2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Stresi Nasıl Yenilir? Sınav Kaygısı Tedavisi, İşinize Yarayacak Öneriler
MAKALE #22291 © Yazan Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN | Yayın Nisan 2021 | 2,421 Okuyucu
Sınav kaygısı hepimizin hayatında bazı dönemlerde yaşadığı performans kaygısı İle bağlantılı bir süreçtir. Sınav kaygısı, sınavlardan önce veya sınav esnasında yaşadığımız yoğun stres ve kaygı içeren psikolojik bir durumudur.

Birçok nedeni olabilir tek bir nedene bağlanamaz. çevreden aldığımız uyaranlar, ailemizin tutumu, bizim kişilik özelliklerimiz vesaire birçok nedeni olabilir.

Sınav kaygısı çözülebilir bir problemdir. Üzerinde çalışarak gerekirse bir psikologdan Yardım alarak sınav kaygısının üstesinden gelebiliriz.

Sınav Kaygısı ile Mücadele Ederken İşimize Yarayabilecek Öneriler;

Öncelikle şunu söylemek isterim sınava girecek kişi kaygısını yenmekte tek başına yetersiz kalabilir burada ailenin de öğrenciye veya Sınav kaygısı yaşayan kişiye destek olması, yanında bulunması ve tavır ve tutumlarını gözden geçirmesi gerekir.

1- Kaygı Size Özel Bir Durum Değil

Sınav kaygısını yaşayan tek kişi siz değilsiniz ve kaygılanma normal olduğunu zihnimize yerleştirmemiz Bunu içselleştirmemiz gerekir. Kaygı her insan için çok normaldir.
Hiç kaygı yaşamamak da bizim için büyük sorunlara sebep olabilir. kaygının Size özel olmadığını sizin kusurlu olmadığınızı anlamanız gerekir.

2- Olumsuz Düşünce ve İnançlarını Sorgula

ikinci olarak düşünce ve inançlarımızı sorgulamamız gerek. Sınavda başarıya ulaşmamızın önündeki en büyük engellerden biri düşünce ve inançlarımızdaki olumsuz bakış açısıdır. Bu yüzden bu konuda olumsuz düşüncelerinizi fark etmek gerekir bunları önce tespit etmek sonra olumsuz düşünceleri olumlu ve gerçekçi düşüncelerle değiştirmek gerekir.
Sınavda kesin başarısız olacağım gibi bir olumsuz düşünceniz varsa bunu ben sınavda başarılı olmak için elimden geleni yapacağım cümlesi ile değiştirebiliriz. bu değişiklik yaptığınızda üzerinizdeki olumsuz düşüncelerin etkilerini azaltabilirsiniz.

3- Kendine Uygun Çalışma Yöntemini Bul

Kendinize uygun çalışma yöntemini tespit etmeye çalış. Her insan farklıdır. Kimisi yazarak çalışır kimi dinleyerek kimi okuyarak. Bilgileri farklı öğreniyoruz.

4- Gerçekçi Planlama Yap

Kendimize bir yol haritası belirlememiz gerekir. Nereye ulaşmak istiyorum? şu an nelerden vazgeçmeliyiz? Örneğin; şu an 90 netle bir üniversite kazanmak istiyorsak. 90 net Yapmamız gerekiyorsa sınava 1 ay kalmışken Biz 20 net 30 net yapıyorsak burada 90 net hedefini koymak bizim için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Ne zor hedefler koymak ne de çok kolay hedefler koymak seviyemizi ve bulunduğumuz duruma uygun hedefler koymamız gerekir

5- Kendine Vakit Ayır

Sınav yaklaştıkça konular yetişmiyor diye endişe edebilirsiniz ve bu durum sizi gece-gündüz çalışmaya yöneltebilir. Kendinize vakit ayırmamak sınav yaklaşırken yapacağınız en büyük hatalardan biridir. Burada aksaklıklar çıkmaya başlıyor kendinize zaman ayırmanız hobilerimiz de sevdiğimiz şeylerle uğraşmaya az da olsa zaman ayırmanız gerekiyor. Eğer bu ihtiyaçlarımızı karşılamazsak bir süre sonra bunalmaya, negatif psikolojik tepkiler vermeye başlayabiliriz Bu da bizi kötü anlamda etkiler.

6- Gevşeme Egzersizlerini Öğren

Kaygının fizyolojik etkilerini azaltmak için gevşeme egzersizlerini öğrenmeniz sınav döneminde işinize yarayabilir.

1. Dik oturun veya uzanın. Ellerinizi karnınızın üzerine koyun. Ağzınızı kapalı tutun. Bu teknikte nefesinizi burnunuzdan alıp vermeniz gerekiyor.
2. Yavaş yavaş 5’e kadar sayarak karnınıza doğru nefes alın. Ellerinizin altında karnınızın şiştiğini hissedeceksiniz.
3. Nefesinizi tutup 2’ye kadar sayın.
4. 6’ya kadar sayarak nefes verin. Nefesin karnınızdan boşalmaya başladığını hissedin.
Bu egzersize günde 5 dakika ayırarak başlayıp, zamanla 20 dakikaya kadar çıkabilirsiniz.

Son olarak uykumuza özellikle uyku düzeninize, gece uykularına dikkat etmek gerekir. Sınavdan 20 gün önce bu düzene başlamamız gerekir.
Sağlıklı beslenmek yine bu dönemde önemli. Ağır yemekler yememeliyiz.
Aşırı yorulmayacağımız yürüyüş gibi egzersizler yapmak da işimize yarayacaktır.


Bu liste daha çok uzatılabilir ama burada önemli olan kendinizi olumsuz düşüncelerimizin farkına varmak Elimizden geleni yaptığımızı idrak etmek ve fiziksel olarak da iyi beslenmek nefes egzersizleri öğrenmek bizim için yeterli olabilir.

Tüm bunları yapmanıza rağmen yine de üstesinden Gelemiyorsanız bir uzmandan destek almanızı öneririm bu işinizi çok daha kolaylaştırır.

Asla umutsuz olmayın sınav stresi çok kolay çözülebilen bir sorundur.

Umarım İşinize yarayan bir yazı olmuştur. Vakit ayırdığınız için teşekkürler.

(Bu yazı "Psikolog Feyyaz Engin" Youtube Kanalında da yayınlanmıştır.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Stresi Nasıl Yenilir? Sınav Kaygısı Tedavisi, İşinize Yarayacak Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feyyaz ENGİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN
Batman (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav Stresi Nasıl Yenilir? Sınav Kaygısı Tedavisi, İşinize Yarayacak Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:26
Top