2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Yemek Yemiyor
MAKALE #23111 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın Ocak 2024 | 600 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Çocuğum yemek yemiyor?

Çocuğunuzun neden yemek yemeyi reddediyor? Buna net bir cevap vermek için durumu iyi değerlendirmek gerekmektedir. Çünkü bir yetişkin gibi bir çocuk da belirli zamanlarda daha az yiyebilir, hatta ara sıra bir veya iki öğün atlayabilir, ancak bunun sağlık açısından ciddi bir sonucu yoktur. Önemli olan uzun süre susuz kalmamak için su içmeye devam etmesidir.

Eğer bu yemek reddetme durumu uzun süre devam ediyorsa, çocuğunuzun besin alımındaki azalmanın sonucunu değerlendirmek için basit bir endeks vardır. Şöyle çocuğunuz kilo almaya devam ederse ve büyüme eğrisini destekleyerek iyi büyümeye devam ediyorsa, gıda alımı yeterli ve sağlığı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Ancakyemek reddi olan çocuğunuzun gıda alımını etkilememesi için uğraşıyor ve kendinizi zorluyor olabilirsiniz. Bu durum aranızdaki ilişkiyi ve sizin hayatınızın büyük bir kısmını olumsuz etkiliyorsa o zaman sağlığı üzerinde olumsuz etkiler görebilirsiniz.

Bir çocuk neden yemek yemeyi reddeder?

Yiyecek reddi bazı durumlarda bir sağlık sorununa bağlanabilir ve geçici bir hastalığın (ateş, enfeksiyon), bir KBB sorununun (yutma bozukluğu), sindirim bozukluklarının veya daha farklı bir sağlık durumuna bağlı olabilir. Bu durumları ilgili hekim yardımıyla ortadan kaldırılması gerekecektir. Bu ortadan kaldırıldığında, çoğunlukla onu zor durumda bırakan bir duruma karşı çıkmak ya da daha belirgin bir yorgunluk dönemine girmek söz konusu olur. Bu süreçte yemek reddi ile sonuçlanır ancak hekiminizin yönlendirmesi ile ne kadar süreceğini yaklaşık olarak öğrenebilirsiniz.
Çocuğunuz ruhsal veya duygusal olarak kendisini iyi hissetmediği dönemlerde yemek reddedebilir. Bunu size bildirmenin bir yolu olabilir ama bu bazen çocuğun durumundan dolayı olmayabilir. Sizler şunlar düşünebilirsiniz: Ailede herhangi bir değişiklik oldu mu? Yemek sırasında boğulma gibi durumlar yaşadı mı? Yakından ölüm olayına şahit oldu mu? Anaokulunda veya okulda her şey yolunda mı gidiyor? Onun için yeterince müsait misin? Onun algılayabileceğine dair herhangi bir endişeniz var mı?
Bu reddetme aynı zamanda geçici bir yorgunluk durumuna da bağlanabilir. Uzamış görev veya oyun saatleri, geç yemek, yetersiz gece ve/veya uyku süresi, yoğun günlük program vb. Bu durumda, ailenin günlük yaşamını mümkün olduğunca uyarlamaya çalışın. Çocuğun ihtiyaçlarını belirlenen saatlerde (yemek, daha uzun uyku süresi, hafta sonları aile dinlenme zamanı gibi) rutinlerle destekleyiniz. Bunlara rağmen yemek reddetme devam ediyorsa olası nedenler;

Koordinasyon – Yiyecekleri manipüle etme, bıçağınızı ve çatalınızı koordine etme ve ardından yemeği ağzınıza alma süreci, hafife aldığımız bir şeydir. Eğer kişi kafa karışıklığı yaşıyorsa, bu basit görev çok daha karmaşık hale gelir; örneğin, bıçak ve çatala alışkın olduğunuzda yemek çubuklarını kullanmanın ne kadar zor olduğunu düşünün! Bu durumda çatal bıçak takımının sayısını azaltmak veya bir Ergoterapist desteği almak uygun olabilir.

