2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizm ve Ergoterapi
YAZI #6824 © Yazan Dilara KAYA | Yayın Aralık 2020
Autism( Otizm) Otizm gelişimsel bir bozukluktur. Otizm için tanısal kriterler; semptomların erken gelişimsel süreçte gözlemlenmesi, sosyal iletişimde bozukluklar ve tekrarlayıcı hareketler/davranışlar/ilgiler. Occupational Therapy With Individuals With Autism( Ergoterapi ve Otizm) Ergoterapist , Otizm için sosyal katılım, iletişim becerilerini arttırma ve günlük yaşamda katılımı arttırmayı hedefler örneğin; beslenme, giyinme, transfer, güvenlik prosedürleri, eğitim, çalışma, serbest zaman, oyun, ve sosyal katılım. Müdahale planı danışanın ihtiyacı , isteği ve önceliğine göre şekillenir. Değerlendirme ve müdahale sürecinde danışan, aile , bakımveren, öğretmenler ve diğer destekleyicilerin danışan için günlük yaşam deneyim bilgileri süreç için önem arz eder. Ergoterapist danışanın kişisel gelişimi, hayat kalitesi ve ailenin ihtiyacına da yön verir. Ergoterapist , değerlendirme sürecinde danışanın becerileri ve zorlandığı alanları belirler ve günlük yaşamda maximum katılım için strateji ve teknikler uygular. Ergoterapist , danışanın katılımını arttırmak için yardımcı teknoloji ve çevrede adaptasyon uygular örneğin ; iletişimi arttırmak için özel tasarlanmış bilgisayar yazılımı.. Otizm için değerlendirme yapılırken kullanılan testler ve terapiler; Dunn Duyu Profili, Duyu Bütünleme Terapisi, İşitsel Bütünleme Terapisi( Auditory Integration Therapy), Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği, W-ADL, PEDI, AMPS ve Vineland Adaptif Davranış Ölçeği… Otizm için uygulanan müdahaleler; duyu bütünleme, duyu bazlı müdahaleler, ilişki bazlı, etkileşimli müdahaleler, gelişimsel beceri bazlı programlar, sosyal kognitif beceri eğitimi, ebeveyn yönelimli yaklaşımlar, yoğun davranışsal müdahale, yardımcı teknoloji, masaj, terapötik dinleme, sosyal katılım, oyun aktiviteleri, GYA, nöromotor, davranış analizi, TEACCH( Treatment and Education of Autistic and Communication Handicapped Children), öz bakım, enstrümantal GYA… Duyu bazlı müdahalelerde terapötik dokunma (taktil duyu girişi) maladaptif davranışı, hiperaktiviteyi, ve stereotipik davranışları azaltır. (Örneğin; masaj dikkat ve odağı arttırır. ) Yapılan bir araştırmada , Otizm için Ergoterapi seanslarında hayvanlarla birlikte seansın birleştirilmesi bireyin dil gelişimi ve sosyal etkileşiminde ciddi oranda gelişme görüldüğünü gösteriyor. (Sams, M. J., Fortney, E. V., & Willenbring, S. (2006). Occupational therapy incorporating animals for children with autism: A pilot investigation. American Occupational Therapy Association, 60, 268–274).
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilara KAYA Fotoğraf
Dilara KAYA
Van
Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dilara KAYA'nın Yazıları
► Disleksi'de Ergoterapi Enes TUĞRUL
► Ergoterapi Nedir ? Enes TUĞRUL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Otizm ve Ergoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Artrit ve Ergoterapi Ağustos 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:37
Top