2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Ergoterapi
YAZI #7007 © Yazan Dilara KAYA | Yayın Haziran 2021
DEHB(Dikkat eksikliği hiperaKtivite bozukluğu)

ADHD( attention deficit hyperactivity disorder) türkçe adıyla dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu nörogelişimsel bir bozukluktur, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilir. komorbid durumlar sıklıkla görülür. DEHB olan yetişkinlerin %80’i en az bir tane farkı psikiyatrik bozukluğa sahip, DEHB olan çocukların %25’i anksiyete bozukluğuna sahip, DEHB olan kişilerin %20’si bipolar ve mod bozukluğuna sahip.

DEHB 3 alt başlık şeklinde incelenebilir;

1-dikkat eksikliği

2-hiperaktivite-dürtüsel

3-üçünün birleşimi( dikkat eksikliği-hiperaktivite-dürtüsel)

DSM5( diagnostic statistical manuel) ‘e göre bunlardan herhangi biri için tanı koyulabilmesi için;

1-altı veya daha fazla semptomun olması

2-kişinin farklı alanlarda gözlenmiş olması gerekir (ev, okul ve arkadaş ortamı)

3-en az altı ay semptomların devam etmesi gerekir.

dikkat eksikliği semptomları;

– dağınık
– Eşyalarını unutuyor
-Sık sık bir şeyleri bahane edip dersin başından kalkıyor
-Başladığı işleri tamamlamakta güçlük yaşıyor
-Ödevlerini hep son ana bırakıyor
-Kendi başına ders çalışamıyor
-Dersin başına oturamıyor
– Çok basit işlem hataları yapıyor..

hiperaktivite için semptomlar;

-Normalin üzerinde hareketlilik,

-yaşıtlarına oranla daha fazla konuşma ve soru sorma

-kısa dikkat süresi

-disorganize

-ödevine başlar ama tamamlamaz..

tedavi süreci için ebeveyn desteği büyük önem taşır. ilaçlı tedavide genellikle ritalin kullanılır ama ilaç tek başına yeterli olamayabilir, buna ek olarak; duyu bütünleme, davranışsal, kognitif, algısal motor eğitimi ve terapatik rekreasyon yaklaşımları tedaviye yardımcı olur. Çevresel modifikasyonlar tedavi süreci için ayrıca önemli faktör.

sınıf ortamında sandalye yerine terapi toplarının kullanılması çocuğun yaratıcılığını ve motivasyonunun artmasına katkı sağlar. Davranışsal tedavi yaklaşımında ebeveynlerin uygulayabilecekleri stratejiler; rutin oluşturulması, organize olmaları, dikkat dağıtan uyaranların ortadan kaldırılması, seçimlerin sınırlanması, bağırma yerine geçerli disiplin kullanılması, talimatların basite indirgenerek çocuğa iletilmesi ve hedef-ödül sistemi ebeveyn tarafından çocuk için uygulanabilecek stratejilerdir.



dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan yetişkinlerde iş alanında yapılabilecek modifikasyonlar;



1-semptom( dikkat eksikliği); sessiz oda, esnek zaman, kulaklık, düzenli süpervizyon

2-semptom(hiperaktif); çalışma zamanı içerisinde harekete izin verilmesi, aktivite için cesaretlendirilmesi, uzun görüşmelerde araların ayarlanması

3-semptom(disorganize, zaman yönetimi, hafıza problemleri); alarm kurulabilir, notlar, ajandalar, düzenli süpervizyon, ödül sistemleri.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilara KAYA Fotoğraf
Dilara KAYA
Van
Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dilara KAYA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Ergoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Artrit ve Ergoterapi Ağustos 2021
◊ Otizm ve Ergoterapi Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:01
Top