Yeme davranışları –Kişi yemek zamanlarında öfkelenebilir, tedirgin olabilir veya zorlayıcı davranışlar sergileyebilir. Bu, yaşadıkları herhangi bir zorluktan dolayı hayal kırıklığı yaşamaları, aceleye gelmeleri, bulundukları ortam, birlikte oldukları insanlar ya da yemeği beğenmemeleri gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Yemek yeme konusunda yardım almak istemeyebilirler. Sorunun ne olduğunu belirlemek zor olabilir, özellikle de kişi sorunu açıklayacak kelimeleri bulmakta zorlanıyorsa. Bu tepkilerin 'zor' olmaya yönelik kasıtlı bir girişim ya da kişisel bir saldırı olmadığını unutmamak önemlidir. Onları aceleye getirmemeye çalışın ve mümkün olduğu kadar bağımsız olmalarına yardımcı olun. İletişim aracı olarak beden dili ve göz teması gibi sözsüz ipuçlarını arayın. Bir kişi tedirgin veya sıkıntılıysa, yemesi veya içmesi için ona baskı yapmayın. Yiyecek ve içecek vermeden önce kişinin sakinleşmesini ve kaygısının azalmasını bekleyin.

Çocukların nasıl yemek yiyeceğini bilmemeleri – Bebekler çok uzun süre püre halindeki yiyeceklerle beslenmektedir. Bebekler pürüzsüz dokuya alışırlar ve tüm topaklanmaları ve darbeleri reddederler. Oral motor becerileri zayıf olan çocuklar, fiziksel olarak çiğneyemedikleri için yiyecekleri reddetmeye başlarlar.

Bazı çocuklar (ve yetişkinler) farklı şekilde "bağlanmıştır" – hepimizin farklı duyu sistemleri vardır ve tüm duyu sistemlerimiz duyusal bilgiyi farklı şekilde tolere eder. Örneğin bir kişi televizyon açıkken ders çalışırken bir başkası konsantre olmak da zorluk yaşayabilir. Duyu bütünleme güçlüğü olan çocuklarda, beyindeki kablolar duyusal bilgiyi farklı şekilde yorumluyor ve duyusal olarak gıdadan tiksinmeye neden olabiliyor. Bu durumda yemek yemelerini ve yiyecekleri reddetmelerine neden oluyor.

Geçmiş yemek deneyimleri – Duyusal gıda tiksintisinin bir diğer büyük nedeni de gıdayla ilgili geçmiş deneyimlerdir. Her yemek yediğimiz zaman duyusal bir deneyim yaşarız. Eğer yemek yersek ve hoşsa, yemeği iyi, lezzetli ve eğlenceli olarak yorumluyoruz. Ancak kötü bir deneyim yaşarsak yemeği tehlikeli, acı verici veya nahoş olarak yorumluyoruz. Bu da bizi o yiyecekten kaçınmaya, yani o yiyeceğe karşı tiksintiye sürükler. Ancak olumsuz yemek deneyimleri göründüğünden daha fazlası olabilir. Bu sadece çocuğunuza lezzetli bir yiyecek verip vermediğinizle ilgili değil. Olumsuz yemek deneyimleri şunları içerebilir (ancak bunlarla sınırlı değildir): Gıda alerjileri/hassasiyetleri, Gastrointestinal sorunlar, Hoş olmayan aile yemek zamanları/baskı, Aspirasyon (yemeğin karın yerine akciğerlere gitmesi), Yiyecekleri ağızda çiğneme/manipüle etme zorluğu

Çocuğumun iştahını yeniden kazanmasına yardımcı olmak için ne yapabilirim?


