2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Serebral Palsi ve Ergoterapi
MAKALE #21591 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın Haziran 2020 | 2,083 Okuyucu
Ergoterapiye Genel Bakış

Ergoterapi, günlük yaşam aktivitelerini vurgulayarak rehabilitasyonu sağlar. Ergoterapistler günlük görevleri (okupasyonları) terapötik araçlar olarak kullanır, hastaların yeteneklerini güçlendirir ve hayati becerileri geliştirmelerine yardımcı olur. Serebral palsi hastası için tedavi programında ergoterapi çok önemlidir . Ergoterapistler, çocuğun sadece genel yaşam kalitesini artırmakla kalmayıp aynı zamanda bireylerin mutluluğunu artıran günlük görevleri ve hedefleri gerçekleştirme yeteneğini geliştirirler.

Çeşitli faaliyetler ve alıştırmalar yoluyla – her biri işlevsel görevleri yerine getirmeye odaklanmış; ergoterapist etkilenimi iyileştirir ve bağımsızlığı güçlendirir.

Ergoterapi, fiziksel ve bilişsel bozuklukları olan hastalara yardımcı olarak daha fazla refah ve daha yüksek yaşam kalitesi sağlar. Ergoterapi serebral palsili hastaları için etkili bir müdahaledir.


Serebral Palsi Hastalarında Ergoterapinin Yararları

Serebral palsi, hastanın günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini etkileyebilecek fiziksel ve bilişsel zorluklar sunar. Ergoterapi bu sınırlamaları hedefleyerek hastaların günlük yaşama tam olarak katılmalarını ve bireysel hedeflere ulaşmalarını sağlar.

Ergoterapi serebral palsi hastası olan her yaştan çocuğa yardımcı olur. Terapi, bozuklukta yaygın olan motor sorunlara yöneliktir, ancak ergoterapistler ayrıca duyusal ve bilişsel yeteneklerle de ilgilidir.

Bilişsel gelişim bozulduğunda, ergoterapi pratik planlamayı destekler ve serebral palsi hastalarının günlük rutinleri takip etmesine yardımcı olur. Motor bozukluğu olan çocuklar, işlevi artırmak ve bireysel sınırlamaları azaltmak için tasarlanmış çeşitli ergoterapi tekniklerinden yararlanır. Ergoterapi aynı zamanda bir çocuğun duyu bütünleme sürecini geliştirmek için serebral palsi hastalarının duyusal girdiyi işlemesine ve yorumlamasına yardımcı olur.

Ergoterapi Beklentileri ve Sonuçları

Serebral palsi rehabilitasyonunda ergoterapi bütüncül(çok yönlüdür), bu nedenle her hasta tedavi önerilmeden önce kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulur. Serebral palsi rehabilitasyonu her hastanın gereksinimlerinin karşılamalıdır, ergoterapistler bu üç aşamalı sırayı takip eder:[/list]Her hasta, ebeveynlere ve bakıcılara danışmak da dahil olmak üzere kapsamlı bir değerlendirme alır. Her çocuğun ihtiyaçlarını belirleyerek; terapistler maksimum fayda için terapiye rehberlik edebilirler.[/list]Günlük aktivitelere yardımcı olmak ve hastaların kişisel hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için bireysel bir terapi planı yapılır.[/list]Sonuçlar, ergoterapi müdahalesini ayarlamak ve başarılı tedaviyi güçlendirmek için geri bildirim kullanılarak değerlendirilir.

Serebral Palsi’li Çocuğa Sahip Olmak


Bir serebral palsi tanılı bir çocuğun bakımı ve konforu sorumlu aileler için zor olabilir. Serebral palsi talepleri ile karşı karşıya olan ebeveynler, ergoterapi tedavi programlarının faydalarını paylaşırlar, Ergoterapi tedavi planlarını hazırlamak ve uygulamak için hayati roller oynarlar. Tedavinin amaçlarından biri, bakıcılar üzerindeki baskıyı hafifletmek için çocuğun bağımsızlığını ve öz bakıma katılımını arttırmaktır. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli husus ergoterapi uygulamalarını sadece ergoterapistler uygulayabilir.

Ergoterapi, bakıcı veya ebeveynin stresini hafifletir ve serebral palsi ile karşı karşıya olan ailelerdeki bir refah duygusunu uyarır. Bir çocuğun yaşam kalitesi iyileştikçe, ebeveynler ve bakıcılar da benzer artışlar yaşayabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Serebral Palsi ve Ergoterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
► Disleksi'de Ergoterapi Enes TUĞRUL
► Ergoterapi Nedir ? Enes TUĞRUL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Serebral Palsi ve Ergoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Duyu Bütünleme ve Agresif Davranışlar ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2023
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
► Alzheimer Tedavisi Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Emeklemiyor? Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Yürümüyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:11
Top