2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şah-Mat
YAZI #7460 © Yazan Psk.Dnş.İrem Nur İNCE | Yayın Temmuz 2022
YKS açıklandı, LGS tercih süreci devam ediyor. Ne zor şey seçim yapmak, iyi desen neye göre, kötü desen kime göre, ben ne istiyorum, onu seçerken nelerden vazgeçiyorum... Kaç adım ötesini görebilmek gerek tercih yaparken? Mümkün mü o bölümün, o şehrin, o okulun bizim için "iyi" olduğuna kanaat getirebilmek. Her kafadan bir sesin çıktığı, her "bilenin" bir akıl verdiği, herkesin kendine göre değerlendirip sana dikte ettirmeye çalıştığı süreç. Başa geldiğinde sınavdan daha zorlayıcı olduğu görülen süreç. Tercih etmek. Hayatımızın tercihler üzerine kurulu olduğunu çoğu zaman fark edemiyoruz. Tercih ettiklerimiz, dayatılanlar, tercih etmek zorunda bırakıldıklarımız ve daha niceleri. Memnun olmadıklarımıza "kader" diyip atıveriyoruz üstümüzden sorumluluğu, memnunsak bütün aferinler bize dönüveriyor. Coğrafya kaderdirle oturup coğrafyasını değiştirebilecek güçle dünyayı değiştirenlere imreniyoruz. Çünkü bizim kaderimizde "oturmak" onların kaderinde çalışmak var.
" Hep denedin, hep yenildin. Olsun. Gene*dene, gene yenil. Daha iyi yenil." Diye bize*dememiş Samuel Beckett. Hep aşırtmak var bizim kaderimizde hep piyonlarla oyun kazanmaya çalışıp, risk almayıp veziride şahıda kalesinde oturtup maçı kazanmak hayali var. Şah çekince hayat, mat olmaya dünden razı. Oysa baştan kursan oyunu, baştan ilerideki hamleleri görsen, görmek için baksan, değerelendirsen, planını çizsen öyle başlasan oyuna, daha rahat daha emin adımlarla, daha aklı selim. Sonra Mat olduğunda bile sonuna kadar savaşmış, kalesinden çıkmış belki yara bere içinde ama emek vermiş, kendisi için savaşmış, elimden geleni yapmış bir komutan olsan. Ne zor ama tüm bunlar. Başkalarının piyonu olmak, emirlere, direktiflere uymak, sonunda sorumluluğu başkalarına atabilme şansın varken elini taşın altına koymak. Ben yaptım, benim kararım, benim savaşım diyebilmek. Hayat Şah dese bile Mat olmadan devam edebilmek. Süre işliyor hamle sırası sende.
Bundan sonraki hamlen ne?

18.07.22 /Pazartesi

#yks #lgs #tercih #karar #şah #mat #hamle #piyon #oyun #kader #hayat
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem Nur İNCE Fotoğraf
Psk.Dnş.İrem Nur İNCE
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İrem Nur İNCE'nin Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Şah-Mat' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Veda Ocak 2024
◊ Fark Ediyor Musunuz? Mayıs 2022
◊ Psikoterapi Mart 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:39
Top