Yemek ve yeme keyfi birkaç temele dayanmaktadır:
  • Yemeğin hazırlanması: Çocuğunuz marketten sebze seçmeye, mutfakta, tabağını seçmeye veya tabakları sofraya getirmeye kendi imkânlarıyla katılabilir.
  • Yemekler ve tabaktaki görünümleri: Çocuğunuza, sevdiği bir tabakta, yaşına uygun çatal-bıçaklar ile sunulan çeşitli, renkli yemekler sunun.
  • Herkese aynı yemek: Aile menüleri çocuğun isteklerine göre modellenmemelidir. Çocuk ailenin geri kalanı gibi masada olanı yiyor ve menü ona uymasa bile ona özel bir menü pişirmiyoruz.
  • Aile yemekleri: Ailenin geçirdiği bu zamanı korumak için yemekler ailece, müdahale edilmeden (televizyon ve telefonlar kapalı) yenilmelidir. Çocuğun tek başına yemek yemesinden mümkün olduğunca kaçının.
  • Masadaki atmosfer: Yemek sırasında atmosfer dostça kalmalıdır, hesaplaşmanın zamanı değil. Herkesin neler yaşadığını, özellikle de ne yediğimizi değil (aşçıya teşekkür etmek dışında!) birlikte tartışabiliriz. Herkes istediği miktarda, istediği hızda yemekte özgürdür ve herhangi bir yorumdan kaçınmakta yarar vardır.
  • Doygunluğa saygı: Çocuğu asla tabağını bitirmeye zorlamayın. Onun tokluğuna saygı duymak, güne ve öğünlere bağlı olarak az ya da çok iyi yediğini kabul etmek önemlidir.
  • Duygusal ilişki: Kendimizi beslemek ve ailece yemek zamanlarına katılmak için yeriz. Anne babanızı memnun etmek için yemek yemiyorsunuz ve çocuk yemek yemiyorsa kimse alınmamalı. Yemek yemeyi herhangi bir duygusal açıdan ayırmak önemlidir.
  • Yiyecekle ilgili her türlü şantaj veya cezadan kaçının: Yiyecek bir para birimi değildir ve cezaya yol açmamalıdır. Aynı şekilde bir çocuğa onu teselli etmek, korkularını yatıştırmak, susturmak veya fikrini değiştirmek için yemek vermeyiz.
  • Yemek sırasında iştahı teşvik etmek için öğün dışında atıştırmalardan kaçının: Yemek bittiğinde çocuk, arada aç olsa bile yemek için bir sonraki öğüne kadar beklemesi gerektiği konusunda uyarılmalıdır. Tabağını bitirmezse, tabaklarda kalanlar hakkında yorum yapmadan masayı temizleyin.
Genel olarak konuşursak, sabırlı ve mesafeli olmak çok önemlidir: Vakaların büyük çoğunluğunda, eğer küçük yeme bozukluklarına olan ilginizi kaybederseniz, çocuğunuz kendiliğinden normal şekilde yemek yemeye geri dönecektir. Artık sizin üzerinizde bu şekilde kontrol sahibi değilse, hızla normal yemeğe dönecektir. Biraz sabır gerekiyor ama zamanla her şey yoluna girecektir.

Sonuç olarak

Küçük çocuklarda basit yiyecek reddi yaygın ve küçük bir sorundur. Doktor altta yatan bir hastalığı dışladığında yiyecek reddi devam ediyor ise nedeni öğrenmek için Ergoterapist yardımıyla çocuğun yemeğe reddetmesine neyin sebep olduğunu öğrenebilirsiniz.

Keyifli yemekler yiyin, herkesin tokluğuna saygı gösterin, çocuğunuzun yaşadıklarına daha fazla odaklanmak için beslenme sorunlarına olan ilginizi bırakın, onu neyin titrettiğine, neyin titreştiğine odaklanın. Onu endişelendiriyor ve neler yapabilirsiniz onları yapın. Sonra göreceksiniz ki bu rahatsızlıklar kendiliğinden yok olacak!

Sorumluluk Reddi: Uzman Ergoterapist Sefa Turan tarafından oluşturulan bu içerikler tıbbi tavsiyenin yerine geçmeyi amaçlamamıştır. Çocuğunuzun, kendinizin veya bir aile üyenizin sağlığı hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, her zaman doktorunuzdan veya sağlık uzmanından destek alın. Bu kanaldaki içerik, bir uzmanının size özel tavsiyesinin yerine geçmez veya yerini almaz. Bir uzmanının sizin durumunuza özel tavsiyesini asla göz ardı etmeyin veya bu sayfada gördüğünüz bir şey nedeniyle profesyonel tıbbi tavsiye almayı ertelemeyin.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Yemek Yemiyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
► Çocuğum Konuşmuyor! Hale HANÇER
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Yemek Yemiyor' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Duyu Bütünleme ve Agresif Davranışlar ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2023
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
► Alzheimer Tedavisi Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Emeklemiyor? Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Yürümüyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:08
Top