2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor
MAKALE #23110 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın Ocak 2024 | 780 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor?

Beslenme güçlüğü çeken veya yemek konusunda seçici olan çocuklarda her gün aynı yiyecekleri yemek çok yaygındır. Bu, kahvaltıda aynı yemeği, her gün öğle yemeğinde aynı yemeği ve akşam yemeğinde aynı yemeği bu şekilde yemeye benzeyebilir. Yani her öğünde aynı yemeği yemek gibi görünebilir ve ne yaparsanız yapın, onları yeni bir şey denemeye "sağlayamayacağınızı" hissedebilirsiniz. Aslında çoğu ebeveyn bana yeni yiyecekleri yemelerine yardımcı olmak için her şeyi denediklerini ama başarılı olamadıklarını söylüyorlar.

Bunun neden böyle olabileceğiyle başlayalım:

Çocukların sınırlı yiyecekleri yemelerinin nedeni, tahmin edilebilirliktir. Yani beslenme sorunları olan çocuklar iyi bildikleri, daha önce yedikleri ve şaşırmayacakları bir yemeği yemeyi severler. Dolayısıyla her öğünde aynı yiyecekleri talep edebilirler çünkü bu onların ne yediklerine dair kendilerine güven duymalarına yardımcı olur.
Sınırlı besinlerle beslenen ve beslenme güçlüğü çeken birçok çocuğun altında, onları yeni yiyecekler yemekten alıkoyan bir şeyler vardır. Örneğin, duyu bütünleme güçlükleri, oral motor güçlükleri (ağızdaki kasların hareketleri), alerjiler, gastrointestinal durumlar, kaygılar vb. olabilir. Bunun olup bittiğini bilmiyorsanız, şu anda istenilmeyen yiyecekleri tanıtıyor olabilirsiniz.

Ama olay şu ki…

Eğer çocuklara her gün, her öğünde aynı yemeği verirsek, bu aslında bu döngüyü sürdürebilir ve onların yeni yiyecekleri deneme isteklerini azaltabilir.

Ne olacak böyle...

Her gün bütün gün kurabiye yediğinizi düşünün. Kulağa rüya gibi geliyor değil mi? Evet… Başlangıçta çok lezzetli olabilir ama her gün aynı kurabiyeleri çeşitlilik olmadan yerseniz, zamanla bundan sıkılmaya başlarsınız. Eğer sıkıldıktan sonra da yemeye devam ederseniz, ondan hoşlanmamaya bile başlayabilirsiniz.



Sonunda, pek çok çocuk bu yiyeceği tüketerek tükenecek ve onu aniden diyetlerinden çıkaracaktır. Onları beslemek için başka seçeneğiniz olmadığı için çabalamanıza ve endişelenmenize neden oluyor. Çoğumuz bu noktaya gelemiyoruz. Bir yemekten sıkıldığımızda onu değiştirip farklı bir yemek yeriz. Daha sonra tekrar yiyeceğiz. Ancak besin çeşitliliği sınırlı olan bir çocuğun bu şansı olmayabilir. Ve böylece tamamen tükenip onu tamamen reddedene kadar yemeye devam ediyorlar. Hatta bu durum çözülemediği için çocuk o besinden sıkılamıyor ne kadar acı bir durum bu durumda en kısa sürede Ergoterapist desteği almanızı öneririm.

Ayrıca benim genel olarak önerdiğim ve üzerinde çalışmayı en sevdiğim yaklaşımlar;


Çocuğunuzu çeşitli yiyeceklerle tanıştırmaya devam edin: Çocuğunuza yemeyi reddettiğinde yeni seçenekler sunmaktan vazgeçmek gerçekten caziptir. Ancak onu tabağa koymanın sadece bu kadar açık olması bile yardımcı olacaktır. Bazı çocukların bir yiyeceğe dokunması bile aylar alır, ancak o ilk tadın veya ısırığın ne zaman olacağını asla bilemezsiniz.
  • Yiyecekleri masanın yanında ve dışında keşfedin: Birçok ebeveyn, çocukları bir lokma yemediğinde ne yapacakları konusunda zorlanır. Şey… bir ısırık almaya odaklanmayı bırakıyoruz. Çocuklarla farklı şekillerdeki yiyecekleri keşfetmeyi seviyorum. Kitap okumaktan çiftçi pazarlarına, dağınık oyunlardan eğlenceli masa etkinliklerine kadar. Bunların hepsi çocukların yeni yiyecekler fikrine kapılmasına yardımcı olur. Hemen olmayabilir, ancak yeni yiyecekler hakkında bilgi edinmelerine ve farklı seçeneklerin olduğu tohumu ekmelerine yardımcı olur.
  • En sevdikleri seçenekleri biraz değiştirmeyi deneyin: Öncelikle şunu söylemek istiyorum – bunu onların birincil besin kaynağıyla YAPMAYIN. Beslenmelerini sağlamak için güvendiğiniz yiyecekleri her gün değiştirerek başlamayın. Bunun yerine, keyif aldıkları ama daha çok eğlenceli bir yiyecek olan bir yiyecek seçin. Bunun çeşitliliğini sunun. Örneğin, bir parça ekmeği farklı bir şekilde kesebilir, en sevdiğiniz markanın farklı bir lezzetini deneyebilir, hatta yemeği farklı bir tabakta servis edebilirsiniz. Lokmalar yerine çeşitliliğe odaklanın.
Yemek zamanının yorucu ve yenilgiye uğratıcı bir süreç gibi gelebileceğini biliyorum. Ama bunu büyülü bir hale getirecek güce sahipsin! Eğer yardıma ihtiyacınız varsa, ben tam olarak bunun üzerinde çalışıyorum (Sosyal medya hesaplarımdan daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz). Ayrıca benim gibi çalışan meslektaşlarımda sizlere destek olabilir.

Sorumluluk Reddi: Uzman Ergoterapist Sefa Turan tarafından oluşturulan bu içerikler tıbbi tavsiyenin yerine geçmeyi amaçlamamıştır. Çocuğunuzun, kendinizin veya bir aile üyenizin sağlığı hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, her zaman doktorunuzdan veya sağlık uzmanından destek alın. Bu kanaldaki içerik, bir uzmanının size özel tavsiyesinin yerine geçmez veya yerini almaz. Bir uzmanının sizin durumunuza özel tavsiyesini asla göz ardı etmeyin veya bu sayfada gördüğünüz bir şey nedeniyle profesyonel tıbbi tavsiye almayı ertelemeyin.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
► Çocuğum Konuşmuyor! Hale HANÇER
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Duyu Bütünleme ve Agresif Davranışlar ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2023
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
► Alzheimer Tedavisi Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Emeklemiyor? Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Yürümüyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:26
Top