2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı ve Terapisi
YAZI #7346 © Yazan Psk.Dnş.İrem Nur İNCE | Yayın Mart 2022
Kaygı çocuklarımız okul çağına başladıkları andan itibaren içlerinde büyürtükleri bir tohum olmaya başlıyor. Okumayı öğrenmek, yazmayı başarabilmek, performans ödevleri, ailelerin tutumları, öğretmenlerin tepkileri, arkadaşlarının ifadeleri, çevrenin beklentileri derken yazılı zamanlarına geldiğinde yavaş yavaş* büyümüş bir fidan olarak karşımıza çıkıyor.
İlk okulda genellikle ufak bir fidan formunda kalan kaygı tüm bu süreçlerin devam etmesi ve başarılı olmalısın baskısı sonucunda çocuklarımızın içini kaplayan ve yaşadıkları başarılarısızlıklarıdan özgüvenlerinden, aldıkları olumsuz tepkilerden, sınav sonuçlarına atfettikleri anlamlardan beslenen kocaman bir ağaca dönüşüyor.
Bu kocaman ağaç sonunda hakimiyeti tamamen ele geçirip sınav anında başaramayacağına, yetiştiremeyeceğine dair temel inancı ile dikkat kaybı, okuduğunu anlayamama, işlem hatası, titreme, kalp çarpıntısı, tansiyon düşmesi, ağlama atakları gibi pek çok farklı şekilde kendisini gösteriyor ve sınav sonuçların olumsuz şekilde etkiliyor ve başaramayacağımız inancını ile beslediğimiz ağacın daha da büyümesine sebep oluyor.
Kendisini gerçekleştiren kehanetle karşı karşıya kalan çocuklarımız ve aillerimiz ne yapacaklarını bilemez hâle geliyorlar. Çalışmıyor musun? Neden yapamıyorsun gibi sorgulamalar aile içinde düğümlere sebep olmaya başlıyor.
Çocuklarımızın içinde yapabileceklerine dair inancı o sıkışmışlığın içinde arayıp bulmak ve buna gerçek anlamda inanmalarını sağlamak bizlere düşüyor.
Sınavın sonucunda gerçekten ne istedikleri, nasıl bir anlam yükledikleri, geçmiş yaşantıları, aldıkları tepkiler gibi pek çok noktadan ele alarak içlerinde yeni bir tohum büyütmeye başlıyoruz. İçimizi kaplayan ağaçtan kurtulup taptaze yeni bir inaç ve istek fidanıyla içimizi doldurmaya başlıyoruz. Tüm bunları yaparken Bilişsel Davranışçı Terapi Teknikleri ve EMDR Terapisi oldukça etkili ve işlevsel olarak bize yardım ediyor. Bilişsel Davranışçı Terapi oldukça köklü ve alanın temel taşlarından birisi olmasının yanında EMDR Terapisi çok daha hızlı sonuç veren, etkinliği kanıtlanmış 3. nesil terapi tekniklerinden birisi.
İki tekniği birleştirdiğimizde sınav kaygısına karşı çok daha güçlü ve etkili olmaktayız. Terapi ile Sınav Kaygınızı yenmek için geç kalmayın.

İrem Nur İnce
Mart 2022
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem Nur İNCE Fotoğraf
Psk.Dnş.İrem Nur İNCE
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İrem Nur İNCE'nin Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı ve Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Veda Ocak 2024
◊ Şah-Mat Temmuz 2022
◊ Fark Ediyor Musunuz? Mayıs 2022
◊ Psikoterapi Mart 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:06
Top