdr Terapisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Emdr Terapisi Üzerine. Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
► Fobi ve Emdr Terapisi Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Emdr Terapisi ve Travma Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Emdr Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:59
Top