2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşil Tendinopati Fizyoterapisi
YAZI #7051 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Ağustos 2021
AŞİL TENDİNOPATİSİ ve FİZYOTYERAPİSİ


Aşil tendonu vücumuzdaki en sağlam ve en tendondur .Sağlamlığına karşın vücuttaki en sık yaralanan tendonların başında gelir. Aşil tendonunda ağrı, sağlıklı olmayan şişme ve hareket kısıtlılığı gibi semptomlar aşil tendinopatisi belirtileri olabilir. Bir tendonda, sık tekrarlı sık yüklenme aktiviteleriyle ilişkili oluşan ağrı genelde tendinopati ağrılarından kaynaklanır.Aşil tendinopatisi hem sporcularda hem de hareketsiz bireylerde sık görülen bir problemdir. Aşil tendinopatisinin kesin nedenleri bazen saptanamayabilir ancak çok faktörlü olduğu düşünülmektedir. Sporcularda, eksternal yükün çok yüksek olmasından, sedanter bireylerde ise göreceli aşırı yüklenme ve düşük yük kapasiteden kaynaklanabilir. Aşil tendinopatisinin tedavisi ilk etapta fizyoterapi ve rehabilitasyondur. Fizyoterapi -rehabilitasyon ve medikal tedavi ile genelde hastalıklar iyileşir. İyileşmeyen vakalarda hekimler cerrahi seçeneğini düşünebilmektedir.

Aşil tendinopatisinde belirtilerin süresine ve oluş yerine göre sınıflandırılır. Belirti süresi altı haftadan kısa ise reaktif tendinopati, üç ay veya daha uzun süreli ise kronik tendinopati olarak sınıflanır. Aşil tendonunun kalkaneusa yapışmasının ilk iki santimetresinde lokalize semptomlar insersiyonel tendinopati, iki santimetrenin üstündeki semptomlar midporsiyonel tendinopati olarak sınıflanır.

Risk Faktörleri

Aşil tendinopatisinin oluşmaya başlaması genellikle aşırı kullanım ile sık yüklenme ilişkilidir. Ayrıca genetik faktörler, metabolik-sistemik sağlık sorunları,kinezyolojik faktörler, biyomekanik sorunlar, bazı ilaç kullanımları, travmalar ve aşil tendinopatisinin başlangıcı

Tendinopatiyi Önleme Tavsiyeleri

• Aşil tendinopatisi ö olan veya antrenman yüklerini artırmayı planlayan sporcular veya bireyler artan aşil tendinopatisi riski hakkında bilinçlenmelidir.
• Antrenmanın türü, sıklığı, hacmi ve şiddeti uzman tarafından dikkate alınarak kademeli bir antrenman programı oluşturulmalıdır.
• Egzersiz dozunu kişiye göre ayarlayarak gereken çalışma öncesi hedefe yönelik gastrosoleus kası kuvvetlendirme ve germe çalışmaları yapılmalıdır.
• Antrenman öncesi yeterince ısınma sağlamak

Aşil Tendinopatisi Tanısı

Aşil tendinopatisi genellikle semptomlar dikkate alınarak hekim tarafından teşhis edilir. Tendinopatiyi düşündüren arka ayak bileği ağrısı oluştuğunda, birkaç ayırıcı tanı düşünülmelidir. Teşhis sürecine yardımcı olmak için klinik bulgularla uyuşmayan durumlarda görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Genellikle tendinopatinin aşırı yüklenmeden kaynaklandığı düşünülsede aynı zamanda diğer sistemik-metabolik sorunlarla da ilişkili olabileceği düşünülmelidir.

.
📌Belirtileri
⚡Aşil ve çevresinde ağrı
⚡Tendonda kalınlaşma
⚡Ödem ve hassasiyet
⚡Ayak bileği hareketlerinin kısıtlanması
.
📍Uygun süre istirahat ve atellemeden sonra fizyoterapi ve rehabilitasyon programı başlamalıdır.
.
📌Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
📍Faz 1
⚡Ayak bileği sirkümdiksiyon egzersizleri
⚡Ayak bileği EHA(dorsi-plantar fleksiyon,inversiyon-eversiyon
⚡2 bacak topuk kaldırma
⚡Tek bacak topuk kaldırma
⚡Denge tahtası ve sağlık topu egzersizleri
⚡Kapalı kinetik zincirde ağrı sınıırında Gastrosoleus germeleri
.
📍Faz 2
⚡Basamak egzersizleri
⚡Topuk kaldırma egzersizleri
⚡Gastrosoleus germe
⚡Qdc,hamstring ve gluteal kasları güçlendirme egzersizleri
⚡Tek ayak denge tahtası propriosepsiyon egzersizleri
⚡Sıçrama çalışmalaro
.
📍Faz 3
⚡Basamak çalışmaları
⚡Topuk kaldırma egzersizleri
⚡Basamak egzersizleri
⚡Zorlaştırılmış sıçrama çalışmaları
.
📍Genellikle 3 ay sonra spora tam dönüş olur.
.
📍Rehabilitasyon programı kişiye özeldir. Kişinin fiziksel özellikleri ve mevcut fonksiyonel durumu rehabilitasyon programında değişiklikler yaratmaktadır. Fazlara geçiş fizyoterapist gözetiminde olmaktadır.Fizyoterapi ve rehabilitasyon programı bir fizyoterapist eşliğinde olmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Aşil Tendonu ve Aşil Tendiniti Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Fzt.Vedat ÜLKER
► Aşil Tendon Yaralanmaları Fzt.Vedat ÜLKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aşil Tendinopati Fizyoterapisi' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:42
Top